На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

понеделник, 17 януари 2011 г.

Най-добрата инвестиция

February 5th, 2005 by Steve Pavlina           Email this article to a friend

Най-доброто място, където да инвестирате парите си, е във вас самите. Степента на възвращаемост от инвестицията във вашите знания и умения може да бъде много по-голяма от всичко, свързано с акции, недвижими имоти или други варианти.

Да кажем, че купувате книга. Много книги биха били доста ограничени откъм съдържание. Но от време на време може да получите идея, даваща ви възможността за висока възвращаемост. Например 10 пъти по цената, която сте платили, за период от няколко месеца. Това е особено вярно за книги на тема бизнес или лична продуктивност. Доста често обаче, това, което ще прочетете не е някакво откритие, а по-скоро продължително излагане на същите идеи, представени по различен начин, което донася стабилна отплата във времето. И резултатите се простират отвъд финансовото изражение. Ако инвестирането в собственото знание накрая ви даде идеята, от която имате нужда, за да откажете  цигарите, можете да изчислите колко пари бихте спестили до края на живота си, базирано на цената на цигарите, но можете ли да изчислите колко ще ви струва подобреното ви собствено здраве? Колко струва идеята, която ви позволява да срещнете и да се свържете с бъдещия –ата си съпруг –а? Каква е цената на отслабването с 50 килограма, знаейки, че можете да запазите новото си теглото такова до края на живота ви? Колко струва изграждането на кариера, която ви кара да се чувствате удовлетворени и реализирани?

Един трик, който научих от Brian Tracy е да инвестирате 3% от дохода, който имате, в личното си развитие. Не знам защо става въпрос точно за 3%, но ми изглежда приемливо. Така че, ако получавате $5000 на месец, бихте инвестирали $150 в собственото си развитие. Можете да купите около 10 книги за самопомощ; обикновено струват $12-16 всяка (обаче това е много да се прочете за един месец). Или да поръчате 3 аудиопрограми от шест диска или касети всяка, обикновено струващи $50-60. Или пък да платите участието си в семинар или конференция с тези $150. Повечето еднодневни семинари по личностно развитие, с които съм запознат са около $100. Обаче намирам за най-добре да комбинирам различни начини за самообучение.
Няма нужда да изхарчите точната сума всеки месец. Нормално е да изразходвате по-малко единия месец и повече другия. Но се прицелете в около 3% средно на година. Ако тази сума ви е непосилна, започнете с 1% първия месец и постепенно си намерете нивото. Или пък започнете с фиксирана сума от $20, докато се научите. 

Можете да използвате този бюджет за инвестиране в собственото си подобряване в какъвто и аспект искате. Така че, това може да включва не само знание, но също екипировка и услуги, всичко, което ви помага да се подобрявате и израствате. Например, аз го използвах, за да си оборудвам домашния фитнес с гладиатор, велоергометър и голямо количество свободни тежести. Ако се чувствате стресирани, можете да използвате тези пари за един хубав масаж. Жена ми обича да прекарва половин ден в спа център от време на време. Или вземете уроци по скачане с парашут. Купете си софтуер, който да ви научи да пишете по-бързо на клавиатура. Вземете уроци по флейта. Или уроци по тенис.

Това е и доста лесен навик за усвояване. Просто напишете на календара си за всяко 1-во число на месеца: „Да инвестирам 3% в себе си.” После, когато датата дойде, изчислете колко пари сте спечелили през изминалия месец, и решете как да похарчите онези 3% от тях. Ако можете, изхарчете ги веднага, лесно е – поръчвате онлайн. Запомнете, че това е инвестиция, парите, изхарчени по този начин ще се възвърнат в дългосрочен аспект, в зависимост от това, как ги инвестирате.

Макар, че не си падам по шопинга в най-общ план, този вид шопинг е нещо, което ми харесва. Можете да ми дадете $10.000, за да  ги пръсна в близкия мол и няма да мога да намеря каквото искам. Но дойде ли време за инвестиране в умения и знания, изобщо нямам проблем моментално да си създам списък с неща, които искам. Забавно е да се мисли, „ОК, имам $х , които да изхарча за своя собствен растеж. Как да го направя?” Нека да си купя 30 дяла от по-добро здраве, 10 дяла от финансов просперитет, 5 дяла от умения за комуникация и 20 дяла изграждане на взаимоотношения.

Приятно харчене!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!