На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

петък, 24 декември 2010 г.

10 мита относно едноличния бизнес

July 24th, 2006 by Steve Pavlina           Email this article to a friend

Статията ми „Десет причини да не работите за друг” бързо стана много популярна и реших, че би било добре да напиша и нещо относно реалностите на едноличния бизнес. Тъй като има много митове по въпроса, (особено сред хората, които цял живот са работили на заплата), не би било зле да бъдат разсеяни.

Започнах първия си бизнес веднага след дипломирането си от колежа през 1993 година и оттогава съм работил винаги в собствената си фирма. Единственият път, когато бях назначен на работа, беше по време на колежа на непълен работен ден като сътрудник продажби, за период от шест месеца.

1. Работещите в собствени компании трябва да работят много часове

Много „самоназначени” бизнесмени работят повече часове дневно, в сравнение със служителите си. Някои организират бизнеса си по такъв начин, че физическото им присъствие да е необходимо за генериране на приход. Други се наслаждават на работата си толкова много, че нямат нищо против да влагат повече от времето си в нея. И в двата случая решението е тяхно, защото именно те организират нещата по такъв начин.

Мнозина започват бизнес, в който печелят само ако влагат собствения си труд, като например адвокат, който/която има определена тарифа на час. Когато адвокатът си е в къщи, той/тя не генерира доход. Обаче, няма такъв закон, който да казва, че можете да започнете бизнес, който получава приход, само когато лично работите. Ако започнете такъв бизнес, просто си създавате работно място. Аз предпочитам да мисля за моята работа в компанията ми като за изграждане на системи за генериране на приходи. Системи, които притежавате и контролирате. Като да имате златна гъска, чиято работа е да ви снася златни яйца.

2. Единствената причина за изграждане на бизнес е, за да бъде продаден

Това е любимата формилировка на Майкъл Гербер, авторът на The E-Myth Revisited и на различни други електронни книги. Макар, че със сигурност можете да изградите бизнес, за да го продадете или за да станете известен в обществото, можете също и да изградите бизнес, който да запазите.

Като човек, работещ в собствената си компания, имате право да създадете какъвто искате бизнес. Защото вие сте шефът. Ако искате да изградите бизнес с цел продажба, няма проблем. Ако просто искате източник на приходи, за да няма нужда да работите за друг, това също е ОК. Няма правила, които да казват, че трябва да изграждате бизнес, за да бъде паметник на човешкото величие.

3. Работата в собствена компания е много по – рискована от тази на работник или служител

Сигурността е резултат на контрол, а бидейки „самоназначени” имате много по - голям контрол върху доходите си, отколкото с постоянна работа. Ако компанията е ваша, никой няма да ви уволни или да ви съкрати. Кое е по – сигурно, да притежавате източниците си на приходи (златната гъска) или да ги вземете под наем? Очевидно, да ги притежавате.
Ако искате бързо да направите пари допълнително, това би било много трудно за един работник. Но като собственик, контролиращ бизнес активите, имате способността да организирате ресурсите по нов начин и да увеличите приходите. Да имате контрол, ето това прави нещата много по – различни.  

Работниците и служителите поемат най – големият риск от всички. Ще разберете това най – добре, щом чуете думите „Трябва да си вървите”, докато собствениците се радват на всичко онова, което рекордните печалби правят възможно.

4. „Самоназначаването” означава да сложите всичките яйца в една кошница

Запитайте се: Колко хора трябва да се обърнат срещу вас, за да дръпнат шалтера на доходите ви? За работници/служители отговора обикновено е „един”. Ако ви уволнят, доходът ви моментално бива отрязан. Дали то е справедливо или не, няма значение, ще страдате от пълна загуба на доходи, независимо от причините. Това е да слагате всичките яйца в една кошница.
Обаче, ако сам сте си господар, можете сравнително лесно да диверсифицирате източниците си на приходи, като по този начин да намалите риска. Имате нужния контрол, за да го направите. Да генерирате различни видове доход от хиляди клиенти е много по – сигурно, отколкото да получавате само една заплата.

Ерин и аз заедно получаваме около 10 различни вида доход, включващ директни продажби, продажби от името на трети страни чрез дистрибутори, приходи от реклами, от комисионни, от афилиейт програми, консултантски такси и др. Дори ако най – големият ни по обем приход спре внезапно, пак ще сме добре.

5. Да си бъдете сам господар е стресиращо

Това, което е стресиращо е, да не можете да свържете двата края, независимо дали сте шеф или работник. Но при един и същ стандарт на живот и приходи, мисля, че ако фирмата е ваша, бихте били по – малко стресирани, заради по – големия контрол. Да нямате контрол върху времето и живота си, това е стресиращо. Щом имате свободата да кажете „не”, значи по – лесно контролирате стреса. Можете да работите по ваше разписание. Можете да си вземете почивка, ако усетите, че имате нужда. Никой няма да ви насилва да правите нещо, което не искате.

6. Клиентът е винаги прав

Ако вие сте шефа, можете да „уволните” клиенти, които ви опропастяват живота. Има клиенти, които е по – добре да нямате.
Ерин и аз сме имали вземане – даване с хиляди клиенти за последните 11 години и почти всички те бяха страхотни. Но от време на време се случва да отхвърляме клиенти и да отказваме каквото и да е бизнес предложение от тях. Рядко го правим, но се случва.
Мога да се справя добре с критиката, но това, което за мен пресича границата е, когато клиент бъде груб, обиждащ или заплашващ. Някои си мислят, че ако се държат като задници, всеки бизнес ще се скъса от усилия да им угоди. Обаче мотото на работата ми с клиенти гласи: „Без добри обноски, няма обслужване!”

Ако компанията си е ваша, няма нужда да правите бизнес с хора, смятащи, че е тяхна привилегия да ви третират като боклук. Няма да се радвате на такива клиенти и няма да ви харесат хората, които ще дойдат по тяхна препоръка. И освен всичко, много забавно е да ги препратите на конкуренцията.

7. Да си шеф в собствената си фирма е самотно

Мнозина работници си мислят, че се радват на богат социален живот, когато всичко, което правят в тази насока е, да излизат с колеги от работата.  В началото може да е забавно, но след време е доста отегчително. Обратно на това, мисля, че за хората, работещи за себе си е по – лесно да осъзнаят нуждата от социални дейности извън работата. Най – малкото, това би било мотивирано от желанието за социализиране, а също и да почерпят опит от други собственици на бизнеси.

Няма нужда да сте изолирани и самотни, бидейки собственик на компанията, в която работите, стига да влагате време в развиване на социалните си контакти. Аз лично обичам да излизам с други „самоназначени”. Такива хора имат някаква енергия и инициативност, които рядко виждам у служителите.

Постоянната работа предоставя някакъв вид „вградена” общност, която получавате с назначението си, но ако се замислите, ще видите, че тя е много ограничаваща. Работник/служител може да бъде уволнен за прекалено контактуване на работното място. За шефа това не важи, той може да го прави по всяко време на деня.

8. Ако работите за себе си, трябва да правите всичко сами

„Назначените от себе си” може да са отговорни за обезпечаване на правилното и в срок изпълнение на задачите, но обикновено е глупаво да правят всичко сами. Това би било твърде много работа. Ерин е собственик и мениджър на списанието VegFamily Magazine, но не се занимава с публикуване на всеки брой. Тя има на разположение персонал от писатели, създаващи съдържанието и редактор, ръководещ подробностите на всеки брой. Ерин проектира и създаде системата, но други хора я „движат”.

На вас дори не ви трябва да създавате собствена система, ако можете да изпозвате като лост нечия чужда. Аз генерирам доход от реклами с този сайт, но голяма част от тях се обслужват от Гугъл Адсенс. Аз не продавам рекламите и не се занимавам с рекламодатели, Гугъл го прави вместо мен. Ако трябваше да продавам собственоръчно всяка реклама, това би било лудост, много повече работа, отколкото мога да свърша сам.

9. Да работиш в своята фирма е доста сложно

Това може да изглежда сложно, защото има много да се учи в началото, като счетоводство, данъци, ведомости за заплати, правни проблеми, застраховки и т.н. Наистина се изисква да отделите време да научите основните неща, но повечето от тях не са особено трудни. Просто си намерете добра книга по въпроса, и ще можете да го постигнете без много зор.

Не позволявайте на научаването на основните неща да ви разваля настроението. Трябва да научите тази информация само веднъж, и само за първия си бизнес. Ако започнете втори бизнес по – късно, много по – бързо ще навлезете в нещата. Ако организирате нещата правилно, текущата поддръжка на бизнеса няма да е кошмар.

10. Трябват ви много пари, за да започнете нов бизнес

Зависи от вида бизнес. Можете да започнете онлайн бизнес, изискващ много малки инвестиции, понеже уебхостинга и домейна не са скъпи. Може би по – малко от $100 ще покрият цялата първа година.

Трябваха ми $20,000 мои собствени пари, за да стартирам бизнеса си с видео игри през 1994 година, но си научих урока, защото изхарчих парите невероятно бързо. Така че, когато започвах настоящия си бизнес, реших да го направя колкото се може по – евтино. Изхарчих $9 (за регистрацията на StevePavlina.com) и си казах, че всички други разноски трябва да се изплащат от постъпления. Никакви пари не направих през първите 4 месеца, но след 22 месеца бизнеса ми докарва около $9000 на месец. Радвам се на този резултат, но не съм постигнал дори една малка част от плановете си все още, така че това далеч не е краят.

Не внушавам, че всеки идиот може да реализира сносен доход, работейки за себе си, на цената на билет за кино. Забелязахте, че сайта се казва „Личностно усъвършенстване за интелигентни хора”, нали? Имам предвид просто, че няма нужда да налеете спестяванията, които сте събирали цял живот, в първия си бизнес. Обаче, така или иначе, имате нужда от интелигентен начин да предоставяте ценност на хората. Хубавото на онлайн бизнеса е, че можете да създавате ценност (например статия) еднократно инвестирайки някакво време, докато я напишете, а технологията може да я достави милиони пъти, без това да ви коства някакво допълнително време или пари. Инвестирате немного време в първоначалното създаване на тази ценност, но ви се плаща за продължаващото във времето предоставяне. Технологията върши повечето работа на цена, която фактически е нула, но на вас ви се плаща за резултатите на работата й (значително повече от нула).

За разлика от работещите за себе си, на работниците обикновено не им се плаща за продължаващо във времето предоставяне на ценността. На тях им се плаща еднаква заплата или еднократна комисионна, докато работодателите им жънат печалби безкрайно.

Опитайте сами

Да се надяваме, че съм помогнал за разсейването на най – често срещаните митове относно работата в собствена фирма. Такива неоправдани страхове не представляват реалността, такава каквато е. Разбира се, единствения начин да разберете какво означава да работите за себе си е да го изживеете сами.

Срещал съм се с много голям брой такива хора в живота си, но никога не съм чувал някой от тях да каже, че е направил грешка, работейки в собствената си фирма или че вместо това би предпочел постоянна работа, дори когато бизнеса не се развива добре финансово. Да си бъдеш сам господар е мощно средство за персонален растеж, и често най – голямата му ценност произтича от уменията и самопознаването, които придобиваш надолу по пътя. Като много други „самоназначени”, по – скоро бих се отказал от всичките си бизнеси, отколкото от уроците, които съм научил, докато ги изграждах.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!