На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

четвъртък, 20 януари 2011 г.

Силата на ясните цели

March 15th, 2005 by Steve Pavlina


Х. Л. Хънт, човек, който от фалирал фермер, произвеждащ памук през 1930 година, се превърнал в мултимилиардер до смъртта си през 1974 година, бил запитан по време на телевизионно интервю, какъв съвет би дал на другите, които искат да бъдат успеят финансово. Той казал, че се изискват само две неща. Първо, трябва много точно да решите какво искате да постигнете. Повечето хора не могат да го направят през целия си живот. И второ, трябва да определите каква цена сте готови да платите, за да го постигнете, и после да решите да я платите.

Ясните цели са в основата, те са същността.


Ясните цели са в основата на успеха на всеки бизнес, и това е не по-малко истина в областта на изграждането на кариера. Ако не отделите време за изясняване на това, какво точно искате да постигнете, то съдбата ви завинаги ще е да постигате целите на онези, които го правят. При липсата на ясно направление в живота ви, или ще криволичите безцелно, или ще изградите кариера, която не ви кара да се чувствате добре. Може и да печелите някакви пари, и може да имате някаква интересна работа, но крайния резултат няма да прилича на нещо, което съзнателно сте решили да изградите, и накрая у вас ще остане неприятното усещане, че може би сте пропуснали завоя, който сте търсили, някъде по пътя. Имайки предвид кариерата си, някога питали ли сте се „Как по дяволите се озовах тук?”

Ако поставянето на цели е от толкова голямо значение, как тогава толкова малко хора отделят време, за да определят точно къде искат да отидат? Част от причината е липсата на познания относно това, как се поставят ясни цели. Можете да ходите с години на училище и никога да не получите каквото и да е обучение по този въпрос. Неуспеха да се разбере изключителната важност на създаването на ясни цели също не е необичаен. Затова пък онези, които наистина знаят какво искат, често са много по-успешни от другите.

Често срещана спирачка относно поставянето на цели е страха от допускането на грешка. Теди Рузвелт е казал веднъж „Във всеки момент от дадено решение, най-доброто нещо, което можете да направите е правилното, второто най-добро е грешното, а най-лошото нещо е да не правите нищо”. Поставянето на фактически всяка цел е по-добро от безцелното носене по вълните без ясна посока. Най-добрия начин, който знам, за гарантиране на провала, е избягването на вземане на ясни и обвързани решения. Дори всеки ден е провал, ако не знаете къде отивате. Вероятно прекарвате по-голямата част от времето си в работа по достигане целите на другите. Близкия ресторант за бързо хранене, рекламодателите и акционерите в бизнесите, които подкрепяте са всички много щастливи от това. Ако не решите какво искате, то вие сте се съгласили да съобразявате бъдещето си с капризите на другите, а това винаги е грешка. Като сами вземате поводите на съдбата си и решите къде искате да отидете, придобивате огромно чувство на контрол, което повечето хора не изпитват през целия си живот.

Много хора допускат, че понеже имат посока, значи имат и цели, но това не е така и само създава илюзия за прогрес. „Да правя повече пари” и „Да изградя бизнес” не са цели. Целта е специфично, ясно определено и измеримо състояние. Един пример относно разликата между посока и цел е разликата между стрелката на компаса, сочеща на североизток и върха на Айфеловата кула в Париж. Едното е само посока, докато другото е определено местонахождение.

Определете целите в двоичен контекст


Критичен аспект на целите е определянето им двоично. Във всеки един момент, ако ви бях попитал дали сте постигнали вече целта си, трябва да можете да ми отговорите с определено „да” или „не”, „може би” не е отговор. Не можете да кажете с абсолютна сигурност дали сте напълно задоволени от резултата на „Да правя повече пари”, но определено можете да ми дадете отговор дали понастоящем стоите на върха на Айфеловата кула или не. Пример за ясна бизнес цел би била тази: брутния ми доход за април тази година е $5.000 или повече. Това е нещо, което прецизно можете да сметнете, и в края на месеца можете да дадете точен отговор дали целта ви е била постигната или не. Това е нивото на яснотата, от която имате нужда, за да формирате цел, към която умът ви да се прицели и да започне да ви движи бързо в тази посока.

Бъдете подробни


Бъдете колкото е възможно по-подробни, когато си поставяте цели. Дайте определени цифри, дати и време. Направете така, че всяка от целите ви да е измерима. Или сте я постигнали, или не. Определете целите си, все едно че знаете какво ще се случи. Казано е, че най-добрия начин да предскажете бъдещето е да го създадете.  

Обвържете се с целите си писмено


Целите ви трябва да са в писмена форма, положителни, в сегашно време, лични потвърждения. Цел, с която не сте се обвързали писмено, е просто фантазия. Поставете си цел за това, какво искате, не за това, което не искате. Подсъзнанието ви се прицелва в ясно определена цел само ако тя е в положителен контекст. Ако се фокусирате върху това, което не искате, вероятно ще привлечете точно онова, което се опитвате да избегнете. Формулирайте целите си сякаш вече сте ги постигнали. Вместо да кажете „Ще спечеля $30.000 тази година.” кажете „Печеля $30.000 тази година” Ако формулирате целите си в бъдеще време, то вие изпращате послание до подсъзнанието си завинаги да задържи този резултат в бъдещето, там където не можете да го уловите. Избягвайте пожелателните думи, като „вероятно”, „би трябвало”, „би могло” и т.н. Такива думи подхранват съмнение дали наистина можете да достигнете това, което гоните. И накрая, нека целите ви са лични. Не можете да поставяте цели за други, например „Издателя ще издаде софтуера ми до края на тази  година”. Вместо това го формулирайте така „Подписвам договор за издаване на дребно тази година, който ми носи поне $50.000 до края на годината.”

Въплътете обект в субективните цели


И какво ако искате да си поставите субективни цели, като подобряване на собственото ниво на самодисциплина? Как да формулирате такава цел от двоична гледна точка? За да реша този проблем, аз използвам скала от 1 до 10. Например, в този случай, можете да се запитате, в скалата от 1 до 10 как оценявате настоящото си ниво на самодисциплина? После си поставете цел да достигнете някакво по-високо ниво до определена дата. Това ви позволява да измерите напредъка си и да знаете с висока степен на сигурност дали всъщност сте постигнали целта или не.

Поставянето на цели е действие, само по себе си


Да си поставяте ясни цели не е пасивен акт. Това не става автоматично. Трябва да предприемете директно и обмислено решение, за да го превърнете в цел. Всичко се отчита, нищо не е неутрално. Или се движите напред към целта, или се отдалечавате. Ако не правите нищо, или ако действате без яснота, тогава почти сигурно сте жертва на това да ви превъзхождат. С други думи, прекарвате повечето от времето си в работа, осъществяваща целите на другите, без дори да знаете. Щастливо си работите, за да направите наемодателя си по-богат, или други бизнеси, рекламодатели, акционери и т.н. Всеки ден работа, без чувство на яснота за това, накъде сте поели е стъпка назад за вас. Когато не се грижите активно за градината си, плевелите растат автоматично. Те нямат нужда от тор и поливане. Просто си растат, заради липсата на внимателен градинар. Подобно на това, при липсата на обмислено и насочено действие от ваша страна, вие си работите и живота ви автоматично се изпълва с плевели. Няма нужда да правите каквто и да е, за да се случи това. И когато най-накрая се огледате, за да разберете къде се намирате и къде искате да отидете, първото нещо, което трябва да направите е да се отървете от всичките онези плевели.  

Четенето на тази статия няма да направи нищо за вас, освен ако не го превърнете в някаква форма на физическо действие. За съжаление, мисленето само по себе си, ви дава нулев резултат. В реалността, няма да ви платят дори стотинка за вашите мисли. Можете да имате най-великата идея на света, но идеите сами по себе си са напълно безполезни. Получавате резултати само от физическите действие, които предприемате, и никога за идеите, които имате. За да получите някакъв осезаем резултат, трябва да действате според идеята си. Трябва да я съобщите, да я изградите, да я изпълните и да я направите реалност.  

Яснотата е избор


Ако сте изграждали кариерата си без каквото и да било фокусиране, просто като се събуждате всяка сутрин и отивате да работа, тогава е крайно наложително да отделите време, за да седнете и напишете къде сте и къде искате да бъдете. Колко още ще продължите да се катерите по стълбата на успеха, само за да осъзнаете твърде късно, че облягате тази стълба на грешната сграда? Само си изберете точка във времето, независимо след шест месеца или по-късно, и прекарайте няколко часа в писмено описание на това къде ще бъдете в това време. Знам много хора, които не са сигурни в това, къде искат да отидат, и избягват да се обвържат писмено с нещо, за да „поддържат вариантите открити”. Какво би станало, ако следвахте това разбиране до логичния му завършек? Ако винаги сте искали да имате открити варианти и никога не сте се отдавали на каквото и да е от сърце, тогава никога няма да ви повишат, няма да започнете собствен бизнес, няма да се ожените/омъжите, няма да имате семейство, няма да се преместите в нова къща и т.н.

Имам такъв приятел, който все още не е решил какво иска да прави с живота си. Той предава контрола върху живота си на другите без дори да го осъзнава, само защото не иска да отдели време, за да определи визията за собствения си живот, поради страх от вземане на грешно решение. Животът му се ръководи от други, които постигат целите си чрез него, а той приема това по подразбиране.
Да чакате нещо да ви вдъхнови и да се надявате, че идеалния резултат просто ще падне в скута ви не е нищо повече от фантазия. Вземането на ясни решения не става пасивно; трябва физически да вложите време, за да се случи. Ако нямата цели, защото не знаете какво искате, тогава седнете и решете какво искате, по дяволите. Чувството да сте наясно, няма да дойде при вас под формата на вдъхновение свише. Яснотата е избор, не случайност или подарък. Тя не идва при вас, вие трябва да отидете при нея. Да не си поставяте цели е същото като да решите да сте роби на целите на другите.  

 

Ясните цели изострят решенията в настоящето


Реалността ви няма точно да съвпадае с визията. И не в това е идеята. Смисъла е визията да ви позволи да вземате ясни решения всеки ден, които да ви карат да вървите в посоката към целите си. Поддържайте ясен списъка с целите си, не просто защото всъщност това е мястото, където ще се озовете, а защото ще ви дари с огромна сигурност при вземане на решение относно това, което искате да правите.

Движейки се към целите си, ще научите нови неща по пътя, ще трябва да възприемете нови планове, докато вървите. Можете също така да смените визията си, ако стигнете до половината път и решите, че не това е което искате наистина. Но няма проблем, дори зле формулираните цели превъзхождат липсата на такива.  

Някой веднъж ми каза, че трябва да завърша всеки ден, задрасквайки го в календара и казвайки гласно „Ето, още един ден отмина и никога няма да се върне.” Опитайте това за себе си, и забележете колко много се изостря концентрацията ви. Когато завършите ден с чувството, че бихте го изживели по същия начин, ако имахте шанс да го повторите, ще получите чувство на благодарност, която ще ви позволи да се фокусирате върху това, което е наистина важно за вас. Ако обаче завършвате деня с чувство на съжаление или загуба, става ви ясно, че трябва да опитате различен подход на следващия ден.

Ще усетите разликата в живота си още от първия ден от създаването на ясни и обвързани цели, дори ако първите ви опити не а били идеални. Ще можете да вземате решения много по-бързо, защото ще виждате как или ви движат към целта или ви отдалечават от нея. Вечерта преди да умре, при Уолт Дисни е имало репортер, с когото той е могъл да сподели визията си за Дисни Уърлд, шест години преди да бъде завършен. Когато този комплекс най-накрая бил факт, друг репортер казал на Рой, братът на Уолт Дисни „Жалко, че Уолт не доживя да го види.” А Рой отвърнал „Уолт го видя пръв. Затова и ние го виждаме в момента.” Ясните цели позволяват да постигнете първата половина от формулата за успех на Х.Л. Хънт. Като решавате точно какво искате да постигнете, обвържете се с него писмено и преглеждайки го всекидневно, вие довеждате целите си към реалността със силата на своята концентрация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!