На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

понеделник, 17 януари 2011 г.

Целта носи свобода

 January 31st, 2005 by Steve Pavlina           Email this article to a friend

Неоспоримо е, че ако нямате цел в живота, няма да прекарвате много време, работейки върху нея. Тогава как ще прекарвате дните си?

Три начина: 1) Ще работите върху своите нужди, 2) Ще работите за нуждите на другите и 3) Ще работите върху целите на другите.

Ако нямате цел, най-значимото, което ще правите за себе си е да задоволявате нуждите си, което има голям потенциал да се превърне в лакомия и алчност. Не звучи като някаква реализация да прекарате живота си по този начин... Опитайте да го правите известно време, ако не ми вярвате, и после погледнете безличната черупка, която ви зяпа в огледалото.

Работейки с/за други хора, вероятно ще влагате голямо усилие в задоволяване на нуждите и лакомията им: шефа, клиентите, инвеститорите в компанията ви и т.н. Дори в свободното си време ще работите, за да изпълнявате желанията на рекламодателите, които искат да гледате телевизия и да купувате вещи. Което едва ли ви носи особено задоволство, въпреки че може да ви хвърлят няколко кокалчета във вид на работа по интересни проекти, като „подарък”. Този начин на живот ще ви накара да станете и да изкрещите „Какъв точно е смисъла на всичко това?” Но ако всъщност наистина го направите, ще получите единствено празни погледи. Няма никакъв смисъл.

Ако сте късметлии, може да имате шанса да работите за организация, която се е фокусирала в постигането на някаква положителна цел. Обаче вие не знаете каква точно е тя. Ако нямате собствена цел, вие не можете целенасочено да работите за някого, чиято цел да пасва на вашата, освен ако инцидентно не попаднете в такава ситуация. Така, че има голяма вероятност да работите усилено за постигането на цел, с която не сте съгласни. Например, ставайки военен, може да се впрегнете в постигането на някаква голяма цел, но каква точно е тя? Много е вероятно да трябва да правите неща, които не бихте целенасочено избрали за себе си. Доволни ли ще сте да прекарате целия си живот по този начин? Едва ли, но това е пътят на една доста голяма категория хора, които не обичат да се замислят особено задълбочено – другите ще се заемат с мисленето вместо тях (и щедро ще се възползват от живота им, лишен от замисъл).

И така, ако нямате цел в живота, какъв въобще живот ще водите? Ще го сумирам с една-единствена дума: притежаван. Животът ви ще бъде притежаван от другите – от техните нужди, техните цели. Защо ли? Защото ако нямате своя цел, другите ще ви използват за постигането на техните. Рекламодателите харчат милиарди всяка година, за да ви накарат да предприемете някакво действие. Компанията, за която работите, или клиентите също искат да ви притежават. И как можете да откажете? Нямате по-добър вариант, нали? Можете също да имате работа, да купувате неща, да направите няколко клиента щастливи и да умрете спокойни. Обаче друг е планирал това за вас. И изглежда всички наоколо го изпълняват.

Това ли е планът, който искате да следвате?

Да? Супер... ето ви бисквитка. Край на писането.

А, все още четете? Добре дошли в супер секретното общество за целенасочен живот.

Ако случайно сте от тези, които са наясно с целта на живота си, тогава знаете какво липсва в по-рано написаното – свобода. Когато нямате цел, такава ще ви бъде насадена. И ще се откажете от свободата си. Разбира се, все още ще поддържате в себе си илюзията за свобода. Ще имате своите мисли и действия до някакво не особено високо ниво. Обаче сте загубили най-голямата свобода – способността да изберете свой собствен отговор на въпроса „ Какво е значението на живота ми?” Ако позволите някой друг да отговори на този въпрос, значи сте нечие притежание. И това може да не е човек. Най-вероятно ще е сбор от много източници: рекламодатели, работодатели, колеги, приятели, семейство, социален натиск и т.н. Всеки дава своя принос за отговора на вашия въпрос. Но понеже идва от толкова много и различни посоки, този отговор е неясен и заплетен. Затова се озовавате в неясен и заплетен живот, дело на трети лица, много от които вероятно никога не сте срещали.

От друга страна, щом знаете целта си и съзнателно я следвате всеки ден, вие сте свободни. Никой не ви притежава. Независимо дали имате собствен бизнес или работите за някого, винаги се считате за назначени от себе си. Водите собствен живот, и макар че в някои ситуации другите формално имат някаква власт над вас, вие се фокусирате в това, което можете да контролирате и не хленчите за това, което не можете, и правейки това, въздействието ви се разширява до момента да станете лидер, без значение от вашата длъжност. Лидерството ви произлиза от факта, че имате своята цел. Макар, че обстоятелствата се сменят, това не се случва с вътрешния ви компас. Може да сте заклещени в море от външен хаос, но вече спокойно гледате право по курса, позволяващ ви да се чувствате уверени в момент, когато никой друг не може. 

Няма значение какво работите. Живеейки целенасочено, ставате лидер. Обратно, ако не живеете според целта си, ставате собственост.

Когато избирате какво да работите, всъщност обмислено избирате това, което пасва на вашата цел и предназначение. Всекидневните ви действия са отговор на въпроса „Какъв е смисъла на моя живот?” Пак ще ви бомбардират послания от онези, които искат да ви притежават по някакъв начин, но техните въздействия ще станат безвреден фон, неспособен да ви влияе. Това, което се случва навън, ще бъде като вълни в бурно море, докато вие сте на 1000 метра под повърхността, където е самото спокойствие. Знаейки предназначението си, започвате да живеете на по-дълбоко ниво от това, което се случва на повърхността, където вълните на корпоративната политика не могат да ви блъскат неспирно. Целеустремеността ви осигурява непоклатима стабилност и спокойствие.

Ако живеете безцелно, вие не знаете какво е да си поставяте цели в живота. Дори тогава, когато мислите, че живеете инициативно, откъде идват целите ви? От обучението и възпитанието ви в миналото, т.е. от други хора. Имате идея да купите нова къща или нова кола, но ако тази идея не е продукт на съзнателното ви и обмислено решение, това значи, че това са цели на местния дилър на коли и на банката, които харчат огромни суми, за да ви накарат да припознаете техните цели за свои. Дори когато искате да напреднете в кариерата и да печелите повече пари, мнозина искат същото за вас, най-вече поради факта, че ще можете да харчите повече пари и ще им бъдете от полза. Така че, за постигането на чии цели се бъхтите толкова? Със сигурност си мислите, че искате всички онези неща. Не, вашите собственици ви научиха да ги искате.

За да се освободите от това да работите за постигане на чуждите цели, трябва да знаете своето предназначение. Това означава да изпразните главата си от всички онези мисли, насадени ви от вашите собственици, и да се гмурнете на 1000 метра под морското равнище, където мислите ви са ясни и спокойни, където си припомняте кои сте всъщност. На това ниво всичките външни превземки увяхват, можете да чуете себе си ясно и високо. Трябва да изстискате мозъка си като гъба, за да изкарате гласовете на вашите собственици навън. Това са онези гласове, които ви правят по-слаби и по-уплашени. Обаче, щом веднъж сте достатъчно дълбоко, собственият ви глас ще започне да се утвърждава. Ще си спомните каква е причината, заради която сте на този свят, и ще си припомните силното увлечение, което ви мотивира да я реализирате.  

След всичко, трудната част е да слушате вътрешния си глас и да му вярвате. Много лесно е да вярвате на собствениците си, защото те изглеждат толкова сигурни, и са толкова много. Вътрешния ви глас е много по-тих, но ако му позволите да бъде вашата движеща сила, вместо външния свят, ще разберете своето предназначение, и живота ви ще се изпълни с невероятно задоволство и пълнота. Най-накрая ще бъдете свободни.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!