На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

понеделник, 3 януари 2011 г.

Най-необикновената тайна

October 3rd, 2004 by Steve Pavlina           Email this article to a friend

Поне от десетина години жадно поглъщам информация относно личностното израстване. Буквално я изяждам на закуска, тъй като слушам аудио програми, докато ям.  Една от тях, която избрах неотдавна от местната библиотека е „Най-необикновената тайна” на Ърл Найтингейл. 

Имам доста негови аудио програми, затова наистина се зарадвах и на тази. Може да отнеме малко време на човек, за да свикне с крайно дълбокият глас на Ърл, но на мен ми харесва. „Най-необикновената тайна” е от 1988 година, но усетих, че повечето от идеите не са подвластни на времето и са все още приложими.

„Тайната” е всъщност седем прости думи : Превръщаме се в това, за което мислим.

Това определено не е нова идея. Всъщност, Ърл ясно признава, че я е научил от класиката на Наполеон Хил Мисли и забогатявай. Но и това не е уникална идея. Има много други книги, които разширяват концепцията, като тази на Марк Алън Мисли като милионер или на Джеймс Алън Каквото мислиш. Въпреки това, идеята е изпълнена със значение.

Малко хора биха оспорили, че мислите ни контролират нашите действия, а те, от своя страна (в най-общ план) контролират нашите резултати. Ако мислите да отидете на шопинг и решите да продължите тази мисъл, вашето тяло следва примера и съвсем скоро вие получавате резултатите от това да отидете на шопинг. Всичко започва с една мисъл. Но това, което хората често не успяват да осмислят е, че имаме властта и силата съзнателно да избираме мислите си.

Вместо просто да оставим мозъците си да се носят в произволен облак от мисли, можем да започнем да мислим за различни неща. И ако го правим с постоянство, ще пренасочим действията си в нови направления и с това да получим нови резултати

Мислите са като семената. Ако искате различни резултати в живота, трябва да проумеете кои мисли са способни да култивират тези резултати и кои – не. После трябва съзнателно да изпълните ума си с правилните мисли и да изкорените неправилните.

Например, ако искате да създадете собствен бизнес, мога да ви кажа кои мисли играят ролята на точните семена. Сред „неправилните” мисли са:
  • Да започна свой бизнес е много рисковано.
  • Трябва да издържам семейството.
  • Има голяма вероятност да остана без пукната пара.
  • Все още нямам достатъчно пари за това.
  • Нямам представа как да започна свой бизнес.
  • Имам сигурна работа. Защо да искам да я загубя?
  • Не съм готов да започна свой бизнес все още. Може би следващата година.

Забележете, че аз не казвам, че тези мисли са грешни, обективно погледнато... те просто са неправилните семена за достигане на резултата започване на собствен бизнес. С други думи, резултатът, който искате, няма да поникне в почвата на тези мисли. Но това точните семена, ако НЕ искате да започнете свой бизнес; те ще израстнат в това да сте работници цял живот.

Така че, възможностите са да приемете мислите, подобни на тези по-горе и да намерите себе си като работник. Абсолютно нищо лошо няма в това, ако това е, което искате. От друга страна, ако сте работник в момента и бихте желали да започнете свой бизнес, но преобладаващите ви мисли са подобни на онези, споменати по-горе, тогава имате проблем. Тези умствени семена просто няма да отгледат бизнес. Ако ги запазите, никога няма да управлявате собствен бизнес, точно както ако засеете семена от домати, никога няма да получите дини.

И така, какъв вид мисли са точните семена за започване на свой бизнес? Ето някои от тях:
  • Разбира се, че има риск, но вярвам в себе си, и каквито и препятствия да се появят на пътя ми, ще ги преодолея.
  • По-скоро ще прекарам живота си, работейки упорито за изграждането на собствен бизнес, отколкото да изграждам бизнеса на някой друг. Ако ще създавам бизнес, без значение какъв, може би все пак е добре да бъде моят собствен.
  • Свободата да си бъда сам господар адски много ме привлича. Представям си да мога да реша как да прекарвам времето си, всяка минута от всеки ден.
  • Това е тавана на това, което мога да получа като работя за друг. Ако искам да стана богат, трябва да правя бизнес за себе си.

 Макар, че тези са подходящите семена за започване на собствен бизнес, това не означава, че засяването им е достатъчно за израстване на цяло растение. Тъй както растенията се нуждаят от вода и слънчева светлина, иска се и упорит труд за изграждането на бизнес. Обаче, все пак, подходящите мисли са първата крачка. Използвам създаването на собствен бизнес като пример. Можех спокойно да използвам спиране на пушенето, отслабване, женене/омъжване и т.н.

Най-важното е, че ако се озовете в ситуация, където искате нови резултати в живота си (т.е. нещо различно от това, което преживявате в момента), то първата крачка е да изследвате преобладаващите мисли, за да видите дали те са подходящите семена, от които ще израстне жадувания от вас резултат. Ако не прогресирате, шансът да имате неподходящите мисли е 95%, затова трябва да ги замените с нови. Например, няма да откажете пушенето, ако си мислите „Отказването на цигарите е трудно.”

Ключовата концепция, която трябва да разберете е, че промяната на мислите ви е съзнателно и преднамерено действие. Не просто си казвате „Добре, ще си мисля за създаване на собствен бизнес. Звучи добре. След това...” Трябва да сте много по-инициативни от това. Трябва да си отделите час или повече, да бъдете абсолютно сами, да седнете с лист хартия и писалка, да проумеете кои са подходящите мисли/семена, които да си мислите и после съзнателно да си ги набиете в главата отново и отново, докато се превърнат в преобладаващи над старите ви мисли. А ако се опитвате да постигнете голяма промяна в резултатите, които да получите, тогава трябва да правите това всеки ден.

Може да ви се стори отначало, че това упражнение е много трудно. Когато новите мисли започнат да преобладават, най-често срещаната първоначална реакция е, че ви обзема огромно съмнение относно тях. Така че, ако започнете да мислите за собствен бизнес, първоначалните ви образи може да не изглеждат особено привлекателни. Тогава започвате да мислите за напускане на работа, за отрицателната реакция на колегите ви, политиката на компанията, с която трябва да се справяте всекидневно, и докато се усетите отново сте се върнали към неподходящите мисли. Това е нормално. Обаче, използвайте въображението си, за да преодолеете съмненията. Вижте, че новата реалност прекрасно се нарежда, дори да нямате идея как би могло това да проработи в истинския свят. Ще има стръмнини в началото, но с течение на времето ще става по-лесно. След 2-3 седмици, ще започнете да вярвате в тзи нови мисли. И тогава ще почувствате подтика към предприемане на действие. Но в началото ще бъдете прекалено изпълнени със съмнения, за да действате. Няма проблем – като за начало е важно първо да повярвате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!