На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

понеделник, 24 януари 2011 г.

Изходът е в смелостта

March 30th, 2005 by Steve Pavlina           Email this article to a friend

В книгата си Мощ или Енергия: Скритите фактори на човешкото поведение, д-р Дейвид Хокинс описва йерархията на човешките емоционални състояния, започвайки със срама и вината от дъното и водейки към спокойствието и просветеността на върха.

Хокинс твърди, че по-нисшите емоционални състояния ни отслабват, докато по-висшите ни правят по-силни. А разделителна линия между тях, е състоянието на смелост, което е първото положително състояние. Именно смелостта разделя по-нисшите изразители на енергията, където чувстваме, че борим с живота, от по-висшите носители на мощта, където чувстваме, че си сътрудничим с него. Както Хокинс пише:

Смелостта е зоната на изследванията, постиженията, силата на духа и решимостта. На по-нисшите нива, светът изглежда безнадежден, тъжен, плашещ или отчайващ; но на нивото на смелостта, животът е вълнуващ, предизвикателен и стимулиращ ... Препятствията, които сломяват хората с по-ниско съзнание ... действат като стимуланти на онези, които са еволюирали до първото ниво на истинската мощ ... И точно тук започва продуктивността.

Смелостта е разделителната линия между слабостта и силата на характера. Ако искате да оставите зад гърба си ситуация, в която страх и безпокойство управляват живота ви, трябва фактически да прегърнете енергията, която ви дава смелостта. Макар, че това със сигурност не е най-висшето еволюционно ниво, което имате на разположение, то е първото стъпало за постигането на по-висши, неизменни във времето, състояния, като причина, любов, радост и спокойствие. На това ниво виждате опасност, приемате я, и въпреки това предприемате действие. Това има ефект на смаляване наличието на страх в живота ви по такъв начин, че израствате душевно, а страхът просто става ненужен. Осъзнайте, че нищо навън не е плашещо, освен до степента, с която вие го правите такова в ума си, и се научете да спрете да създавате страх в себе си. Изхода е в смелостта, т.е. трябва първо да се научите да побеждавате страховете си, независимо, че все още ви изглеждат истински. Докато ги избягвате, вие продължавате да отслабвате сами себе си. Обаче, щом се изправите пред тях, те се изпаряват.

1 коментар:

Тук можете да оставите вашия коментар!