На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

събота, 8 октомври 2011 г.

От Колебание Към Проучване


August 29th, 2011 by Steve Pavlina
превод Добрин Петров

Идеите винаги се носят наоколо и често се случва да имате идея и да я оставите да си замине, тъй като имате някои съмнения относно нея. Но ако размишлявате над една или подобни идеи продължително време, тогава май просто е време да ги обмислите.

Приемете Повтарящите Се Идеи

Мисля, че е полезно да обмисля дадена идея, която изплува постоянно, дори да не се чувствам готов да действам в тази насока – и дори да не съм сигурен дали изобщо бих действал някога. Все пак смятам, че да й отдам държимото е значителна стъпка, все едно казвам на Вселената: „Добре де, чувам те. Не знам какво да направя с това, ако изобщо някога ще направя нещо, но те чувам и приемам тази идея.”

Това може да изглежда като много опростена крачка, може би дори безсмислена. Но за мен е важна и ми помага за издигане на някои идеи до нивото на съзнателно обмисляне. 
Когато съзнателно приемате дадена идея, това не означава непременно, че ще действате в тази посока, но е добра стъпка към обмисляне на тази идея и към подготовката на самия себе си за вземане на истинско решение. Освен това е лесно, защото са нужни само няколко секунди да го направите. Ако предпочитате, можете да приемете една идея като я напишете или споделите с някого. 

За кои потенциални действия се замисляте от време на време? Можете ли да назовете една или две от тях точно сега? Можете ли съзнателно да приемете какво се показва пред вас, дори да е съвсем недоразвито?

Може да сте сигурни, че това е наистина лоша идея, но продължете и я приемете въпреки всичко. Ако тя продължава да се връща, може би има основателна причина за това. Да приемете дадена идея не означава, че трябва да се обвържете с действие в тази насока.
Много пъти приемам съществуването на някоя идея, но тя се изпарява и никога не се връща. Затова аз приемам, че това е просто информация и не е имало нужда да действам. Това се случва почти всяка седмица. 

Х ората, с които често се виждам , биха свидетелствали, че понякога ми идват луди идеи. По отношение на повечето от тях никога не съм действал, но въпреки това обичам да ги споделям – първо, защото е забавно, и второ, защото мога много по-лесно да забравя една идея, след като устно съм признал съществуването й. След което мога да премина към нещо още по-плашещо. 

Понякога, след като съм приел някоя идея, тя продължава да се върти наоколо. На всеки няколко дни, седмици или месеци тази идея се връща отново и отново. Понякога добива различни форми, но аз разбирам, че всеки път това е ядрото и същината на една и съща идея.    

Например, можете да имате идея да започнете определен вид бизнес. Признавате я, и след известно време тя изчезва. Но след няколко седмици ви идва наум друга идея за започване на по-различен вид бизнес. Това може да изглежда като нова идея, но трябва да осъзнаете, че в ядрото си това е все същата идея – да започнете свой собствен бизнес.

Вземете Първоначалното Решение

Когато една идея се връща отново и отново при вас, дори когато сте й обърнали внимание, тя може да има множество ефекти върху вас. Понякога може да е мотивиращо, друг път смущаващо или дразнещо да мислите за това. Ако не направите нищо по отношение на тази идея, нещата ще започнат да зациклят. Същата идея ще продължи да ви посещава, докато не предприемете следващата стъпка, за да я обработите.  

За да се привижите напред, вземете някакво решение. Това не означава да сте ангажирани с действие каквото и да се случи. Просто е ангажимент да направите нещо, за да преминете към следващото. 

Добър начин да вземете първоначално решение е да отделите малко време от графика си, за да изследвате идеята по-щателно. За много нови идеи може да нямате достатъчно информация за истинско решение, но пък можете да се ангажирате с по-нататъшно изследване. 

Имате ли нужда да проучите идеята? Да обмислите последствията? Да говорите за това с някой? Да излезете с хора, които вече правят нещо подобно? Да я изпробвате по някакъв начин, за да видите дали ще ви хареса? 

Вземете първоначалното решение да направите тези първи проучващи стъпки.
Ако не го направите, тази идея може да увяхне, но може и също така отново и отново  да се появява, в който случай тя се превръща в нещо, което ще ви разсейва във времето. Ако не придвижите тези идеи напред, тогава много от умствените модели ще станат циклични – ще се лутате в същите мисли, които сте имали преди месец. Това е умствена улица без изход, затова не засядайте в нея. Направете следващата стъпка напред, по отношение на мислите си, вземайки сносни решения. 

Веднъж, щом сте проучили идеята малко по-щателно, може да решите да продържите напред с нея, или да осъзнаете, че не е толкова велика в края на краищата и да я изоставите. Всеки път, който поемете е от полза, защото ще освободите съзнанието си от натрапчивостта на тази идея, независимо дали действате или съзнателно я отхвърляте. 

Ако направите кратко проучване и изоставите идеята, но тя продължава да се появява в съзнанието ви, тогава някаква част от вас все още мисли, че тя има смисъл. Тази част от вас не е съгласна с първоначалните ви заключения; тя мисли, че недоглеждате нещо важно. В такива случаи препоръчвам да се ангажирате с допълнително проучване. Накрая може да имате нужда от няколко рунда проучвания, докато истинското решение се появи. Може би идеята има скрити послания, които емоционалния ви мозък намира за добри, но логическия ви мозък не вижда. В много случаи емоционалния мозък би бил прав – той може да е по-примитивен, но също така е бил шлифован през много по-дълъг еволюционен период, отколкото логическия мозък.  
  
Може да получите пристъп на страх, мислейки за някои идеи, като напускане на досегашната работа, за да започнете нов бизнес, напускайки дълготраен модел на работа, или приемане на огромна промяна в начина на живот. Дори само обмислянето на тези възможности често би намалило или елиминирало страха. Повече по този въпрос прочетете на  Образованието Убива страха.

Едно единствено първоначално решение може да ви придвижи към вълнуващ нов път. Но вие не се ограничавате само с първоначалното решение. Разберете, че тази малка, дори бебешка стъпка може да отключи прекрасни преживявания в бъдещето. 

Много години имах идея за ораторско говорене пред публика, но постоянно я отблъсквах настрани. Тогава разработвах компютърни игри, не бях оратор. Когато най-накрая пожелах да говоря доброволно на някаква техническа конференция, разбрах, че ми достави огромно удоволствие. Беше вълнуващо и възнаграждаващо да споделям идеи с групи хора, които да имат полза от това. Тази бебешка стъпка запали дълга верига от случки, които доведоха до провежданите от мен семинари. Но ако не бях взел това първоначално решение да опитам да говоря пред публика, може би все още щях да съм затънал в цикличността на идеята, която да продържава да ме разсейва и до ден днешен, наред с другите като: „женитбата е отживялост”, „трябва да пътуваш много повече”, „може би трябва хвърлиш един поглед на това нещо WordPress.” 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!