На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

събота, 15 януари 2011 г.

Не умирайте с музиката в себе си!

January 8th, 2005 by Steve Pavlina           Email this article to a friend

Какво като живеете комфортно и имате много вещи? Как бихте оправдали бягството си от това, което наистина ви прави щастливи, ако то би подложило на риск сегашните ви притежания?

Ето моето мнение по въпроса...

Изоставянето на стил на живот, който не е белязан от успешна реализация на личността, означава изоставянето на едно нищо. Той няма никакво реално съдържание, което бихте могли да браните. Доход, кола, къща или начин на живот не си струват опазването, ако цената на това е вашата собствена реализация и щастие. Хората, достигащи външните атрибути на успеха без вътрешно удовлетворение, са в дълбока заблуда, когато си казват, че имат нещо ценно, което да пазят. В повечето случаи това чувство е извинение, служещо да се избяга от истинския страх – че може би всичките тези вещи наистина не струват нищо, в сравнение с това, което е било загубено..., че може би е трябвало да живеят по-смело и да не бъдат толкова загрижени за притежанията си.

Аз също притежавам материални неща. Имам бизнес, компютри, кола, с жена си скоро ще се местя в нова къща. Но това са просто вещи. Те нямат значение. Нямат истинска стойност. С радост бих раздал всичките тези неща и бих живял в колиба, ако това беше цената, която да платя, за да изживея мисията си. Бих искал живота ми да имаше по-голяма стойност от придобиването на вещи и на осигуряване на комфортен живот. Може да умра богат или без пукната пара. Но няма да умра с музиката все още в мен.

В края на краищата, защо сме тук? За да купуваме вещи, да живеем удобно, да осигуряваме комфорт на семейството си и после да умрем? Независимо дали има живот след смъртта, едно нещо е кристално ясно – не можем да вземем нищо от тези вещи с нас. Комфортния ни начин на живот няма силата да издържи на времето.

Но има и по-лошо. Докато работите толкова много, за да осигурите и опазвате всичките тези неща, може внезапно да умрете. Това може да стане днес. Или утре. Може да не умрете в следващите 70 години. Може съзнанието ви да бъде прехвърлено в тяло на робот след няколко десетилетия, но той също може да претърпи инцидент. Поне в настоящето сте все още уязвими. Смърттта може да се случи във всеки момент. Повече от 150.000 души загинаха от земетресение и цунами в Югоизточна Азия. Колко от тях знаеха, че им остават само няколко седмици живот? И какво стана с всичките им притежания? Рибари или туристи – няма значение. Всички ние свършваме по един и същ начин.

Така че, какъв е смисъла на живот, посветен на придобиването и опазването на вещи? Всичките ви пари и притежания могат да ви бъдат отнети от сили извън вашия контрол. Независимо колко техники използвате за опазване на активите си, никога няма да имате гарантирана пълна сигурност. Те са вечно уязвими. Не може да има истинска сигурност в живот, основан на купуването и защитата на вещи.

Тогава какво имате за губене? Какво наистина рискувате, ако тръгнете след мечтите си? Ако настоящия ви начин на живот не ви удовлетворява, то вие тръгвате от банкрута, независимо колко пари имате. Няма значение дали започвате с $0 или с $1.000.000. Нямате нищо за губене и в двата случая. Парите и материалните притежания са само ресурси, които да използвате, докато сте тук – не можете да ги вземете с вас. Вие само временно се разпореждате с парите и вещите, които минават през живота ви. Затова, когато рискувате пари, не рискувате нищо, което притежава способността да устои във времето. Печелете пари, губете пари, инвестирайте пари. Само не правете материалните неща по-важни за вас от собствената ви реализация и щастие.

Ако стоите на бюро, работейки нещо, което мразите, за да поддържате настоящия си начин на живот, всъщност не постигате нищо. Дълбоко в себе си, не искате ли да спрете, да избягате от тези глупости и да започнете да живеете истински? Можете ли да почувствате колко празни са дните ви, колко са лишени от смисъл? Забравихте ли какво е да имате дни, изпълващи ви с дълбоко удовлетворение от постигнат успех? Огледайте дома и вещите си. Осъзнайте, че в дългосрочен план всичко ще се превърне в прах. Нищо от това няма да оцелее. Всичко е временно. Къщата ви накрая ще се разпадне. Колата ви ще свърши в някой склад за желязо. Не можете завинаги да ги задържите.

Какъв живот е това – посветен на опазване на праха? Това ли искате за живота си? Ако чувствате, че всеки човек си има предназначение, това ли е вашето?

Живота е прекалено скъпоценен, за да се губи. Ако прекарвате времето си в неудовлетворяваща работа, то вие прекарвате времето си опазване на прахта. Тук няма истинска стойност. Вещите нямат способността да носят удовлетворение. Просто ще отвличат вниманието ви от целенасочен живот.

Какво означава да живеете истински? Дълбоко във вас се крие чувството за посоката, където ще намерите отговора на този въпрос. В края на краищата, това е избор. Свободни сте да живеете по какъвто искате начин. Но ще знаете, че живеете истински, когато сте поели по пътя именно на онова дълбоко вкоренено чувство, дори ако знаехте, че ви остават само 18 месеца. Ако бихте могли да направите някои големи промени в живота си, знаейки че ви остават само 18 месеца живот, защо не ги направите сега?

Живейте заради това, което е истинско за вас. Живейте заради това, което наистина има значение.

Какво има значение за мен – да вдъхновявам хората и да им помагам. Директно или не, винаги, когато мога да помогна на някой да реши някакъв сериозен проблем или да го мотивирам да мине през голямо препятствие, това е нещо, което ми носи огромно удовлетвотрение. То е толкова силно, че тушира значението на вещите. Без значение е колко пари печеля. Няма значение дали хората отхвърлят идеите ми или се присмиват на това, което ме радва да правя. Тази публикация може да бъде прочетена от 1000 човека, но да помогне на един-единствен човек съвсем малко. Останалите 999 ще заключат, че съм луд и ще откажат абонамента си. Обаче нямам проблем с това. Дори само заради този един човек писането си струва.

Но в същото време, започвайки от прекарването на всеки ден в правене на нещо, което ме радва, превръщам тази работа в бизнес, който може да издържа мен и семейството ми. Това ще включва платено говорене пред публика и информационни продукти, като книги и аудио програми. Така че, започвам с това, което обичам и го изграждам като източник на доход. Колкото повече пари печели бизнеса, толкова повече хора мога да достигна. Печеленето на пари съответства на личната ми реализация – не са неравнопоставени. Ако правите, каквото обичате, тогава сигурно ще намерите начин да го превърнете в източник на доход – тогава, колкото повече пари правите, толкова повече ще разширявате възможностите си да правите това, което обичате.

Да вземете нещото, което обичате да правите и да го превърнете в източник на доход изглежда нещо, на което е трудно да се устои. Ако ще прекарвате толкова много време в преследване на парите, защо не печелите тези пари, следвайки мечтите си, вместо да опазвате това, което ще се превърне в в прах?

Изпълнението на какъв процент от списъка ви със задачи ще ви накара да се почувствате дълбоко удовлетворени? Какви задачи трябва да съдържа? Да композирате някаква музика? Да напишете нещо вдъхновяващо и да го споделите с другите? Да направите масаж на жена/мъжа си? Да тренирате? Да играете с децата си? Да прочетете наистина хубава книга? Да започнете собствен бизнес? Да кажете на шефа си „Говори на ръката ми. Няма да върша тази бездушна работа повече.” Направете нещо, което в края на деня ще ви донесе усещането, че наистина сте допринесли за другите най-доброто, на което сте способни. Не умирайте с музиката, която още не сте създали, в себе си.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!