На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

петък, 7 януари 2011 г.

Обучение на поведението


November 2nd, 2004 by Steve Pavlina           Email this article to a friend

Премахнете източника на нежеланото поведение.

Това е най-суровия подход (и не винаги най-подходящия), но може да бъде бърз и ефективен, когато времето е от значение или когато другите възможности се провалят. Ако можете да идентифицирате един или повече източници на нежелано поведение и ги елиминирате, този вид поведение просто ще угасне.

Премахнете ползата от нежеланото поведение.

Това е по-мека версия на горното и често е по-практично. Осъзнайте каква е причината да проявявате такова поведение, каква е непосредствената полза от него? Ако работите за себе си, и заспивате на работното си място, възможната полза е, че колкото по-късно ставате, толкова по-спокоен ще бъде денят ви, приемайки, че спирате работа горе-долу по едно и също време. Така че един начин да елиминирате заспиването на работното си място и да се успивате там е да си създадете часова квота за работа всеки ден. Веднага щом я постигнете, можете да спрете работа за този ден. И ако станете по-рано, ще свършите работа по-рано, така че няма голяма полза от успиването.

Наредете на опашка нежеланото поведение.

Контролирайте нежеланото поведение, като го нареждате на опашка, за да изчака определено време. Ако ядете прекалено много вредна храна и искате да спрете това, определете си ден от седмицата, в който ще можете да ядете каквото искате, и яхте здравословни храни през останалите шест дни от седмицата.

Прекъснете поведенческия модел.

Ако имате проблем с твърде честото проверяване на имейлите си или сърфиране в интернет по време на работа, прекъснете това поведение, чрез скриване иконите на програмите в неудобна за отваряне папка, за да не можете да я отворите под влияние на импулса. Премахнете визуалните напомняния за проверка на имейла или за сърфиране в интернет. Или пък дръжте тези икони видими, но ги настройте да отварят други програми, щом кликнете върху тях. Определете какво подтиква негативното поведение и го заобиколете.

Въведете ново, несъвместимо със старото, поведение.

Въведете ново поведение или събитие, което е в конфликт с нежеланото такова. Ако имате разхвърлян дом, но не можете да се накарате да го изчистите, поканете шефа си на вечеря, приемайки по този начин, че това ще ви мотивира да изчистите преди той/тя да дойде. Има много умни начин да използвате подкрепата на хората, за да се накарате да предприемете някакво действие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!