На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

събота, 17 декември 2011 г.

Бандата Златен Мотоциклет

от Стив Павлина
превод Добрин Петров         

              През тази седмица прочетох новата книга на Джак Канфийлд Бандата Златен Мотоциклет, написана заедно с Уилям Гладстон. Книгата e съсредоточена около личната история на Джак и неговото чувство за мисия в живота и ви приканва да обмислите своята лична роля в текущата социална еволюция.  

          Бандата Златен Мотоциклет

            Джак си представя, че, преди да се въплъти в човешко същество, е бил част от банда, съставена от духовни същества, стрелкащи се в космоса по своя си весел начин, докато срещнали една синя планета и решили да погледнат отблизо. И какво видяли? Една планета, обхваната от война, със сериозни проблеми. Годината била 1943.

            Тази планета се движела към критичен момент. Ако продължела по стария модел, скоро можела да се саморазруши, или с помощта на все по-пагубните оръжия, чрез постепенно подкопаване способността на планетата да поддържа човешкия живот, или може би чрез плъзгане надолу по стълбата на хаоса, докато не издържащите вече системи накрая се сгромолясат.

            Действайки някакси импулсивно бандата Златния Мотоциклет решила да се въплъти в човешки същества. Те искали да помогнат на Земята да пристъпи в по-позитивна посока. Отначало забравили, че са част от бандата, но по-късно спомените им за техните духовни личности постепенно се завърнали, и те можели отново да се свържат с останалите членове... след което започнали да координират своите усилия. 

            Историята се занимава с това дали разглеждате описаното като истинска духовна група или просто като метафора за откриване на нечие призвание. Просто помислете как това би могло да се отрази на живота ви и вашите действия, ако вярвахте, че сте били част от нещо такова и че по-рано сте се съгласили да реализирате по-съществена мисия.             

            В случая на Джак зовът за реализиране на призванието е доказан. Сред многото му постижения е и това, че е съавтор на серията книги Пилешка супа за душата, които за изпълнени с вдъхновяващи истории. Тази серия се размножи до повече от 200 книги, които заедно продадоха повече от 500 милиона копия. Ако посетите някоя от все още съществуващите книжарници Brick and Mortar, ще видите цели секции посветени на тези книги.            
      
            Аз имам специална връзка с тази книга, тъй като бях част от Бандата Златен Мотоциклет от 2009. Затова и името ми в приложението с материали в края й.
            Имам монета златен мотоциклет (символичен знак на посвещение, който ми беше даден от Джак) закачен за дъската ми за визуализация в офиса ми у дома. Използвам тази дъска, за да си припомням думи, фрази, символи, снимки, скици и други творения на децата ми – всичко това ми напомна за мисията ми в живота, за моите цели и мечти.              
          
Golden Motorcycle Coin


         Чудесните Системи

            Ако получавате по-голямата част от новините от базираните на страх медийни източници, може да се притесните, че планетата се движи по надолнището. Икономиката потъва. Водят се войни, на които не се вижда краят. Парите развалят всичко. Световните лидери злословят един друг, когато са зад кулисите.  
 
            Да, планетата си има своите проблеми, но се надига и контра-реакция спрямо тях. Все повече хора постепенно се събуждат, и много от тях се посвещават на работата по намиране на решения на най-наболелите предизвикателства. Глобалните проблеми са прекалено големи за разрешаване от един човек, затова е необходима колективна координираност.

            Както много хора добре знаят, нашата икономическа и политическа системи се пропукват на много места напоследък. Един от проблемите е този, че много елементи от тези системи са неустойчиви. Например, не можем да постигнем безкраен растеж на системи, които разчитат на вечно нарастващо потребление при изчерпаеми ресурси. Фактически, простата математика ще победи. Просто е въпрос на време.   
  
            От друга страна, има елементи от тези съществуващи системи, които в действителност работят доста добре. Не искаме да изхвърлим бебето навън заедно с водата, с която сме го къпали, нали? Искаме да запазим онова, което работи и да променим частите, които не работят. За едно съм благодарен, и това е колко добре работят системите на бизнеса и правителството в САЩ. Има многобройни проблеми, разбира се – тези системи далеч не са перфектни – но те наистина постигат доста.     
                       
            Анархията не е отговор. Дори най-непринудените и свободни от цензура части от Интернет показаха, че саморегулирането е провал. Там където има свободна воля, са нужни само няколко целенасочени злодеи, за да съсипят цялата система, която се използва и от другите. Колкото и да ни се иска да вярваме, че не е необходимо, понастоящем в нашата еволюция ние все още имаме нужда от базата на подкрепената със сила власт, която да поддържа разумно ниво на ред, независимо дали тази власт е упражнявана от правителствата или бизнеса. Там, където няма правила на закона, подкрепени от заплаха за сила, нещата се разрушават.

            Правителството и бизнес системите добавят значителна стойност на нашите животи, и живот без тях би бил далеч по-лош. Без тези системи и вие, и аз вероятно не бихме могли да комуникираме. Това, от което имаме нужда е интелигентно да заменим неустойчивите елементи с по-устойчиви. Само по себе си това е постижима цел. Номерът е да поддържаме всичко в действие, докато осъществим процесът на преструктуриране. Не можем просто да спрем всичко и да го заменим с нещо ново. Ако загубим структурата, осигурена ни от сегашните системи преди новите да могат да се установят, със сигурност ще навлезем в хаос, и ще ни е необходимо много дълго време, за да се възстановим от него.
           
            Можем също така да продължим да подобряваме системите, които работят незадоволително. Образованието е добър пример. Много от най-добрите практики са известни, но досега не са осъществени в голям мащаб. Това създава проблеми, тъй като едно необразовано общество не може да произведе образовани личности, които да изпълняват жизнено важни функции, особено що се касае до водачество.

          Да Съберем Бандата

            Беше време, когато тези членове на бандата действаха най-вече индивидуално – пишеха книги, правеха семинари, обучаваха хора и управляваха свой собствен независим бизнес. После те започнаха да се сливат в групи, помагащи им да се вдъхновяват, да се мотивират и да се подкрепят един-друг, вършейки работата по трансформацията. Сега тези групи започват да се свързват, за да координират своите усилия в голям мащаб. Това е много интересно развитие, на което да си свидетел.

            Предизвикателство е да се постигне сплотеност на една група в този случай – почти като да съберете стадо котки. Особено съм любопитен да видя дали тези групи ще могат да намерят обща база, за да работят по по-големи проекти, изискващи значителни общи усилия.

            Моята интерпретация на Бандата и на подобни групи е, че една от желаните функции е да помогнат в прехода от старите, умиращи системи, към нови, по-устойчиви. Има и чувство на оптимизъм, а също и на неотложност, които се надигат измежду тези групи. От една страна, имаме много умни хора, които вече са съгласни да координират своите усилия, давайки най-доброто от себе си, дистанцирайки се от егото си, тъй като работят заедно за общото благо. От друга страна, часовникът тиктака. Старите системи имат съвсем малко живот преди да дойде моментът, от който нататък да не могат да бъдат поддържани.

            Някои от тези хора работят в образованието. Други са се захванали с проблеми на околната среда. Някои работят върху основните нужди. Както и преди, други работят по издигане на съзнанието и учат на единство и състрадание. Една жена, която познавам работи в затвор. Там имат добър прогрес на важни фронтове. Въпросът е дали този прогрес се случва достатъчно бързо.          
  
          Раждане 2012

            Едно нещо, което в момента се координира, както е обяснено в книгата на Джак, е да проведем планетарно парти за рожден ден на 22-ри Декември, 2012 година. Това е още една стъпка към помагането на хората да се обединят, да оставят настрани своите различия, и да прегърнат това, които ние всички споделяме - една обща съдба на тази планета. По отношение на голямата картина това може да е малка стъпка, но ще помогне да се издигне съзнанието за по-големите проблеми и ще приобщи повече хора в процеса на промяната. Можете да научите повече за честването на този рожден ден и да се запишете за участие на birth2012.com.

          Разширяване На Мисията Ви В Живота Чрез Намиране На „Вашите Хора”

            Вместо да разглеждате мисията на своя живот като ваша лична, може да намерите за по-вдъхновяващо да я интерпретирате като част от усилието на една група. Вие не действате сами. Вашите действия ще бъдат координирани с другите, за да имат по-голям ефект.

            Това не означава да се предадете на групата. Означава да забележите къде вашите индивидуални силни черти биха могли да допринесат за по-големи разултати чрез координиране на усилията ви с останалите.

            Повечето членове на Бандата са много по-възрастни от мен, принадлежат към поколението на моите родители. Аз обаче съм в съзвучие с техните ценности, философии и проекти, макар да виждам, че моя и техния път са малко различни. Ние всички работим по подобни предизвикателства, но от различни ъгли.    
      
            Мога да видя колко е високо нивото на взаимна подкрепа в рамките на групата. Много от членовете й са приятели от десетилетия. Понякога те се подкрепят от разстояние. Понякога работят заедно. И в двата случая те са свързани от общи ценности и обща кауза.                   

            Като се има предвид, че ценностите на членовете на Бандата често се коренят в 60-те години, потънали в прах като Движението За Граждански Права и Виетнамската Война, моето минало беше оформено от различни събития, като масираната ескпанзия на комуникационните технологии, падането на Съветския Съюз, Войната в Залива, и 9/11. Аз също бях силно повлиян от ценностите на Западното Крайбрежие, тъй като израстнах в Калифорния, където много членове на Златния Мотоциклет живеят понастоящем.

            Обичам да се асоциирам с тях, споделям с тях много любов и подкрепа, и виждам, че техните мисии много добре пасват на моята собствена. Обаче на енергично и духовно ниво, хората, с които съм в най-добър резонанс не биха възприели себе си като членове на тази група. Бандата е като семейство за мен, но на ниво лели, чичовци, и някои братовчеди. Все пак напоследък се чувствам притеглен към хора, които биха били на нивото на братя и сестри.             
       
          Следващото Поколение

            Много от проблемите, с които Бандата се захваща, няма да бъдат решени в рамките на техните животи. Ще зависи от следващото поколение да продължи надолу по пътя след като получи факлата.                 
                 
            Докато четях книгата на Джак се замислих за хората, които биха били част от това следващо поколение, хората, които сега са на възраст около 30 – 40 (и може би по-зрелите двадесет и няколко годишни) и които искат да дадат своя принос за промяна на планетата в положителна посока.

            Срещал съм много от тези хора, но чувствам, че все още сме на фаза да работим основно индивидуално, правейки през повечето време наши собствени неща, а се свързваме социално от време на време, както много от членове на Бандата правеха преди десетилетие.

            Поради разликата във възрастта, нашите кариери не са толкова добре развити, като на онези от Златния мотоциклет. Общо казано ние нямаме толкова много ресурси на разположение и връзките ни не са толкова силни. Но пък имаме някои ключови предимства. Да започнем с това, че разбираме и можем да използваме технологиите много по-добре от предишното поколение. Това, разбира се, е казано генерално, но не мисля, че е лишено от смисъл.

            Срещнах няколко поддържащи връзка групи хора горе-долу на моята възраст, но те обикновено са повече бизнес ориентирани. Често те просто искат да промотират продуктите един на друг и да станат по-успешни в бизнеса. По принцип няма нищо лошо в това, но такива групи обикновено не намират резонанс у мен. Не е това вибрацията, която търся.        
           
            По-скоро бих се свързал с хора, които могат да направляват своята амбиция в посока на положителното значение за света, особено хората със силни ценности поставени в услуга на другите.

            От много години слушам за разочарованията на това следващо поколение. Много от тях виждат, че светът се нуждае от помощ и желаят да дадат своя принос някакси, но не виждат практически начин да го направят. Междувременно биват повлияни да играят на сигурно, да навлязат в корпоративния свят и да си намерят работа. Когато го направят, обаче, те често се оказват въвлечени в празни и бездушни длъжности – ако въобще могат да си намерят работа. Работят нещо, което няма такова голямо значение (според техните ценности, не моите), но го правят защото чувстват, че е необходимо, за да се издържат. Следователно, те никога не са толкова мотивирани да дадат най-доброто от себе си или да напреднат в уменията си в кариерата, така че съвсем естествено прецакват развитието й. Годините минават и те чувстват, че изостават, но не знаят какво да направят по въпроса. Често обвиняват себе си и приемат, че проблемът е липсата им на импулс, дисциплина или мотивация. И се опитват да задържат надеждата, че нещо ще се промени.    
       
            Мисля си, обаче, че истинския проблем е че нашите системи на бизнес и правителство губят темпото с еволюиращото ни съзнание. Много от тези хора са просто прекалено съзнателни, за да бъдат всмукани от разбирането, което казва, че издигането по корпоративната стълба е важно. Те могат да видят през тези повърхностни представи и да избягват задънени улици, но им липсват добри практически алтернативи.  

            От друга страна, това поколение е по-свързано от когато и да е, благодарение на Интернет, социалните мрежи и мощните преносими устройства. Доста често тези хора инвестират повече време и енергия в социалния си живот, отколкото в развитието на кариерата си.

            Общо казано, тези хора се чувстват много потиснати. Натискът е да направиш нещо добро за кариерата, но мотивацията за това я няма. Затова времето се посвещава на Интернет и социалните мрежи, а възможностите за кариера се оттичат в канала в името на подхранване на социалния живот.   

          Нуждата От По-Добри Решения 

            Успях да избягна тази съдба като започнах собствен бизнес, едно решение, което препоръчвам и на другите, но аз разбирам, че това предприемачество не е обещаващо за всеки. Много хора по-скоро биха работили за някой друг, и биха се радвали да вършат имаща значение работа, която ги вдъхновява – и плаща сметките им.

            Също така, започването на нов бизнес често включва много време работа в самота, а младите хора са толкова свързани помежду си, че им е трудно да изберат този път. По разумно е за тях да работят заедно на групи, за да вършат творческа работа като един отбор.          
         
            Друг проблем с предприемачеството е, че много хора се привързват към бездушни бизнес модели. Те постепенно изпадат в ситуация, в която парите имат основно значение, като губят резонанса с единството, което води до дългосрочно нещастие и стрес. Тъжно е да видиш как животът изтича от такива хора, когато влязат в тази рутина. С течение на времето дори забравят как да прегърнат някого.

            Харесва ми как компанията от хора около моята работа израстна и как те се подкрепят един друг, докато се свързват социално. Но много от тези същите хора (дори повечето от тях) преживяват сериозни проблеми в кариерите и финансите си. Чувстват се заклещени.       

            Дори когато се опитат да започнат собствен бизнес, дългосрочният такъв е труден. До края на шестата година не успях да направя печеливш първия си бизнес, например. Това не е необичайно за предприемачите. Но как да се плащат сметките междувременно?

            Ако искаме да се отдалечим от капана на бездушната корпоративна работа, какъвто вариант е водещ за много хора от това поколение, за да покрие разходите им, ние имаме нужда да създадем повече и по-добри алтернативи.  

          Да Станем По-Силни

            Много членове на Бандата са доста добре финансово. В повечето случаи им е отнело десетилетия да го постигнат, но пък е по-лесно когато имаш стабилен доход от авторски права за книги, който да приижда, а и Опра ще те харесва.                                                            
Когато погледна хора на моята възраст или по-млади с умствена настройка да се поставят в услуга на някой, много от тях са в битка по един или друг начин. Или се измъчват финансово докато поддържат високо ниво на сърдечност, или са добре финансово, но страдат в отношение на връзката им с другите.      
          
            Както виждам в Бандата, не е необходимо да се избира само едното. Можем да си помогнем един на друг в израстването, което ни поставя в позиция да чувстваме огромния положителен ефект.

            Понастоящем в живота ми се срещам с голям брой хора, които изглежда могат да бъдат парченца на по-голям пъзел. Индивидуално те си имат някои интересни силни страни и таланти, но им е трудно да използват лоста на силите си по собствен начин.  Все по-силно усещам, че е важно да се съединят точките с линии, чрез което някои от тях биха могли да работят заедно в малки групи и да вършат интересна и полезна работа.

            По-рано тази година реших да развия бизнеса си, назначавайки повече хора, но мисля че тази умствена настройка е твърде ограничаваща. Повечето от хората, които се отзоваха не пасваха на настоящите ми бизнес нужди, но мога да видя, че някои от тях биха могли да работят един с друг на основата на по-гъвкав контекст.           

            Мисля, че би било полезно да събера някои от тези хора лично и да им помогна да се свържат помежду си. Те ще могат да поддържат връзка онлайн, но най-доброто начало е среща лице в лице.          
                               
            Повечето от членовете на Бандата вече имат собствени бизнеси, но това няма да е толкова общо за следващото поколение. То има огромно социално предимство – в голямата си част те са добри в комуникацията помежду си. Всъщност, мисля че много от тях биха жадували за възможността да работят с осъзнати хора на своята възраст като част от колектив. Със сигурност тази идея е по-добра от занимаването с безсмислена корпоративна работа и за много хора е по-добре, отколкото да работят самостоятелно.

          Поставяне В Услуга На Другите

            Ключът е да се обединят хората, които наистина се интересуват от това да служат за общото благо по някакъв начин, хора, които имам съвместими ценности и подобни умствени настройки отнесено към тази работа – и хора с желание да работят упорито, за да станат наистина добри в това, което правят, за да могат да увеличат възможностите си за дават своя принос в течение на времето.

            От много време имам идеята да събера хора, готови да служат и да осигуря подкрепата си за тази структура, за да могат те да правят това, за което са дошли на този свят. Мисля, че това, което ме задържаше е да се опитвах да измисля правилната бизнес структура за това – чрез разширяване на сегашния ми бизнес, формиране на организация с идеална цели и т.н. Разбирам вече, че структурата, на която се гради всичко не е толкова важна. Това е да сложиш каруцата пред коня. Мисля, че ако можехме да съберем тези хора на едно място, за да си поговорят и обменят идеи, проблемите по структурирането ще отпаднат от само себе си. 

            Към момента тази идея не е напълно оформена, но я хвърлям нагоре, за да видя до какво ще доведе. Кои са хората на следващото поколение? Какво са направили досега, за да покажат отдадеността си да служат? Дали ще се интересуват от контакт с други „членове на семейството” от време на време, с които споделят общи ценности?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!