На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

неделя, 26 декември 2010 г.

Наръчник за лесен успех Тип - Зет

April 29th, 2006 by Steve Pavlina           Email this article to a friend

Може да сте чели скорошното ми интервю с мултимилионера Марк Алън. Настоящата статия е преглед на последната му книга,  Наръчник Тип Зет за успех с лекота: Манифест на мързеливия за постигане на богатство и реализация

Тази книга представя начин да се наслаждаваме на успеха с по – малко стрес, по – малко работа и много по – голяма лекота. Принципите на „Тип Зет” са съпоставени с традиционните методи „Тип А”.

Възможно ли е да се постигне голям успех без да работите до смърт? Марк твърди, че е станал милионер именно по този начин и предоставя убедителен аргумент в подкрепа на идеята, че ако забавим темпото и си дадем повече време за почивка ще постигнем по – добри резултати в дългосрочен аспект.

Марк подчертава, че дори когато сте мързелив, продуктивната работа все пак се върши. Подсъзнанието ви продължава да бяга насам – натам, въпреки че съзнанието удобно си почива. Мнозина имат проблясъци на великолепните си идеи, именно когато си почиват. На мен лично например, често ми идват добри идеи, докато тренирам. Ако работите непрекъснато, бихте били твърде фокусиран върху детайлите, и бихте пропуснали наистина големи възможности. Релаксирането помага да се разшири аспекта на този фокус, позволявайки ви да изследвате целия свят, който ви заобикаля.

На мен това ми звучи като разликата между това да правиш нещата правилно и да правиш правилните неща. Ако работите усилено, без много да почивате, може да направите много неща по правилния начин. Но много от нещата, които ще свършите, в крайна сметка може да са незначителни. Ако бяхте работили по – малко часове, щяхте да се откажете от някои неща. И това, от което вероятно ще се откажете, биха били онези най – маловажни задачи, които изобщо няма нужда да вършите. Ако работите повече от 60 часа на седмица, вероятно има доста излишни неща, които да премахнете с минимални последствия.

Напълно съм съгласен с Марк, защото лично проведох експеримент със себе си преди години, за да разбера дали ако намаля работните си часове ще увелича продуктивността си. Резултатите от този експеримент описах в тази статия: Утроете собствената си продуктивност. Убедих се, че многото часове работа не гарантират изключителни резултати. Чрез този урок прогледнах и разбрах, че бих могъл да бъда по – продуктивен, работейки по – малко часове на ден.

Наръчникът Тип - Зет освен това представя и основния план за успех:

  1. Представете си и опишете на хартия идеалната визия на това, което искате да постигнете след пет години.
  2. Запишете целите си (съобразно идеалната си визия).
  3. Превърнете целите си в позитивни и лични твърдения в сегашно време.
  4. Ефективно се справяйте със съмненията и страховете (книгата предоставя специфичен начин за това).
  5. Напишете прост план за постигане на целите си.
  6. Започнете от най – очевидното нещо, което ви дойде наум, и продължете от тази точка нататък. 

„Първо изградете своите замъци във въздуха, след това и основата под тях” – Хенри Дейвид Торо

Най – важната концепция, която извлякох от книгата, беше идеята да се отделя време за това, което Марк нарича „мащабно мислене”. Фокусирането за това, обаче, изисква време. Ако работехме постоянно, никога не бихме имали възможността да мислим мащабно. Но ако съкратим часовете, ще жертваме онези разсейващи, с нищо не допринасящи задачи, и ще имаме повече време за обмисляне на „голямата картина”. 

От много години използвам метод, подобен на този, и съм невероятно щастлив от резултатите. Често си отделям няколко последователни дни за мечтаене, поставяне на цели и чертаене на планове. Преди да стартирам този уебсайт през октомври 2004 година, си се представях изпълнен с уникални идеи за статии и аудио програми, относно личностното развитие. Представях си как тези статии помагат на хората, които ги препращат на свои приятели и колеги. Представях си съдържание, колкото може по – достъпно (т.е. безплатно), докато генерирам здравословен доход от сайта.

Отначало не знаех как точно бих постигнал всички тези неща. Планът ми имаше доста бели полета. Но просто направих първото, което ми дойде наум и с течение на времето привлякох всичките ресурси, от които имах нужда: блог технологии, контекстна реклама, препратки в социалните мрежи и т.н. Малко по малко, тази визия се реализира. Да, работех наистина усърдно. Но също си отделях време за мислене в голям мащаб. Сега си поставям нови цели, които биха изглеждали невъзможни за реализация преди няколко години.

Прочел съм адски много електронни книги, но никъде не съм срещнал уникалните особености на Наръчника Тип – Зет . Най – забележителното е, че предоставя много аудио клипове, разнообразяващи текста. Повечето са дълги само няколко минути и предлагат допълнителни съвети и истории, но има и по – дълги и подробни интервюта. И накрая, книгата съдържа и слайд шоу, напътстващо ви в процесът на релаксация чрез дълбоко дишане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!