На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

събота, 8 януари 2011 г.

Наточете триона

November 14th, 2004 by Steve Pavlina         Email this article to a friend

Навик №7 от поредицата на Стив Коуви „Седемте навика на високоефективните хора” се нарича „Наточете триона”. Той използва аналогията с трион, който реже дърва в продължение на няколко дни без прекъсване и става все по-малко и по-малко продуктивен. Процесът на рязане затъпява острието. Така че, решението е, периодично да го заточвате.

Намирам, обаче, че на практика, повечето хора не разбират какво означава това всъщност. Ако се претоварвате с работа и продуктивността ви спада, здравия разум ви подсказва да си починете или да си вземете отпуск. Но не това е смисълът на израза, вие просто оставяте триона на земята. Когато оставите триона на земята, вече изтъпен, и след малко го вдигнете, той ще продължава да е тъп, нали?

Помислете какво би означавало да наточите триона на живота си. Ето ви някои идеи:

  1. Тренировка
  2. Подобряване на диетата
  3. Самообразование ( четене, слушане на аудио програми, вземане на участие в семинари)
  4. Научаване на нови умения
  5. Присъединяване към нов клуб
  6. Медитация
  7. Писане на дневник
  8. Задълбочени разговори с някого
  9. Поставяне на нови или преглеждане/осъвременяване на стари цели
  10. Подреждане на дома или офиса
  11. Излизане на среща
  12. Справяне с купчината не особено важни задачи, отлагани от доста време
  13. Четене на този блог :)

Обаче, дървосекачът не може просто да редува рязане на дървета със заточване на триона до безкрайност. Нужно е и време за почивка, което време не се счита за „наточване на триона”. Той може да бъде продуктивен чрез комплекс от дейности: наточване на острието, научаване на нови техники за рязане на дърва, тренировки за повишаване на силата, вземане на съвети от по-старите дървосекачи и пр.
Да забравите да заточите триона, би довело до изтощение. Ако пък просто превключвате между продуктивна работа и почивка, капацитета ви ще спадне. Все още работите усилено, но не се чувствате толкова продуктивен, колкото знаете, че би трябвало. Когато регулярно „подостряте" себе си ще разберете, че можете да продължавате стабилно напред седмица след седмица без преумора.

Когато и да се почувствате смазани, вземането на ден или два почивка помага, но не много. Това, което носи много по-голяма полза за мен лично е един уикенд семинар, четене на вдъхновяваща книга или някой интересен разговор. Често срещано е да видите хора на връщане от конференция с лесно забележимо повишение  на мотивацията, траещо седмици. Обаче това не е почивка или отпуск, това е дейност, но такава че повишава енергията и мотивацията.

Как се справят различните ви остриета? Уменията ви, знанията ви, умът ви, физическото ви тяло, връзките ви, мотивацията ви, отдадеността ви, способността ви да се забавлявате, емоциите ви – всички те все още остри ли са? Ако не, кои са тъпи и какво можете да направите, за да ги подострите?


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!