На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

четвъртък, 6 януари 2011 г.

Смелостта ни да живеем съзнателно

October 27th, 2004 by Steve Pavlina


Сигурността е просто предразсъдък. Тя не съществува в природата, нито пък хората някога я срещат. Да избегнеш опасността не е по-безопасно в дългосрочен план от изправянето пред нея без заобикалки. Животът е или дръзко приключение или нищо. Да бъдем с лице към промените и да бъдем свободни и изпълнени с вяра, е непобедима сила. - Helen Keller

В всекидневния ни живот, смелостта не получава голямо внимание. Тя е качество, запазено за войници, огнеборци и активисти. Най-важното нещо в наши дни е сигурността. Вероятно са ви учили да избягвате да бъдете твърде решителни и твърде смели. Прекалено опасно е. Не поемайте излишни рискове. Не привличайте публично вниманието към себе си. Следвайте семейните традиции. Не говорете с непознати. Оглеждайте се за подозрителни хора. Играйте на сигурно.

Обаче страничния ефект от преувеличаването на важността на личната сигурност във вашия живот е, че може да заживеете неактивно. Вместо да си поставяте цели, да правите планове за постигането им, и да ги следвате с удоволствие, вие го играете на сигурно. Продължавате да работите стабилната си работа, въпреки че не ви удовлетворява. Поддържате отношения, които не ви задоволяват, въпреки че се чувствате празни отвътре, за разлика от страстта, която някога имахте. Кой(я) сте вие, че да се опъвате на системата? Приемете съдбата си и живейте според нея. Плувайте надолу по течението на живота, без да клатите лодката. Вашите единствени надежди са то да ви отведе в благоприятна посока.

Без съмнение в живота съществуват истински опасности, които трябва да избягвате. И има огромна разлика между безразсъдство и смелост. Нямам предвид героичната смелост, нужна да рискувате живота си, за да спасите човек от горяща сграда. Под смелост имам предвид способността да укротите само с погледа си онези въображаеми страхове и да си получите обратно страхотния живот, който сами си забранихте. Страх от провал. Страх от отхвърляне/отказ. Страх от банкрут. Страх от самота. Страх от унижение. Страх от говорене пред публика. Страх от отдръпване на семейство и приятели. Страх от физически дискомфорт. Страх от разкаяние. Страх от успех.

Колко от тези страхове ви дърпат назад? Как бихте живяли, ако нямахте никакви страхове? Все още бихте имали своята интелигентност и здрав разум, за да заобикаляте всяка истинска опасност, но без да чувствате емоцията страх; бихте ли желали да поемате повече рискове, особено след като знаете, че и най-лошото стечение на обстоятелствата не би ви наранило ни най-малко? Бихте ли говорили високо и ясно, бихте ли говорили с непознати, бихте ли желали повече продажби, бихте ли искали да се гмурнете стремително с главата напред в онези амбициозни проекти, за които мечтаете? Ами ако дори се научите да се радвате на нещата, от които се боите в момента? Какво значение би имало всичко това за живота ви?

Бяхте ли по-рано убедени, че всъщност от нищо не се страхувате..., че винаги има добри и логични оправдания за това, че не правите определени неща? Би било невъзпитано да се представите на непознат. Не би трябвало да опитвате да държите реч публично, защото нямате какво да кажете. Искането ви за повишение би било неуместно, защото се предполага да изчакате до следващото формално разглеждане на работата ви. Обаче това са само пристрастни тълкувания – мислете за това, как би се променил живота ви, ако можехте с увереност и смелост да направите всички тези неща без какъвто и да е страх.

 

Какво е смелост?


Смелостта не е липса на страх, а по-скоро преценката, че нещо е по-важно от страха. – Амброуз Редмуун

Смелостта е отпора срещу страха, овладяването му – не липсата на страх.  – Марк Твен

Смелост е да си изплашен до смърт, но въпреки всичко да оседлаеш коня и да се впуснеш в битка. – Джон Уейн

Харесвам тези дефиниции за смелост, които внушават, че това е способността да предприемете действие, въпреки страха. Думата „смелост” (има се предвид „courage” от английски език – бел. прев.) произлиза от латинското “cor”, което означава „сърце”. Но истинската смелост е повече въпрос на интелект, отколкото на чувство. Изисква се използването на уникална част от мозъка („неокортекс”), за да се изземе контрола от емоционалната периферна нервна система, която имат всички бозайници. Вашата периферна нервна система сигнализира за опасност, но неокортекса заключава, че тя не е истинска, така че сте свободни да чувствате страха и въпреки това да предприемете действие. Колкото повече се учите да действате въпреки страха, толкова повече ставате човек. Колкото повече следвате страха, толкова повече живеете като низш бозайник. Така че, въпросът „Човек ли сте или мишок?” е в съгласие с човешката неврология.

Смелите хора все пак се страхуват, но не разрешават на страха да ги парализира. Докато хората, на които им липсва смелост, се предават по-често на страха, което всъщност има ефект на укрепване на страха в дългосрочен план. Когато успеете да не му се поддадете, заради което се чувствате облекчени, това де факто действа като психологическа награда, подсилваща отпора срещу поведението, характерно за мишките, която прави по-вероятно побеждаването на страха в бъдеще. Така че, колкото повече избягвате да поканите някого на среща, толкова повече парализирани ще се чувствате да предприемате такива действия в бъдещето. Буквално си вменявате да станете по-срамежливи, подобни на мишки.

Такова поведение на избягване причинява застой в дългосрочен аспект. С остаряването ви, подсилвате своите реакции спрямо страховете си дотолкова, че дори вече ви е трудно да си представите, че можете да се изправите срещу тях. Започвате да приемате страховете си за даденост; те стават истински за вас. Свивате се като в какавида в живот, който ви изолира от всички тези страхове: стабилен брак, но без щастие; работа, неизискваща от вас да предприемете рискове; доход, който прави живота ви удобен. След което, изопачавате поведението си, т.е. давате вашето обяснение за ситуацията: Имате да издържате семейство и не можете да рискувате, прекалено стари сте за смяна на кариерата, не можете да отслабнете, защото имате „дебели” гени. Пет години... десет години... двадесет години минават, и вие осъзнавате, че живота ви изобщо не се е променил. Улегнали сте. Всичко, което вече ви остава е да изживеете остатъка от дните си колкото се може по-доволни, след което да легнете в земята и накрая да получите бленуваната пълна сигурност и спокойствие.

Но има още нещо, което се случва зад сцената, нали? Онзи тъничък гласец, излизащ от дълбочината на ума ви, напомня, че не това е животът, който искахте да изживеете. Той иска повече, много повече. Иска да станете много по-богати, да имате изключителна връзка, тялото ви да е във върхова физическа форма, да научите нови умения, да пътувате из света, да имате много и прекрасни приятели, да помагате на хора в нужда, да бъдете от значение. Този гласец ви казва, че, дори да се примирите с работа, продавайки джаджи до края на живота ви, няма да се откаже. Гласецът се мръщи, когато хвърляте поглед на преголямото си шкембе в огледалото или когато се задъхвате, преодолявайки няколко стъпала. Излъчва разочарование, когато вижда в какво се превърнало семейството ви. Казва ви, че причината да не успявате да се самомотивирате е, че не правите това, което наистина би трябвало да правите с живота си... защото ви е страх. И дори да откажете да го слушате, този гласец винаги ще бъде там, заяждайки се за посредствените ви резултати, докато умрете, изпълнени със съжаление за това, което е можело да постигнете.

И така, как реагирате на този злобарски глас, който не млъква? Какво правите, когато се конфронтирате с нахалното чувство, че нещо не е наред с живота ви? Какъв е предпочитаният ви начин да го заглушите? Може би като го удавите, гледайки телевизия, слушайки радио, работейки много часове неудовлетворителна работа, или консумирайки алкохол или кофеин или захар.

Но, когато и да го направите, минавате на по-низше ниво на съзнание. Приближавате се по-близо към несъзнателните животни, движени от инстинкта, и се отдалечавате от превръщането в напълно съзнателно човешко същество. Реагирате на живота, вместо целенасочено да преследвате мечтите си. Изпадате в състояние на заучена безпомощност, където започвате да вярвате, че целите и мечтите ви вече не са възможни за вас или нямат практическо значение. Превръщате се повече и повече в подобие на мишка, дори се опитвате да убедите себе си, че, в края на краищата, животът на една мишка може да не е толкова лош, след като всички наоколо нямат проблем с това. Заобикаляте се с приятели мишоци, и, когато в редките случаи срещнете напълно съзнателно човешко същество, това адски ви изплашва, защото ви кара да си спомните колко от собствената ви смелост е загубена.

 

Отгледайте собственото си съзнание


Животът се свива или разширява в съответствие със смелостта на човека. - Anais Nin

Смелостта е цената, която Живота налага за това, че предоставя мир. - Amelia Earhart

Постигате сила, смелост и увереност с всяко преживяване, в което не се прекланяте пред страха. Способни сте да си кажете „Преживях и този ужас. Мога да преодолея всичко, което ми се изпречи.” Трябва да правите нещото, което мислите, че не можете. - Eleanor Roosevelt

Изходът от този порочен кръг е да свикате цялото войнство на царството, наречено „смелост” и да се изправите пред  вътрешния си глас. Намерете място, където да сте сами, вземете лист хартия и молив (или компютър и клавиатура). Вслушайте се в този глас и посрещнете каквото ви казва, независимо колко трудно ще е да го изслушате. (Гласът е една абстракция, може въобще да не чуете думи; вместо това може да видите това, което трябва да направите или да го почувствате емоционално. Но ще продължавам да използвам „гласа” в името на примера). Този глас ви казва, че бракът ви е мъртъв от десет години, а вие отказвате да го приемете, защото се страхувате от развода. Може да ви каже, че се страхувате, че ако започнете свой бизнес, вероятно ще се провалите, поради което си оставате на работа, която не ви подтиква към растеж. Може да ви каже, че сте се отказали да отслабнете, защото сте се проваляли толкова пъти и защото сте пристрастени към храна. Може да ви каже, че приятелите, с които излизате, не съответстват с човека, който искате да бъдете, че трябва да се отделите от тази компания и да намерите мястото си другаде. Може да ви каже, че винаги сте искали да бъдете актьор или писател, но се съгласихте да сте продавач, защото тази работа ви изглеждаше по-сигурна и спокойна. Може да ви каже, че винаги сте искали да помагате на хора в нужда, но не го правите по начина, който искате. Може да ви каже, че хабите напразно талантите си.

Вижте дали можете да редуцирате този глас до дума или две. Какво ви казва да правите? Напусни. Прекрати. Говори. Пиши. Танцувай. Действай. Тренирай. Продавай. Промени. Продължи напред. Остави го да отмине. Питай. Учи. Прости. Каквото и да излезе, напишете го. Може дори да имате различни думи за всяка област от живота си.

Сега трябва да направите трудната стъпка съзнателно да признаете, че това е, което наистина искате. Няма проблем, ако мислите, че е невъзможно за вас. Няма проблем, ако не виждате как въобще ще го постигнете. Само не отричайте, че го искате. Защото по този начин принизявате съзнанието си. Когато погледнете към пълното си тяло, признайте си, че искате да бъдете здрави и в добра форма. Когато запалите следващата цигара, не отричайте, че искате да бъдете непушач. Когато срещнете човека, за когото мечтаете, не отричайте, че с радост бихте имали връзка с него/нея. Когато срещнете човек, изглеждащ в пълен мир със себе си, не отричайте, че и вие жадувате за това. Избягайте от отрицанието. Вместо това отидете на място, където да признаете „Наистина искам това, но просто в момента не се чувствам способен/на да го постигна.” Няма проблем да искате нещо, което не мислите, че можете да имате. И почти сигурно грешите, че не можете да го имате. Но първо, спрете да лъжете себе си и да се преструвате, че не го искате наистина.

 

Преминете от страх към действие, дори да очаквате провал


Когато решителен млад човек се изправи срещу голям побойник,  и смело му забие един в брадата, често е изненадан да открие, че именно на него се е паднала честта да избави света от изплашените авантюристи. – Ralph Waldo Emerson

Повечето от трудностите биха се стопили, ако, вместо да се снишаваме пред тях, решим смело да преминен през тях. – Orison Swett Marden

Смелостта и упоритостта притежават магически талисман, пред който всички трудности изчезват, а препятствията се изпаряват във въздуха. - John Quincy Adams

Сега, след като приехте някои неща, от които се бояхте, как се чувствате? Вероятно все още се чувствате парализирани и не можете да предприемете нищо. Няма проблем. Въпреки, че стремглавото скачане в проблема и изправянето срещу страха е много ефективно, това може да изисква повече кураж, отколкото чувствате, че можете да съберете в момента.

Най-важното нещо, което искам да научите от тази статия е, че истинската смелост е мисловно умение, а не емоционално. От неврологична гледна точка, това означава използване на мислещата неокортекс област от мозъка за отмяна на емоционалните импулси. С други думи, използвате човешката си интелигентност, логика и независима воля за преодоляване на ограниченията, наследени от емоционалните бозайници

Това може и да има смисъл, но е далеч по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Може логично да знаете, че не сте в опасност, ако застанете на сцена и говорите пред 1000 души, но страхът ви все още съществува, така или иначе, и въображаемата заплаха ви пречи да се заемете с каквото и да е подобно нещо. Или може да знаете, че работата ви е път без изход, но не ви изглежда възможно да изречете думата „Напускам.”

Смелостта, обаче, не изисква да предприемете драстични действия в такива ситуации. Смелостта е умствено умение, на което трябва да се научите и да оттренирате, както тренировките с тежести увеличава силата на мускулите. Не бихте отишли в залата за първи път, за да опитате да вдигнете 120 килограма, така че не мислете, че е смело да се захванете с най-парализиращия си страх още в началото. 

Има два метода, които ще ви препоръчам за изграждане на смелост. Първият подход е аналогичен на прогресивното трениране с тежести. Започнете с тежести, които можете да вдигнете, макар че са предизвикателство за вас, и после прогресивно вдигайте по-тежки и по-тежки, докато станете по-силни. Така че, започнете с най-малкия си страх и прогресивно се справяйте с по-големи и по-големи страхове. Не толкова трудно да вдигнете 120 килограма, ако вече вдигате 110. Подобно на това, да се говори пред 1000 души не е толкова трудно, ако вече сте го правили пред 900.

Следвайки процеса на прогресивното трениране ще постигнете две неща. Ще спрете да подсилвате страха. И ще се подготвите да действате по-смело в бъдещи ситуации. Така вашето чувство на страх ще намалява по същия начин, по който изразяването на смелостта ще нараства. От неврологична гледна точка, ще отслабвате периферния контрол върху действията си, докато засилвате неокортичния контрол, постепенно преминавайки от поведение, подобно на мишка, до такова на човешко същество.

Втория подход за изграждане на смелостта е да придобиете допълнително знания и умения в областта на своите страхове. Да посрещате страха с рогата напред може да помогне, но в голямата си част страхът ви се дължи на незнание и липса на умение, затова можете да го редуцирате  или елиминирате чрез информация и тренинг. Например, ако ви е страх да напуснете работа и да започнете свой бизнес, започнете да четете книги и да вземате уроци за това, как да започнете. Прекарайте следобеда в местната библиотека, търсейки материали по темата, или го направете онлайн. Присъединете се към местната Търговска Камара или към търговски организации, имащи отношение към областта ви. Участвайте в конференции. Изграждайте контакти. Осигурете си помощ от ментор. Изградете уменията си дотолкова, че да започнете да се чувствате уверени, че можете всъщност да успеете, и това знание ще ви помогне да действате по-инициативно и смело. Този метод е особено ефективен, когато голяма част от страха ви е породена от неизвестното. Често самото прочитане на книга или две по темата ще бъде достатъчно да разсеяте страха, за да можете да действате.
Точния процес за изграждане на куража не е от значение. Важно е да го направите съзнателно. Както мускулите ви ще атрофират, ако редовно не ги стресирате, смелостта ви ще атрофира, ако последователно не предизвиквате себе си да побеждавате страха. При отсъствието на такъв вид съзнателно въздействие, автоматично отслабвате тялото и ума си. Ако не упражнявате куража си редовно, то правите страха по-силен по подразбиране, няма средно положение.

Всичко това може да звучи доста мрачно, затова го погледнете от положителната страна. Тежките дъмбели могат да бъдат голямо бреме, но са полезни инструменти за изграждане на силна муслулатура. Не бихте погледнали 20-килограмов дъмбел, казвайки „Защо трябва да си толкова тежък?” Той е тежък, колкото е. Теглото е вашата  мисъл, а не присъщо качество на дъмбела, сам по себе си. По подобен начин, не поглеждайте нещата, от които се плашите, казвайки „Защо трябва да бъдете толкова плашещи?” Страхът е вашата реакция, а не свойство на обекта на вашето безпокойство и тревога.

Страхът не е ваш враг. Той е компас, показващ ви областите, в които имате нужда от израстване. Така че, когато срещнете нов страх в себе си, отпразнувайте го като възможност за растеж, така както бихте отпразнували своя нов личен рекорд в силовите тренировки.

 

Осъзнайте собственото си величие


Всеки има талант. Рядкост е, обаче, да се следва таланта, накъдето и да води. - Erica Jong

Най-голямата смелост е човек да се осмели да бъде какъвто е. - John Lancaster Spalding

Каквото и да правите, нужна ви е смелост. Какъвто и курс да поемете, винаги ще има някой, който да ви каже, че грешите. Винаги се появяват  трудности, които искат да ви накарат да повярвате, че критиците ви са прави. Да определите насоката на действието и да я следвате до края, изисква част от същия кураж, от който имат нужда войниците. Мирът има своите победи, но са нужни храбри мъже и жени да ги спечелят.  - Ralph Waldo Emerson

И така, какво правите с новоизградената си смелост? Накъде ви води тя? Отговорът е, че тя ще ви позволи да водите далеч по-удовлетворителен и изпълнен със смисъл живот. Наистина ще започнете да живеете като безстрашно човешко същество, а не като плашлива мишка. Ще откриете и развиете най-големите си таланти. Ще живеете далеч по-съзнателен и целенасочен живот, отколкото когато и да е било преди. Вместо да реагирате на събития, ще изработвате с желание свои собствени преживявания.

Смелостта е нещо, което напълно можете да изпитате единствено сами. Тя е лична победа, не публична. Да съберете всичката си смелост, за да се вслушате във вътрешните си желания, НЕ Е групова дейност и НЕ Е резултат от изграждане на съгласие с останалите.

Халил Гибран пише в „Пророкът”, „Визията на някой не дава на заем крилете си на друг.” Причината на съществуването си трябва да откриете вие самите. Никой на земята не е имал същите преживявания, като вашите, и никой не мисли по същия начин като вас.

От една страна, това е един самотен поход. Независимо дали живеете сами или се радвате на дълбока интимност с любящ партньор, дълбоко в себе си трябва да се изправите срещу реалността, че това е вашият живот и трябва да го изживеете вие. Можете да решите временно да предадете контрола на вашия живот на някой друг: компания, съпруг(а), или просто на напрежението на всекидневието, но никога не можете да прехвърлите личната си отговорност за резултатите. Независимо дали упражнявате директен и съзнателен контрол върху живота си или просто реагирате на събитията, които ви се случват, вие и единствено вие ще понесете последствията.

Ако се посветите на следване на пътя на смелостта, накрая ще бъдете принудени да се изправите пред вероятно най-големият от всички страхове, че сте далеч по-силни и способни, отколкото първоначално осъзнавахте, че потенциалът ви е далеч по-голям от всичко, което сте преживявали в миналото и че от тази сила произтича огромна отговорност. Може да не успеете да поправите всички беди на планетата, но ако въобще се посветите 100% на реализацията на пълния си потенциал, можете значително да повлияете на живота на много хора, и това въздействие ще се пренесе към бъдещите поколения.

Каква е разликата между вас и онези легендарни исторически фигури, които имаха такова въздействие върху обществото? И вие, и те сте изпитвали същите страхове. И вие, и те бяхте родени с таланти в някои области и със слабости в други. Единственото, което ви спира е страхът, а единственото, което ще ви помогне да го преодолеете е смелостта. Какво правите с живота си не зависи от родителите ви, шефа или съпругата/съпруга. Зависи единствено и само от вас.

Да осъзнаете своето собствено величие може да бъде едно от най-смущаващите преживявания, които можете да си представите. Но още по-смущаваща е ясната представа за огромните предизвикателства, които чакат да ги преминете. Да се живее съзнателно не е лесен лът, но е уникално човешко преживяване, и изисква да се ангажирате с решение да елиминирате веднъж и завинаги мишката в себе си. Да вървите след най-големите си и амбициозни мечти и да преживявате провали и разочарования, да се сблъсквате с най-унизителните човешки ограничения, вместо да живеете в удобството на своя потенциал – това са страхове, обичайни за всички нас.

Първите няколко пъти, когато се сблъсквате с тях, може бързо да се предадете, скривайки се в илюзорната сигурност на живота, като мишка. Но ако продължите да изграждате смелостта си, накрая ще узреете до степента да приемете открито предизвикателствата и отговорностите на живота. Ако продължите да живеете като мишок, това няма да ви носи вече никаква изгода. От глъбините на човешката ви същност ще се роди осъзнаването, Събудих себе си за невероятния потенциал вътре в мен, и приемам всичко, което той изисква. Каквото и да ми струва, каквото и да трябва да жертвам, следвайки този път, дайте го насам. Аз съм готов(а).  И дори да изпитвате страх, ще осъзнаете каква илюзия е, и ще знаете как да използвате смелостта, присъща на човека, за да го победите само с поглед, така че повече да няма силата да ви спира.

 

Осмелете се да рискувате


Преди да поемете по който и да е път, задайте си въпроса, има ли този път сърце? Ако отговорът е „не”, ще го разберете и трябва да  изберете друг път. Проблема е, че никой не задава си  този въпрос. И когато човек най-после осъзнае, че е поел по път без сърце, пътят е готов да го убие. - Carlos Castaneda

Бездействието отглежда съмнение и страх. Действието носи увереност и кураж. Ако искате да победите страха, не стойте у дома, мислейки за това. Излезте навън и се заемете с него.  - Dale Carnegie

Развивайки чувството на своето истинско предназначение в живота, може да започнете да се чувствате смутени от прекъсването на връзката между настоящата ситуация, в която се намирате и онази, към която вървите. Тези два свята може да изглеждат толкова различни, че да не можете да си представите как да изградите мост между тях. Как можете да балансирате от една страна, практическата реалност на задълженията си да печелите пари, за да бъдат платени сметки и данъци, да зарадвате шефа си, да създадете семейство и новата визия за вас самите, която отчаяно искате да постигнете в действителност, от друга? Цяло поколение от нови страхове може да изникне вследствие на тази изглеждаща невъзможна промяна. Как ще се издържате? В какво ще се превърнат отношенията ви с другите? Заблуждавате ли сами себе си?

Най-добрия съвет, който мога да ви дам е да забравите, че се опитвате да изградите мост. Вместо това се фокусирайте в това, самостоятелно и самоуверено да започнете да изразявате новата визия за себе си, все едно, че това е напълно отделна страница от живота ви. Дори ако това създаде временно несъответствие в живота ви, направете го. Например, да предположим, че в момента работите като адвокат по разводи, но смелостта ви казва, че трябва да се откажете от такава, изпълнена с конфликти, работа. Представяте си себе си как с желание учите двойки да лекуват проблемите във взаимоотношенията си. Но дори не можете да си представите себе си в ролята на юрист в съдебен процес, опитващ се да говори за стабилни партньорства, и отгоре на всичко, не можете да видите въобще как ще се издържате с тази нова кариера. Просто в този случай раздалечаването на новата ви визия и практическата реалност е много голямо. Затова, вместо да се опитвате да построите мост над това разделение, просто започнете да изграждате своята нова визия от нулата за колкото и време да е, дори да час или два на седмица. Продължавайте постоянната си работа като адвокат, но в свободното си време започнете да публикувате анонимно в специализирани уебсайтове своите съвети как двойки да възстановят любящите си взаимоотношения. Използвайте ораторските си умения, придобити от работата ви като адвокат, за да започнете да говорите пред малки групи по тези проблеми. Може да създадете нов уебсайт и да започнете да пишете и публикувате статии относно новата си страст. Не е нужно да криете факта, че сте адвокат, но и не се притеснявайте да сближавате тези два свята. Живейте в парадокс. Просто започнете да развивате новото в себе си, и позволете на старото да продължи паралелно с това още малко.

Това, което ще се случи е, че ще развиете умение в новото си начинание, и евентуално ще можете да се издържате от това, дори да не можете да видите в момента как би се осъществило. Просто започнете, въпреки всичко, без притеснения дали ще се превърне в постоянна кариера. Търпеливо изчакайте да ви се изясни; накрая ще намерите начин да накарате идеята си да проработи. И когато настъпи момента, ще можете спокойно да изоставите старата си кариера и да фокусирате цялата си енергия в новата. По някое време напълно ще се посветите на новото си аз. Вашата страст по отношение на новата ви работа ще преодолее страха от изоставянето на старият ви източник на стабилност. Така, че, вместо да се опитвате да трансформирате старата си кариера в нова, просто започнете да изграждате новата и нека постепенно старата се изгуби. Дори да можете да инвестирате само час на седмица за новата си инициатива, вероятно ще откриете, че този един час е много по-удовлетворяващ за вас от всички други часове, взети заедно, и че тази страст ще ви кара да намерите начин постепенно да увеличите присъствието й, докато изпълни повечето от дните ви. Най-важното нещо, с което да започнете е да въведете новата визия за себе си във всекидневния си живот, дори ако първоначално го направите по някакъв маловажен начин.

Без значение колко трудно изглежда, вземете решение да живеете съзнателно. Не се поддавайте на полунесъзнателното мислене, базирано на страха, и изпълващо живота ви с объркаване, което ви пречи да постигнете, каквото чувствате, че можете. Или упражнявайте своята смелост и прогресивно изграждайте силата да се изправите срещу най-дълбоките си и мрачни страхове, за да живеете като изпълнено с вътрешна сила същество, каквото наистина сте, или признайте, че страховете ви са твърде големи и прегърнете живот като на един мишок. Но направете този избор съзнателно, с ясна представа за последствията. Ако позволите на страха да спечели битката за вашия живот, тогава го обявете за победител и се откажете от мача. Ако просто се откажете да живеете съзнателно и смело, това е еквивалент на предателство към самия живот, и продължаването на вашето съществуване се превръща в по-нататъшното очакване на физическата ви смърт – нищото, за разлика от смелото впускане в приключение.

Не умирайте без да прегърнете дръзкото приключение, каквото животът би трябвало да бъде. Може да останете без пукната пара. Може многократно да преживявате провали и отхвърляне. Може многократно да имате проблемни връзки. Но това са само километричните камъни покрай пътя на един смело изживян живот. Те са личните ви победи, издълбавайки във вас място, което да се запълни с радост, щастие и удовлетворение. Така че, давайте напред и почувствайте страха – после съберете смелостта си да следвате мечтите си, въпреки всичко. Това е непобедима сила.

1 коментар:

  1. Невероятно статия! Чел съм я в оригинал, но я търсих в превод. Благодарности за положеният труд определно си е струвало :)

    ОтговорИзтриване

Тук можете да оставите вашия коментар!