На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

вторник, 4 януари 2011 г.

Имайте някого за пример

 October 17th, 2004 by Steve Pavlina           Email this article to a friend

Една от най-ефективнитв концепции в областта на личностното израстване е примерът. Това просто означава да намерите някой, който вече е постигнал резултатите в някаква област, към които вие се стремите, да научите какво е направил(а), за да постигне тези резултати, и после да правите същото. Идеята има много общо с това, да следвате рецепта, за да пре-създадете някакво ястие, (забележете, не да „пресъздадете”, а да „пре-създадете” – бел. прев.)

Например, преди години срещнах човек, който от $40,000 годишно достига до $400,000 пак на годишна база, и то само за две години. Попитах го как го е постигнал, и той ми каза. Една от главните му идеи беше да се намери какво е нещото в миналото, което е докарвало приходи, и да се прави повече от него; и също така, да се намери това, заради което са изгубвани потенциални приходи, и да се прави по-малко от него. Въпреки, че не блести с оригиналност, разбрах че тази идея работи наистина добре, когато потърсих начини да я приложа, и тя удвои приходите ми за шест месеца. Например, открих, че издаването на софтуерни продукти ми докарва пари, докато програмирането не ми носеше никакви приходи. И така, аз намерих начин да издавам нови продукти по-бързо. Проста идея, но много ефективна.

Но нещото, което намирам за полезно е, че обратната концепция също работи доста добре: Ако намерите някой, който не постига резултатите, до които вие се домогвате, не приемайте техните съвети. Разбира се, това е прекалено общо казано, но намирам много по-често, че е вярно, отколкото обратното.

Защо някой би купил книга за диета, имаща на корицата снимка на доктор с наднормено тегло? Не ви ли прилича на това, да се запишете на карате и да ви преподава някой с бял колан? Четох, че аутопсията на д-р Аткинс (автора на популярната диета Аткинс) разкрила, че той е бил дебел и охранен, а артериите му били запушени с плака. Ами д-р Фил, е, той и на мен не ми изглеждаше в особено добро здравословно състояние, но се опитваше на наложи диетата си, показвайки хора с огромно наднормено тегло по телевизията, предоставяйки им всякаква подкрепа, за да отслабнат (фактически всеки може да отслабне с помощта на националната телевизия зад гърба им). Други книги за здравословен живот, като тази на Бил Филипс Body for Life и на д-р Скот Конъли Body Rx, поне са написани от хора, изглеждащи в добро физическо състояние. Нещото, което особено ми хареса, докато четох книгата на Конъли, беше предизвикателството му към другите доктори да се появят до него в бански костюми. Иха, защо не?

Разбира се, не можете да определите здравословното състояние на някой, единствено по това, как изглежда физически – Брайън Максуел, основателят на Power Bar и бивш маратонец от световна величина, почина от сърдечен удар по-рано тази година на 51 години. Така че, вероятно няма да искате да вървите и по неговите стъпки.

Макар, че изглежда логично факта, че почти всеки може да предостави ценен съвет по какъвто и да е въпрос, проблемът е, че съвет, който често звучи доста добре, всъщност не се доказва като ефективен в реалният живот. Ето защо вземането на някого за пример, може да ви спести много време. Човекът, вече получаващ резултатите, към които вие се стремите, вероятно е изпробвал и отхвърлил много стратегии, които не са проработили. И е намерил поне една, която се е доказала като ефективна, поне за него, така че, идеите му са преминали теста на реалността.

От друга страна, внимавайте да не бъдете хванати в капана на постоянното търсене на съвет от хора, непостигащи това, което вие искате. Например, често виждам самотно живеещи хора, искащи да се оженят, да искат съвет от други самотни хора относно това, как да привлекат бъдещ(а) съпруг(а). И тези хора получават адски много на брой, звучащи прекрасно, съвети, които просто не работят. Ако сте самотен(на) и искате да се задомите, тогава най-добре е да попитате щастливо женени хора как са го постигнали. И вероятно ще прецените техният съвет като много различен от този на вечните самотници.

Това е наистина проста концепция, но е удивително колко малко хора отделят време, за да я приложат на практика. Има ли някаква област в живота ви точно в този момент, в която искате да получавате по-добри резултати? Можете ли да намерите поне един човек, вече постигнал тези резултати, и да прекарате няколко минути заедно, питайки го/я как ги е постигнал(а)? Или, може би, да намерите книга, написана от автор, който е постигнал тези резултати? Тогава, просто като предприемате същите действия (почти слепешката и без обмисляне), ще имате голям шанс да постигнете и същите резултати за себе си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!