На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

сряда, 26 януари 2011 г.

Почтеност в момента на истината

April 27th, 2005 by Steve Pavlina           Email this article to a friend

Когато се ангажирате с нещо, като да започнете нова фитнес програма например, то без съмнение ще бъде предизвикателство за вас. Голяма част от живота се намира извън директния ви контрол, и някое от тези външни влияние в крайна сметка ще ви въздейства, притискайки ви да изоставите първоначалния си план, поне временно.

Често е неоправдано да изоставите планa си преждевременно, срещайки минимална пречка. Но да кажете, че трябва винаги да следвате предначертания си план каквото и да става, означава да игнорирате непредвидимостта на реалността.

В случаи като този, трябва да останете лоялни на намерението си, дори в момент на трудности. Не можете просто да оставите плана си на автопилот и да допуснете, че никога няма да се изисква интервенция от страна на интелектуалната ви воля.

Да проявите почтеност в момента на истината, означава да не изневерявате на първоначалното си намерение в момент на непредвидена пречка, че трябва да го преразгледате и приложите в ситуацията пред вас. Най-важното не е да следвате буква по буква предначертания си план, а по-скоро неговия дух. Понякога това е лесен избор, друг път е много труден.

Например, да предположим, че сте взели решение да спортувате всеки ден, и след няколко дни се контузвате. Дали е по-добре да продължите, независимо от травмата си, или трябва да й дадете време да отмине? Ако продължаването на тренировките би могло занапред да застраши здравето ви, би било глупаво да не изчакате, докато не се възстановите напълно. Но все още можете да уважите духа на намерението си, като посветите част от времето за възстановяване на подобряването на здравето си, чрез йога, медитация, четене или приготвяне на здравословна храна.

Ето защо яснотата е толкова важна – да знаете „защо”-то зад действията си. Когато се сблъскате с препятствия, можете или да упорствате или да намерите друг начин за задоволяване на същото намерение. Така че, ако планът ви беше да спортувате всеки ден и „защо”-то беше да подобрите здравето и самодисциплината си, планът ви може и да е осуетен в някакъв момент, но не е нужно и намерението ви да бъде.

Честността в момента на истината не означава да създавате извинения при сблъсък с пречка, която не дава основание за капитулация. Означава адаптиране на плана ви по отношение на ситуацията пред вас, все още уважавайки истинския дух на първоначалното си намерение.

Постоянното упражняване на лоялност към предначертания план в момент на неочаквани трудности изгражда сила на характера. А постоянния неуспех да го правите, го отслабва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!