На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

понеделник, 10 януари 2011 г.

Страх от успеха: Какво ще се случи ако наистина успеете?

 December 4th, 2004 by Steve Pavlina          Email this article to a friend


Понякога се случва да имате цел, която мислите, че можете и би трябвало да постигнете, но сякаш не действате достатъчно активно в тази насока. Не че се страхувате от провал или отхвърляне, пътят до целта е достатъчно ясен и би могло да е интересно преживяване, но напредвате с прекалено малки крачки или направо никакви. През повечето време нещо ви пречи да „влезете” в нещата, и не сте сигурни защо. Това се случва често с дългосрочни цели, изискващи периодични действия, като отслабване или преход към нов бизнес и евентуално напускане на работа.

Намирам, че е полезно в такива случаи да си зададете следния въпрос „Какво ще се случи, ако успея?” Забравете за това, на какво се надявате или какво би могло да се случи, а реалистично обмислете какво би се променило. Да кажем, че сте постигнали целта си. И после? Какво ще се промени в резултат на това?

Изобщо нямам предвид повърхностен отговор от типа „Ако успея да намаля теглото си, значи ще отслабна.” Отделете поне 15-30 минути, за да помислите как живота ви наистина би се променил, ако реализирате мечтата си (без телевизия, радио или други неща, които да ви разсейват). Често има неочаквани странични ефекти, за които да не сте се сещали съзнателно, но подсъзнателно те може да са достатъчно силни, за да ви попречат да предприемете правилното действие. Например, ако отслабнете много, има няколко странични ефекта от това: хората ще забележат и ще ви коментират; други ще ви питат за съвет относно диетата; може да почувствате, че трябва да продължите с пълна промяна на начина на живот, за да поддържате новото тегло; може да ви трябват нови дрехи; може да станете по-привлекателни за другите и заради това да привличате волно или неволно сблъсъци с тях; все още дебелите ви приятели може да започнат да ви завиждат; семейството ви може да се съпротивлява на промените; може да сте стресирани за това, дали ще можете да задържите теглото; може да се притеснявате, че ще се наложи да изхвърлите от менюто си храни, които обичате и т.н. и т.н.

Рядко се случва постигането на целта да е съпроводено единствено с цветя и рози. Успехът изисква промяна, а промяната има и положителни и отрицателни последствия. Доста често, когато хората твърдят, че искат да успеят в нещо, реалността е, че негативните неща надделяват над позитивните за тях. Но един от начините за преодоляване на тази ситуация е съзнателно да обмислите какви точно са тези отрицателни последствия, които ви  плашат и да ги изкорените едно по едно. Да изкорените страничните ефекти означава да осъзнаете как да ги елиминирате напълно или да ги приемете и да се научите да живеете с тях.

Със сигурност е полезно да се фокусирате върху положителната страна на последствията от успеха. Но не забравяйте да изследвате в някои случаи и „тъмната страна” и да я приемете, защото ще ви се наложи да живеете и с нея също.

За разлика от страха от провал или отхвърляне, страхът от успеха може да бъде далеч по-коварен, защото почти винаги е подсъзнателен. Обаче не страха от успеха сам по себе си е проблема, а по-скоро страха от страничните аспекти на успеха, много от които може да са наистина нежелани. Страховете, които не са съзнателно оценени имат склонността да стават по-силни. Причината е просто поведенческо възпитание – когато избягвате нещо, от което се боите (независимо дали съзнателно или не) автоматично подсилвате поведението на въздържане. Когато избягвате да работите за постигане на своята цел (макар и несъзнателно), заради скрит страх от успеха; вие всъщност подсилвате навика да протакате, по този начин с течение на времето, за вас става все по-трудно и по-трудно да се накарате да действате. Коварно, а?

Запитвайки се „Какво ще се случи, ако успея?” можете да решите проблема, защото той съзнателно фокусира вниманието ви върху тези страхове.Страховете имат склонността да се смаляват пред директното им проучване. Това може да бъде казано и така: „подсъзнателното обучение на поведението отслабва пред съзнателния критичен поглед”. Познавам хора, които не харесват думата „страх” заради тяхото собствено поведение – не се хващайте за точната дума; наречете го „поведение на отхвърлянето”, ако така повече ви харесва.

Допълнителна полза е, че можете да измислите начин за заобикаляне на тези съзнателни страхове, някои от които могат наистина да са важни сигнали за нерешени проблеми. Например, ако отслабнете доста, вероятно ще имате нужда от нови дрехи. Но ако нямате парите да си ги купите, тогава трябва да се захванете с наистина голям проблем (освен ако нямате нищо против да носите дрехи с по-голям размер. Ако се остави нерешен, дори и малък проблем като този, той може да бъде достатъчен подсъзнателно да саботирате себе си в постигането на своята цел. Но щом проучите ситуацията и намерите начин предварително да се справите с нея, вие изпращате послание до подсъзнанието си, че не се страхувато от този проблем, защото имате готово решение.

А сега да обмислим обратния вариант. Да предположим пак, че питате „Какво ще се случи ако успея?” И преди да обмислите всичките странични ефекти, осъзнавате, че всъщност не искате изобщо да постигнете целта си. Негативите надделяват пред позитивите. Сблъсках се с това, когато правех план за растежа на бизнеса си с видео игри, но не напредвах толкова бързо, колкото исках. Когато си зададох този въпрос, осъзнах, че всъщност не искам да постигна тази цел, с всичките й съпътстващи проблеми – това, което наистина исках беше да направя преход към писане и говорене пред публика на пълен работен ден, и по-нататъшното изграждане на геймърския ми бизнес, де факто ме отдалечаваше от тази много по-важна за мен цел. Да разширявам геймърския бизнес ми изглеждаше целта, която би трябвало да имам, но когато си помислих къде бих бил, когато я постигна, осъзнах, че не това е успехът, който наистина исках. Да приема това беше трудно за мен ... да осъзная, че първоначалната ми стълба на успеха вече беше подпряна на неподходящата сграда. И трябваше да я премахна от списъка с целите си, защото осъзнах вероятните последствия от постигането й.

Дори сега, когато си поставям цели в областта на писането и говоренето пред публика, като моята нова кариера, осъзнавам, че и това има своите странични ефекти. Просто нямам умствената възможност да поддържам две кариери на пълен работен ден. Един от тези странични ефекти беше, че трябваше да се сбогувам с всичките си мечти, които имах по отношение на геймърския си бизнес. Всички онези творчески планове за нови игри, които никога нямаше да бъдат реализирани ..., и хората, които никога нямаше да играят на тях. Над всичко това надделя визията ми за евентуалните постижения, ако успеех на новото си поприще. Да създам нова игра, която да е предизвикателна и да забавлява хората е прекрасно; обаче да мога да помагам на хората да израстват ме удовлетворява далеч повече от това. Считам за много поучителен процеса на преглеждане на всичките онези странични ефекти и признаването и приемането им един по един.

И тъй, какво би се случило, ако успеете? Ако отслабнете... ако излезете на среща... ако спечелите повишението... ако започнете бизнеса... ако забременеете... ако спрете пушенето... ако станете милионер... ако просто се протегнете?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!