На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

събота, 22 януари 2011 г.

Култивирайте в себе си изгаряща страст

 by Steve Pavlina    

Когато го запитали по време на едно интервю, как е успял да постигне върха като професионален културист и като актьор, Арнолд Шварценегер отговорил с една-единствена дума: „Мотивация” Всеки голям успех в края на краищата тръгва от една идея, но това, което превръща идеите в реалност, е именно горивото на човешката страст. Една идея сама по себе си може да ви донесе временно чувство на вдъхновение, но изгарящата страст е онова, което ви прекарва през всичката пот, необходима за преодоляване на неизбежните препятствия по пътя.

Помислете за момент относно целите, които сте си поставили? (Все пак имате цели, нали? Ако не, марш назад да прочетете статията Силата на ясните цели.) Колко сте отдадени на постигането на тези цели? При какви условия бихте се отказали от тях? Ами ако можехте чувствително да увеличите желанието си за постигането им? Ами ако толкова много ги искахте, че да знаете, че никога, ама никога, при никакви обстоятелства не бихте ги предали? Когато сте истински, стопроцентово, посветени на постигането на целите си, преминавате от надежда към разбиране. Ако адски, ама изключително много искате нещо, тогава вариант да се откажете изобщо не съществува. Или намирате начин да го постигнете, или създавате такъв. Плащате цената, каквато и да е тя.

Онези, които имат ревностно, изгарящо, желание да постигнат целите си, често са наричани „мотивирани”. Обаче, дали това е специално качество, запазено само за привилегировани? Определено, не. С правилния подход, всеки може да култивира дълбока, изгаряща страст в себе си и да премине в състояние на пълно отдаване, разбирайки със сигурност, че успехът е неизбежен, като изгрева.

И така, как да култивирате изгарящата страст?

Ето осем стъпки, които биха ви помогнали да изградите силно желание за постигане на целите, които сте си поставили:

1. Изгорете корабите:


Ако целите ви са наистина достатъчно важни за вас, то можете да започнете с изгаряне на всеизвестните кораби, така че да нямате друг шанс, освен да продължавате напред. Например, ако искате да започнете свой бизнес, можете да започнете чрез ангажимента  да прекратите настоящата си работа. Напишете оставката си, сложете я в плик, адресиран до шефа ви, и го дайте на приятел, на когото вярвате, с точните инструкции да я пусне по пощата, ако до определена дата не сте напуснали.

Един мениджър на казино в Лас Вегас решил да откаже пушенето. Не чувствал, че може да го направи сам, затова наел билборд на централния булевард на града, с негова снимка и думите: „Ако ме хванете да пуша, ще ви платя $100.000!” Дали е успял да откаже пушенето? Можете да се обзаложите. Това се нарича „Използване на лоста на волята.” Използвате малка част от волята си, за да изградите следствие, което фактически ще ви принуди да спазите ангажимента си.

В класическата книга Изкуството на войната Сун Дзъ отбелязва, че войниците се бият най-свирепо, когато се бият до смърт. Един добър генерал знае, че когато атакува враждебната страна, е важно да създаде у врага илюзията, че съществува възможност за бягство, така че той да не воюва толкова твърдо. Какви възможности за бягство държите открити, които ви карат да не воювате толкова устремено?

Ако не изгорите онези кораби, вие изпращате послание до подсъзнанието си, че е Ок да се откажете. И когато стане напечено, което неизбежно се случва, когато имате стойностна цел, вие се предавате. Ако наистина искате да постигнете тези цели, изгорете корабите и разпръснете пепелта им. Ако мислите, че средностатистическите хора не могат да го направят, вие сте прави – именно затова те са средностатистически.  

2. Изпълнете средата си с неща, които подсилват страстта ви.


Да кажем, че една от важните ви цели е да отслабнете. Направете свои постери, които казват: „Свалих еди-колко си килограма”, където „еди-колко си” е вашата цел, и ги разпръснете навсякъде из къщата. Променете скрийнсейвъра си в текст, казващ същото нещо (или в някаква еднакво мотивираща ви картина). Вземете няколко списания, изрежете снимки на тела, подобни на това, което искате да придобиете, и също ги сложете тук-там из къщата. Изрежете снимки на здравословна храна, която ви изглежда добре, и ги залепете из кухнята. Ако работите в офис, тогава го променете по същия начин. Не се притеснявайте какво ще мислят колегите ви, просто го направете! Може отначало малко да ви майтапят, но също и започват да виждат колко отдадени сте.

3. Заобиколете се с позитивни хора.


Сприятелявайте се с хора, които ще ви окуражават по пътя към целите ви, и намерете начини да прекарвате повече време с тях. Споделяйте целите си само на онези, които ви подкрепят, а не които ще ви отвърнат с критика или безразличие. Ако искате да отслабнете, например, закарайте си задника в залата за фитнес, и започнете да контактувате с онези, които вече са в добра форма, и за да тренирате разбира се. Ще усетите, че тяхното отношение ви инфектира, и ще започнете да вярвате, че и вие можете да постигнете това, което и те. Да се срещате с хора, отслабнали с 30 килограма и повече, например, може да бъде адски мотивиращо. Ако искате да започнете нов бизнес, присъединете се към местната търговска камара или търговска асоциация. Направете каквото е необходимо да създадете нови приятелства, които ще ви помогнат да спазите ангажимента си.

Макар че, това може да е трудно за някои, трябва да „уволните” негативните хора около себе си. Веднъж четох, че можете да прозрете бъдещето си, просто като се огледате за шест човека, с които прекарвате повечето от времето си. Ако не ви харесва това, което виждате, сменете хората. Няма благородство в това да останете лоялни към хората, очакващи да се провалите. Една от причините хората да се провалят в започването на техен нов бизнес, например, е, че прекарват повечето от времето си, свързвайки се с други работници. Изходът от този капан е да започнете да се общувате със собственици на бизнеси, чрез търговските асоциации, например. Умствената нагласа е заразна. Затова прекарвайте повече време с хора, чиято умствена нагласа си струва разболяването.  

4. Подхранвайте ума си всекидневно с подкрепяща информация.


Вдъхновяващите книги и аудио програми са едни от най-добрите горива на култивирането на страстно желание. Ако искате да спрете пушенето, прочетете дузина книги, написани от бивши пушачи, относно това, как да го постигнете. Ако искате да започнете бизнес, тогава жадно поглъщайте книги по темата. Ходете на семинари, когато има случай. Съветвам ви да подхранвате ума си с някаква форма на мотивационни материали (книги, статии, аудио програми) поне за 15 минути всеки ден. Това ще продължи да зарежда батериите ви и ще поддържа желанието ви невероятно силно.

Когато усвоявате материали, създадени от невъобразимо страстен почитател на темата, често ще се почуствате, че и вие ставате такива. Страхотна книга, която прочетох беше  Вложи цялото си сърце на Хауърд Шулц – Председателя на борда на директорите на Старбъкс Кофи. Докато четях книгата, бях удивен на това, колко фанатично ентусиазиран може да бъде човек по отношение на кафето. Други автори, изграждащи ентусиазъм, които горещо препоръчвам са Харви Макей и Зиг Зиглър.

5. Заменете източниците на негативна енергия с такива, излъчващи позитивна


Преразгледайте входящите сензорни възприятия в живота си, които влияят върху нагласата ви – какво четете, какво гледате по телевизията, чистотата на дома си и т.н. Забележете кои неща ви въздействат негативно и се борете да ги замените с позитивни. Ще ви дам няколко добри отправни точки. Първо, избягвайте да гледате телевизионни новини, те са непреодолимо негативни. Наистина ли искате да чуете за жена, нахапана до смърт от кучето на съседа? Запълнете това време с положителни неща, като мотивационни и образователни аудио програми. Ако обичате да гледате филми, гледайте такива, преливащи от положителна енергия, като леки комедии и истории за труимф над нещастието. Избягвайте мрачни, трагични филми, които ви оставят празни след това. Изхвърлете книгите на ужаса, и ги заменете с хумористични книги. Прекарвайте повече време в смях и по-малко в тревога. Ако имате неподредено бюро, почистете го! Ако имате малки деца или внуци, играйте с тях! Някои от тези неща може да ви звучат малко изтъркани, но те наистина ще повишат цялостната ви мотивация. Ако имате трудности в мотивирането си, значи животът ви прелива от прекалено много източници на негативност. Много по-добре е щастливо да постигате, отколкото да чувствате, че трябва да постигате, за да бъдете щастливи.

6. Облечете се като за успех


Когато и да минете пред огледало, което е вероятно по няколко пъти на ден, получавате мигновена доза от подсилване на образа. Така че, какъв образ подсилвате в момента? Бихте ли се облекли другояче, ако целите ви вече бяха постигнати? Бихте ли си вземали душ малко по-често?

Макар, че в продължение на години се радвах на образа си с изтъркани джинси и фанелка, забелязах,    че когато си се представих в бъдещето, постигнал целите си, бях облечен много по-приятно. С малко експериментиране, намерих стил на обличане, който изглежда професионално и е все така удобен. Затова постепенно дадох старите си дрехи за благотворителност и замених гардероба си с такива, които пасват на новата идентичност, в която израствах. (Вследствие на това, Армията на спасението разполага с доста добро количество от геймърски фанелки). Научих тази идея от бивш тюлен във Военоморските сили, който ми обясни важността от това да си горд с начина, по който изглеждаш, и мога да кажа със сигурност, че има голямо значение). Затова, уверете се, че дрехите, които носите всеки ден, са съвместими с новоизградения ви образ.

7. Програмирайте се умствено


Нервно-Лингвистичната Техника на Програмиране ще ви помогне да свържете силните позитивни емоции с каквато и цел, върху която работите. Намерете някаква музика, която наистина ви вдъхновява. Сложете си слушалки и я слушайте по 15-20 минути, и докато правите това, изградете ясна умствена представа за себе си, че вече сте постигнали резултата, който искате. Направете образа голям, ярък, жив, цветен, в три измерения, панорамен и анимиран. Запечатайте сцената, сякаш гледате през собствените си очи (което е много важно). Това ще ви помогне да формирате нервна връзка между позитивните емоции, предизвикани от музиката и целта, която искате да постигнете, подсилвайки по този начин желанието ви. Това е страхотен начин да започнете всеки ден, и можете дори да го правите, лежейки на леглото, когато току-що сте се събудили. Трябва да променяте музиката периодично, тъй като емоционалния заряд, който получавате е склонен да отслабва, ако слушате една и съща песен всеки път.

Запомнете, че тази форма на умствено програмиране вече е била използвана, и се използва в момента, върху вас от рекламодателите. Гледайте реклама на „бърза” храна по телевизията и ще забележите, че тя е голяма, ярка и анимирана – въртящи се бъргъри, летящи през водни пръски салатки, зрели домати биват нарязани – и не забравяйте примамващата мелодия. Затова, вместо да разрешавате на другите да програмират вашите желания, заредете се и умствено се препрограмирайте сами.  

8. Действайте незабавно.


Щом веднъж сте си поставили цели, действайте незабавно. Когато започвате да работите по съвсем нова цел, не се занимавайте с правенето на детайлни дългосрочни планове. Твърде често хората засядат в състоянието на парализиращо анализиране и никога не достигат етапа на действието. Можете да развиете плановете си по-късно, но първо се размърдайте. Само определете най-първото физическо действие, което да предприемете, и после го направете. Например, ако сте решили да отслабнете, отидете веднага до хладилника, и изхвърлете всичката вредна храна. Не мислете за това. Не размишлявайте. Просто веднага го направете.

Една от тайните на успеха е, да осъзнаете, че мотивацията следва действието. Импулса на продължителното действие е гориво за мотивацията, докато протакането я убива. Затова, действате дръзко, сякаш е невъзможно да се провалите. Ако продължите да добавяте гориво към желанието си, ще достигнете момента на просветлението, че никога няма да се откажете, и че крайния успех не е нищо друго, освен въпрос на време.  

Ако приложите тези осем стратегии, ще добавите толкова много гориво към страстта си, че огъня никога няма да изгори. Ще се движите към целта си, като управляема ракета към своята мишена, и ще се радвате на процеса, защото ще бъдете фокусирани върху положителната отплата, вместо върху трудността на задачите. Ако имате достатъчно положителна енергия в себе си, скоро ще имате и положителни резултати. И бързо ще станете онзи вид човек, за който другите ще казват, че е „мотивиран”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!