На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

петък, 21 януари 2011 г.

Циклите на живота

 March 15th, 2005 by Steve Pavlina           Email this article to a friend
           
Доволни ли сте от това, което имате и от постиженията си или искате повече, има ли у вас напрежение между тези две неща?

Да бъдете прекалено самодоволни носи лоши резултати, защото се носите по вълните, без да се приближавате към истинския си потенциал. Обаче, ако прекалено се самонавивате, може никога да не се радвате на това, което имате и да се чувствате изчерпани. Така че, оптималното решение изглежда се намира някъде по средата между тези две крайности.

От една страна, имате радост от постигнатото и сте в състояние на душевен покой, произтичащ от настоящата ситуация.

А от друга страна, имате амбиция и усилие, желание да продължите напред и да се подобрявате.

Получения конфликт се превръща в избор между едното и другото. Останете си така или продължете напред. Кое е по-доброто?

Дали вечния баланс между двете крайности е правилния отговор? Като 50% самодоволство и 50% амбиция?

Да сменим за малко гледната точка ...като по този начин опитаме да елиминираме проблема изцяло.

А той произлиза от възприемането на статична гледна точка за живота – че всички моменти са еднакви, че, ако да бъдете амбициозни е правилния избор в момента, ще бъде такъв и утре.

Обаче, животът не е статичен. Ако гледате на живота, сякаш той е просто място, където се намирате, подсилвате дефектна визия за реалността. Животът винаги е в движение. Погледнете клетките в тялото си. Ако те въобще някога станат статични и спрат да се движат, вие ще умрете. Те правят различни неща във времето. Понякога тялото ви има нужда да се изключи, за да се бори с болест, друг път е щастливо да се движи насам-натам, упражнявайки се. Няма едно-единствено правилно или подходящо нещо, което клетките ви да правят постоянно. Движението и промяната са неделими аспекти на самия живот.

В живота няма статукво. Помислете за импулса в различните области на живота си в момента. Кое се разширява? Кое се свива? Вместо да мислите съобразно модела самодоволство – амбиция като някакво процентно съотношение в настоящето, мислете за дългосрочните цикли на подем и застой. Циклите на прилив и отлив са естествена част от нашия живот.

Забележете в какъв цикъл сте в момента. Ако сте в подем, токава форсирайте амбицията си колкото можете по-силно, и забравете самодоволството. Ако, обаче, сте в застой, вземете си почивка от амбицията и отделете време да се усъвършенствате душевно.

Понякога тези цикли тряят с години. От средата на 2004 година насам, съм в страхотен подем, опитвам нови неща, срещам се с нови хора, започвам нов бизнес. Преди това бях във фаза на застой в продължение на много месеци, които прекарах в обмисляне, проектиране, четене, обърнах се към душевното, пренаредих приоритетите си. Дори има цикли в циклите, като периоди на краткосрочни застои по време на дългосрочен период на подем. Малко прилича на борсовия пазар. Имате дългосрочен бичи или мечи пазар и краткосрочни бичи или мечи дни и седмици. По време на писането на тази статия, явно имаме няколко мечи дни в иначе понастоящем бичи пазар. Цикъл в цикъла.

Така че, както борсовия инвеститор се трябва да знае кога да купува и кога да продава, и вие трябва да вслушвате в сигналите, които ви дава собствения ви живот (вътрешни и външни), за да знаете кога е време за снишаване или за експанзия. Всеки ден е различен. Понякога купуването/експанзията са подходящи, друг път продаването/снишаването е подходящо. Вие не балансирате между тях. А просто минавате през тях.

Един от любимите ми лекове по въпроса може да се намери в Библията в Еклесиаст 3:1-8. Цялата книга Еклесиаст е една интересна история за човек, търсещ най-истинския източник на радост от живота, успявайки фактически да го идентифицира като задоволството, произтичащо от трудолюбието.

За всяко нещо си има сезон, и време за всяка цел под небето:
Време да се родиш, и време да умреш;
време да сееш, и време да жънеш посятото;
Време да убиваш, и време да лекуваш;
време да събаряш, и време да градиш;
Време за плач, и време за смях,
време за скръб, и време за танц;
Време да пилееш, и време да събираш;
време за прегръдка, и време за въздържание;
Време да получиш, и време да загубиш;
време да задържиш, и време да изхвърлиш;
Време да съдираш, и време да шиеш;
време да мълчиш, и време да говориш;
Време за любов, и време за омраза;
време за война, и време за мир.

Живота вечно минава през фази на подем и застой.

Понякога можем да излезем и да не сгрешим. Друг път се връщаме в къщи, ближейки раните си. Осъзнавайки в какъв цикъл сте, ще можете да действате съответстващо, вместо да се борите безполезно. Във фаза на застой е добре да прекарвате повече време в размишление, водене на дневник, четене, работа по личното израстване за изграждане на умения, прекарване на повече време със семейството. Фазата на подем, обаче,  е времето да предприемете амбициозните си проекти и да се постараете, да срещнете нови хора, да поемете нови отговорности, да се радвате на нови преживявания.

Какво става с живота ви, когато решенията ви не са във фаза с настоящия ви цикъл? А какво става с борсовия инвеститор, когато решенията му не са във фаза с пазара?

Проблемите, освен това, се случват и когато сме заседнали в една фаза прекалено дълго. Продължителната фаза на свиване може да доведе до депресия (и в стоковия пазар, и в личния живот). От друга страна, продължителна фаза на разширение може да доведе до стрес и безпокойство. Животът изисква цикли на мобилизация и почивка – това е което ни прави по-силни.

Към какво ви привлича живота ви точно в този момент? Свивате ли се или се разширявате? Дали е време да се вглъбите в себе си или пък да се изправите пред публиката?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!