На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

четвъртък, 20 януари 2011 г.

Овладейте основата, за да имате дълготраен успех

 March 14th, 2005 by Steve Pavlina          Email this article to a friend

Ако мога да кажа, че имам някаква суперсила, тя би била, че уча много бързо. Това беше най-ценното за мен качество в продължение на много дълъг период от време, и си остава такова и до днес. Дори, когато не съм особено добър първоначално в нещо, обикновено успявам да го науча много бързо. Това произлиза от специфичните навици, които съм развил във времето, и които подкрепят такова бързо учене, а най-важният от тях е:

Започнете с очакването на момента, когато ще сте овладяли умението!

Независимо кога се опитвате да научите нещо ново, тръгнете от очакването, че накрая ще го овладеете. Очаквайте да станете експерт. По време на обучението, мислете за себе си като за топ професионалист в областта.

Ако се учите да играете голф, мислете за себе си, като за бъдещ професионален играч на голф. Ако изучавате лидерски умения, вижте се като бъдещия световен лидер. Ако изучавате бойни изкуства, представяйте си, че сте следващия Брус Ли. Няма никакво значение дали въобще някога ще достигнете такова ниво. Не това е смисъла. Идеята е, че фокусирайки се върху целта за върховото майсторство, вие заостряте настоящия си фокус. Ако си представяте, че някой ден ще бъдете лидер на страната си, ще отделяте повече внимание на изучаването как да водите и управлявате хората в по-малките си проекти и начинания.

Когато започнах да изучавам ораторството, тръгнах от очакването, че накрая ще бъда един от най-добрите оратори в света, дори ако ми отнеме десетилетия да го постигна. Това ми даде разбирането, че трябва да работя усърдно върху овладяването на основните неща, защото най-добрите трябва да се справят с базовите умения безпроблемно.

Друг начин за прилагане на тази идея е, да си представите, че трябва да научите някой друг на всичко, което знаете до момента. Ако това работи по-добре при вас – супер, използвайте го.

Мислете за това, как това отношение би изострило настоящите ви действия. Да предположим, че в момента започвате да учите нещо напълно ново за вас. Да кажем, че това е да играете шах. Според пърия сценарий, представете си, че не ви интересува колко добри ставате и че просто го опитвате, за да видите как се справяте. Според другия сценарий, вие се обрисувате като следващия световен шампион по шах, дори засрамвайки удивително успешната кариера на Гари Каспаров. Можете ли да видите как второто отношение заостря вашия фокус за ученето на шаха, днес, в момента, точно сега, дори никога да не станете голям майстор? Какво по-различно бихте направили при втория сценарий, което не бихте направили при първия?

Отношението ви спрямо проблема, стоящ пред вас, ви кара да предприемете дългосрочен стратегически подход към овладяването. Разбирате, че слабостите и пропуските в ранния ви период на обучение ще си останат такива и занапред, затова без да бързате изградете солиден фундамент от умения, без пукнатини. Ако учите да играете голф, използвайте времето, за да оттренирате захвата и стойката си отрано, знаейки, че ако се опитате да напреднете твърде бързо, само ще подсилите лошите си навици, т.е. ще изградите голяма къща върху трошлива основа.

Една от причините хората да се провалят в желанието си да учат бързо е, че не изграждат достатъчно солидна основа. Прецакват своето обучение, принуждавайки себе си да преминават бързо през основоположни детайли, които все още не са овладяли.

Ако не можете да получите 6 по аритметика, не би трябвало да пристъпвате към алгебрата – ако го направите, ще прецакате опитите си да учите висша математика.

Овладейте основата първо, без значение колко много време ще ви отнеме. Постигнете 6 във всяко базово умение, преди да преминете към тези за напреднали. Това е най-бързия начин за учене в дългосрочен аспект. Спечелете правото да преминете през всяко стъпало от новаци към експерти.

Ако сте заклещени в постоянни опити да учите нещо ново, и напредвате прекалено бавно, и просто не ви изглежда, че се получава, тогава се запитайте: „Има ли някакво предварително умение, което не съм овладял(а)? Почти винаги отговорът ще бъде „да”. Ако имате проблем в изучаването на творческо писане, например, усвоихте ли основната граматика, писането на изречения, писането на абзаци и т.н.

Връщайте се, за да шлифовате основните си умения толкова пъти, колкото е необходимо. Най-добрите във всяка област биха инвестирали много време в това. Професионалните голфъри биха удряли хиляди топки, упражнявайки се. Шахматистите биха се упражнявали на първоначалните ходове и на тези в края на играта (и не само – бел. прев.) отново и отново. Професионалните футболисти (независимо по американски или европейски футбол – изберете сами) биха правили изтощителни тренировки, за да поддържат телата си във форма. Един от приятелите ми оратори често ми казва, че най-добрия начин за подобряване на речите ми е „практика х 3”, т.е. практика, практика, практика.

Ако сте преминали през кофти обучение в ранните години от живота си, поемете отговорността като възрастни да го коригирате. Върнете се и научете отново това, което е трябвало да сте научили като деца, докато овладеете основата. Ако уменията ви по четене, писане или математика не са поне за 5 след завършване на гимназията, тогава ги направете такива.

Успехът в много начинания често идва не чрез прилагане на някоя нова, модна, сложна техника, а по-скоро от последователно усвоени основни умения. Няма нужда да купувате готиното и модерно фитнес оборудване, за да отслабнете, в случай, че усвоите основните упражнения. Можете да отслабнете колкото искате само с тичане или каране на велосипед.

Това се отнася и за управлението на личните навици. Можете да инжектирате всички видове технология в живота си, в опитите си да станете по-организирани, но това няма да има никакво значение, ако не сте овладяли основите на самодисциплината. Прибавянето на допълнително количество технология към един недисциплиниран човек само ще придизвика по-голяма бъркотия.

Ако някога допуснете, че решението на проблемите ви е нещо готино и сложно, предизвиквам ви да го поставите под съмнение. Можете ли да редуцирате проблема до недостиг на базови умения? Новите технологии само ще добавят повече от това, което вече сте. Ако сте дезорганизирани по принцип, технологиите само ще превърнат физическото ви объркване в технологично такова. Ако не можете да готвите, дали купуването на повече готварски принадлежности е решение?

Тук няма преки пътища. Когато искате да научите нещо ново, почувствайте се сякаш вече сте го овладяли, а после вложете достатъчно количество време за усвояване на основата. Това е нещото, което се изисква за постигането на дълготраен успех.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!