На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

вторник, 7 декември 2010 г.

Самодисциплина

June 5th, 2005 by Steve Pavlina

Петте стълба на самодисциплината


Те са: Приемане, Воля, Трудолюбие, Прилежност и Постоянство. Ако вземете първата буква на всяка дума, (от оригинала на английския вариант - бел. прев.), ще получите акронима "камшик" - подходящ начин да ги запомните, тъй като мнозина разбират самодисциплината като самобичуване за влизане във форма.

Какво е самодисциплината?


Това е способността на всеки да си наложи, ако е нужно, предприемането на действие, независимо от емоционалното състояние, в което се намира.

Представете си какво бихте могли да постигнете, ако можехте да следвате най-добрите си намерения независимо от всичко. Представете си себе си да казвате на тялото си "Прекалено много тежиш. Трябва да отслабнеш с десет килограма." Без самодисциплина това намерение няма да се превърне в действителност. Обаче с достатъчна самодисциплина, считайте го за направено. Кулминацията на самодисциплината е достигането на този момент, в който, веднъж взели съзнателно решение, фактически е гарантирано, че ще го приложите в действителност.

Самодисциплината е един от многото инструменти на личностното усъвършенстване, които имате на разположение. Тя, разбира се, не решава всякакви проблеми. Въпреки това, тези от тях, които можете да разрешите чрез прилагането й, също са важни, и ако има други възможности за разрешаване на тези проблеми, самодисциплината просто ги разнищва. Може да ликвидира отлагането, дезорганизираността и незнанието. Тя няма равен в областта на проблемите, които е в състояние да разреши. Още повече, тя става силен партньор, когато се съчетава с други инструменти като страст, поставяне на цели и планиране.

Изграждане на самодисциплина


Философията ми за това как да изградите самодисциплина се обяснява най-добре чрез една аналогия. Представете си я като мускул. Колкото повече го тренирате, толкова по-силен ставате. Колкото по-малко тренирате, толкова по-слаби ставате.

Както всеки от нас притежава различна мускулна сила, така е и със самодисциплината, всеки успява по различен начин да я постигне. Всеки я притежава в някаква степен - ако задържите дъха си няколко секунди, това е пак самодисциплина. Обаче, всеки е развил това качество на различно ниво.

Така както се изисква мускул за изграждане на мускула, се иска и самодисциплина за изграждане на самодисциплина.

Начинът на изграждането й е аналогичен на тренировката с прогресивно нарастване на тежестите, за да изградите мускулите. Това би означавало да използвате тежести, които са близо до вашия лимит. Забележете, че вдигате тежести, намиращи се в рамките на вашите способности. Изстисквате мускулите си, докато не можете повече да вдигате, след което почивате.

По подобен начин, основния метод за изграждане на самодисциплина е да се заемате с такива предизвикателства, които с успех да постигнете, намиращи се близо до лимита ви. Това не означава, че трябва да опитвате безуспешно нещо ден след ден, нито пък означава да си стоите във вашата собствена зона на комфорт. Няма да спечелите сила, опитвайки се да вдигнете тежест, която не можете да отместите, нито пък такава, която е прекалено лека за вас. Трябва да започнете с тежести/предизвикателства, намиращи се в настоящата зона на възможностите ви, но близо до лимита.

Прогресивната тренировка означава, че веднъж успели с едно предизвикателство, увеличавате тежеста/трудността. Продължавайки да тренирате с едни и съши тежести, няма да станете по-силни. По същия начин, ако не успеете да предизвикате себе си в живота, не бихте могли да постигнете по-голяма самодисциплина.

Както повечето имат по-слаби мускули, в сравнение с такива, каквито биха били те, ако тренираха, така и при повечето хора нивото на самодисциплина е слабо.

Грешка е да се опитвате с прекалено усилие да я изградите. Ако се опитвате да трансформирате целия си живот само за една нощ, чрез поставяне на дузина нови цели, и очаквате да ги следвате последователно, започвайки още от следващия ден, почти е сигурно, че намя да успеете. Сякаш някой, който за пръв път стъпва в салона, се кани да вдигне 300 килограма на лежанка. Такъв човек само би изглеждал глупаво.

Ако можете да вдигнете само 10 килограма, значи можете да вдигнете само 10 килограма. Не е срамно да започнете оттам, където се намирате. Спомням си, когато започнах да тренирам с персонален треньор преди няколко години, по време на първия ми опит да вдигна щанга за раменна преса, успях да вдигна само лоста, без тежести на него. Раменете ми бяха много слаби, защото никога не бях ги тренирал, но след няколко месеца вече успявах с 60 килограма.

Така че, ако сте много недисциплиниран в момента, все пак можете да използвате тази малка самодисциплина която имате, за да изградите по-силна. Колкото сте по-дисциплинирани, толкова по-лесен става живота. трудности, които са били невъзможни за преодоляване преди, накрая ви изглеждат като детска игра. Както когато ставате по-силни, същите тежести ви стават по-леки и по-леки.

Не се сравнявайте с други хора. Това не помага. Само ще разберете това, което очаквате да разберете. Ако си мислите, че сте слаби, всеки друг ще ви изглежда по-силен. Ако мислите, че сте силни, всеки друг ви изглежда по-слаб. Така че няма смисъл да го правите. Просто се огледайте, за да видите къде сте сега и си поставете цел да станете по-добър, докато вървите напред.

Нека да помислим върху един пример.

Да предположим, че искате да развиете у себе си способността да работите 8 плътни часа всеки ден, тъй като знаете, че това наистина ще промени кариерата ви. Слушах радипрограма тази сутрин цитираща изследване, което казва, че средностатистическия работник прекарва 37% от времето си в безсъдържателни разговори, да не споменавам други кусури, които изяждат повече от 50% от времето с непродуктивно изпълнение или пък изобщо с неизпълнение на задълженията. Така че има доста неща за подобряване.

Може би се опитвате да работите плътни 8 часа без да се разсейвате, но можете да го направите само веднъж. На следващия неуспехът е тотален. Няма проблем. Направили сте едно повторение от 8 часа. Две такива е прекалено за вас. Тогава се върнете малко назад. Каква продължителност би ви позволила успешно да направите 5 повторения, т.е. цяла работна седмица? Бихте ли могли да работите концентрирано по един час на ден, пет последователни дни? Ако не можете, върнете малко до половин час или колкото сте в състояние да постигнете. Ако успеете, (или ако чувствате, че е прекалено лесно), увеличете трудността (т.е. съпротивата).

След като без проблеми задържате една седмица на едно ниво, набележете си следващата седмица. Продължавайте с това прогресивно трениране докато достигнете целта си.

Макар, че аналогиите като тази никога не са перфектни, навъртял съм голям километраж с тази. Като повдигате лоста със съвсем малко всяка седмица, което е в границите на възможностите ви, с времето израствате по-силни. Но, когато тренирате с тежести, самата работа не означава нищо. Няма съществена полза от вдигане на тежести нагоре - надолу, ползата е разстежа на мускулите. Докато, изграждайки самодисциплина, получавате полза и от работата, която вършите междувременно, което е още по-добре. Страхотно е, когато чрез упражненията се създава нещо ценно И ставате по-силни.

1 коментар:

Тук можете да оставите вашия коментар!