На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

събота, 22 януари 2011 г.

В какъв период от време планирате да реализирате плановете си?

March 22nd, 2005 by Steve Pavlina          Email this article to a friend

Един от факторите, с най-голямо значение за контрола върху собствения ви живот, е  ограниченията, наложени от времето. В рамките на ден или седмица, наистина осъществявате някакъв контрол, но със сигурност не 100%. През всяка идна седмица, може да се случи всичко, и плановете ви изцяло да се провалят от фактори извън вашия контрол. Дори в рамките на година, целите ви могат напълно да се отклонят от предначертаното. Може да имате неочакван здравен проблем или да страдате от значителни финансови трудности. Със сигурност съм имал поне една година, когато всичко ми вървеше накриво и когато връщането ми обратно на пистата ми отне месеци.

Но в дългосрочен аспект, ако имате период на планиране от 5, 10 или 20 години, степента на контрол върху собствения ви живот е близка до 100%. Това е така, понеже краткосрочната произволност на събитията се самоликвидира.

Ако искате да започнете нов бизнес тази седмица, способността ви да го постигнете може да не е дори близко до 100%. Но ако искате това да стане в близките 5 години, независимо от условията, при които започвате, фактически можете 100% да го постигнете, ако решите да го направите. Има много малко трудности, които да попречат на способността ви да се придвижите по посока на целите си за повече от година.

Хората често надценяват това, което могат да постигнат в рамките на една година. Но в същото време адски много подценяват онова, което могат да постигнат за пет години. За пет години можете да преминете от зрител на пейката на стадион в златен медалист от Олимпиада по десетобой. Това вече е правено. Помислете какво бихте могли да постигнете между настоящето и 2015 година, ако се посветите на тази цел. Можете да отслабнете с колкото искате килограма и да имате каквото си поискате тяло. Можете да започнете свой бизнес и да го направите печеливш. Можете да срещнете мечтаната сродна душа и да създадете семейство. Можете да се преместите където и да е в света. Можете перфектно да научите нов език. Можете да напишете книга. Да овладеете който и да е музикален инструмент. Да се научите да пишете стихове, да танцувате, да говорите пред публика, да станете актьор.

Ако се оплаквате, че не можете да стартирате някоя от големите си цели, в продължение на седмица или месец, може наистина да имате причина. Наистина да сте в затруднено положение, и това да ви пречи да започнете. Но ако си търсите оправдания повече от година, отговорността за отлагането почти сигурно е единствено ваша.  

Имате невероятна степен на контрол, когато мислите в перспектива от 5 години. Не позволявайте на потенциала да се загуби. Поставете си цел сега и се размърдайте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!