На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

вторник, 18 януари 2011 г.

Наслаждавайте се на пътешествието

 February 10th, 2005 by Steve Pavlina           Email this article to a friend

Ако работите усилено по постигане на целите си, но не се наслаждавате на пътуването, вие отлагате достигането на същността на живота си. Да се посветите на целите си не означава да се поробвате с работа, която не обичате, празнувайки единствено достигането на крайната точка. Истинско и неизменно посвещаване на нещо означава, че обичате това, което правите всеки ден. Привлечени сте поне толкова от пътя, колкото и от резултата. Ако обичате пътя, на който сте, страстта ви мотивира винаги да продължавате да правите следващата стъпка .

Но само страст не е достатъчна.

Страстта изисква фокусиране върху посоката, а тя трябва да дойде от три други направления: вашата цел, вашите таланти и вашите нужди.

Първо, цел и страст вървят ръка за ръка. Ако нямате цел в живота, страстта ви няма да е направлявана от вашите принципи и съвест. Мнозина престъпници тръгват по този път – те са много страстно привлечени от определени действия, обаче такива действия не са мотивирани от по-висша цел. Когато страст и цел сочат в една посока, това е като да се влюбите в това да сте в услуга на нещо полезно. Обичате това, което правите, и в същото време давате своя положителен принос на света. Създава се едно взаимодействие, поради което страстта се увеличава многократно, като естествена последица от правенето на нещо, което обичате, И което знаете, че има значение.

Второ, страстта трябва да се обедини с таланта. Можете да постигнете много и само с нея, но има много хора, които също са изпълнени със страст, но са некомпетентни, и тя не е достатъчна, за да ги спаси. Познавали ли сте някого, който е развълнуван от някаква идея, но не може да я реализира? Добрата новина е, че талантът ви може да се развива – може да се самообразовате, за да придобивате нови умения и знания. Обаче крайната и висша цел тук е да откриете къде се намира най-големия ви талант. Кои таланти биха били изключително силни у вас, ако можехте да ги развиете? Може да имате няколко отговора, но кой от тях се припокрива със страстта си? Когато обичате това, което правите, И станете наистина добри в това, страстта ви ще се увеличи, и резултатите ви също.

Трето, страстта трябва да се обедини и с нуждата. Трябва да направлявате страстта си по такъв начин, че да можете поне да се издържате. Но ако се справите със смесването на страстта с целта и таланта, няма да ви бъде трудно да задоволявате нуждите си... и дори да постигнете финансово изобилие.

Ключът към реализацията, е да работите, изхождайки от най-силните си качества, със страст и в услуга на целта.

Да правите това, което умеете най-добре, означава да работите ефективно. Да бъдете страстно отдадени на това, което правите, означава, че ще работите усърдно по него. А да сте в услуга на целта, означава, че вие давате своя принос и той има значение за живота на другите. Когато правите всичките три, давате максималния принос, който сте способни, и ако не успеете да реализирате фантастичен доход от това, няма да можете с каквото и да е. Това е абсолютната дефиниция за ценност. Това е точно нещото, заради което хората биха ви платили с голямо желание.

Вярвам, че всеки може да намери област, в която страстта, целта, таланта и нуждата се застъпват. Най-добре е първо да определите целта си, вслушвайки се в собствената си съвест. Щом вече я знаете, тръгнете към страстта и таланта – всяко от тези неща вероятно ще ви донесе много възможности. Сигурно има няколко неща, които много обичате да правите и няколко неща, в които можете да станете наистина добри. Направете списък по категории. После помислете, без да бързате, за да разберете възможните области на застъпване между цел, страст и талант. Помнете, че таланта може да се разшири с допълнително обучение и изграждане на умения.

Когато намерите област на застъпване между цел, страст и талант, частта на нуждата ще бъде доста лесно да се реализира. Първите три области ще предложат възможни кариери. Ето друг начин на изразяване на същото нещо:

Нужда             = какво трябва да правите
Талант            = какво можете да правите
Страст                        = какво обичате да правите
Цел                 = какво би трябвало да правите

Мнозина виждат тези четири области в конфликт. Колко пъти сте чували хората да рецитират ограничаващи убеждения, като например: „не можеш да печелиш пари (нужда), правейки, каквото обичаш (страст)?”

Безсмислица.

Вярвам, че всеки може да намери път, в който всички тези четири неща да са в хармония. Можете да намерите начин да работите, като използвате силните си качества, правейки каквото обичате да правите, в услуга на своята цел, като по този начин задоволявате всичките си основни нужди – дори да постигнете изобилие.

Но първата стъпка е просто да решите да го направите. Решете, че животът ви си струва симбиозата на тези четири области. Няма нужда да банкрутирате, заради това, че правите, каквото обичате. Няма нужда да работите нещо, което мразите. Няма нужда да гледате на изпълнения със значение принос, като на нещо напълно чуждо на всекидневната ви реалност.

Без да бързате, помислете каква кариера и какъв живот ще ви позволи да обедините в хармония тези четири неща – всички заедно да сочат в една и съща посока. Без противопоставяне. Това е постижимо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!