На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

вторник, 25 януари 2011 г.

Колко кариери бихте искали да имате?

April 11th, 2005 by Steve Pavlina          Email this article to a friend

Като деца всички чуваме въпроса „Какъв искаш да станеш като пораснеш?”И така, ние израстваме, избираме кариера и работим по нея за известно време. А после? Дали решението, което вземаме на 20 години ни обвързва до 65?

За много хора точно това се случва, и е добър избор, ако сте го направили обмислено. Но няма правило, което да казва, че трябва да изберете една кариера и да се придържате към нея, докато се пенсионирате. Ако желаете, можете да се радвате на много и различни кариери. Мнозина го изпитват по случайност (каквато е да изгубят работата си), но можете да го направите и съзнателно.

Понякога млади хора се парализират пред избора на кариерата за цял живот. Мислят, че да изберат едно нещо означава да отрекат от всичко останало. Какво би станало, ако имахте много различни интереси?

Изберете една кариера и започнете. Гмурнете се в нея с намерението да станете експерт, но също се и чувствайте свободни да преминете към нещо друго, ако се отегчите. Една смяна на кариерата често ви носи много по-голям растеж, отколкото засядането на същото място с десетилетия.

Помислете за Леонардо Да Винчи, един от най-великите гении на всички времена (ако не и най-великият). Неговите интереси включвали рисуване, скулптура, инженерство, анатомия, летене, оптика, гравитация и много други. Това разнообразие му е служело много добре, защото е можел да използва научните си знания за подобряване на изкуството си (по-реалистична и прецизна творческа работа) и творческите си умения за подобряване на науката си (подробни графики и диаграми).

Обаче, вместо да опитвате да следвате 10 различни интереса, опитайте да се фокусирате на един или два по едно и също време. В същото време оставете открита възможността да превключите по-нататък, ако се наложи. Така че, ако обичате и изкуство, и музика, и медицина, и не можете да намерите начин да ги комбинирате в една кариера, опитайте да преследвате една, когато сте на 20 – 30 години, една на 40 – 50 години и друга на 60 – 70 години.

Заедно с възрастта и приоритетите ви се променят. Има голяма вероятност кариерата, която изберете на 20 години да ви бъде много по-малко интересна на 35 годишна възраст. Дори ако трябва да приемете огромно намаление на заплащането, за да правите нещо друго, може да си струва преживяването. Парите няма да ви направят щастлив, така или иначе, ако не обичате вече това, което правите.

Нека кариерата ви стане динамично преживяване, вместо статично, ако това ви харесва. Хората около вас вероятно много ще негодуват, когато смените кариерите, но това да не ви притеснява. Няма нищо благородно в това, да се придържате към път, който няма сърце.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!