На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

сряда, 8 декември 2010 г.

Самодисциплина (трудолюбие)

June 8th, 2005 by Steve Pavlina

"Голямата тайна на живота е, че няма голяма тайна. Каквито и да са целите ви, можете да ги постигнете, ако положите труд."- Опра Уинфри

Трудолюбие - още една мръсна дума

Какво е трудолюбието?

Моята дефиниция за него е: това, което ви предизвиква.

И защо това предизвикателство да е важно? Защо просто да не правим, което е най-лесно?

Повечето хора правят нещата по най-лесния начин и избягват тежката работа – дори само заради това би трябвало да правите обратното. Повърхностните възможности са атакувани от орди, търсещи лесния начин. Най-трудните препятствия обикновено срещат най-слаба конкуренция, но предоставят много по-големи възможности.

В Африка има една мина за добиване на злато, дълбока две мили. Изграждането й струва десетки милиони долари, но е една от най-доходоносните златни мини в историята. Създателите й са се заели с решаването на изключителен проблем за разрешаване с огромно количество труд, но накрая той бива възнаграден.

Помня, когато създавах PC играта Dweep през 1999 година, прекарах четири месеца работа на пълно работно време за създаването на документ по дизайна й, който беше дълъг само пет страници. Това беше игра – логически пъзел и на мен ми беше изключително трудно да оформя дизайна както трябва. След като той беше готов, за всичко останало бяха нужни само още два месеца – програмиране, илюстрации, музика, звукови ефекти, написване н инсталационния файл и пускането на играта в продажба.

Целенасочено отделих толкова много време по работа върху дизайна, защото по това време вярвах, че така ще победя конкуренцията, което всъщност исках. Знаех, че не съм конкурентноспособен на базата на техническите характеристики. Преди да започна играта, отделих време за проучване на конкуренцията и открих много игри, за които считах, че е лесно да се създадат. Голяма част от пазара беше наводнен с клонинги на стари игри, все неща, които е лесно да направиш. А повечето от ранните ми игри не се отличаваха с богат дизайн, бяха от типа „прицели се и стреляй”.

Беше много, много по-трудно да проектирам оригинална игра с уникален замисъл. Но се отплати много добре. Dweep спечели наградата на Shareware Industry за 2000 година, а подобрената версия Dweep Gold спечели отново на следващата година. Пусната в продажба за първи път през 1999 година, играта в момента започва седмата си година продажби. Не може да се конкурира с днешните технологии. Не можеше да се конкурира и с технологиите по времето на първоначалното си появяване. Обаче все още се отличава с конкурентен дизайн, сравнено с най-добрите в този бранш и тематика. Открих, че има много потребители, които предпочитат игра с добър дизайн и старомодни графики, в сравнение с такива, направени по последните технологии. От дълготрайния успех на играта научих урока, че трудолюбието се възнаграждава.

Няма начин Dweep да можеше да се задържи толкова дълго, ако бях поел по лесния път по време на проектирането. Дълбах за злато на дълбочина две мили, така че беше много трудно за конкурентите да детронират играта от мястото й на пазара. За да го постигнат, би трябвало да ме надминат по копаене, а на много малко хора им се иска да го правят, защото създаването на един иновативен дизайн за игра е болезнено трудно. Всички казват, че имат хубава идея за игра, но да я превърнеш в нещо работещо, забавно и невиждано досега си е голям труд. Ако разгледаме PC игрите, които са успешни за период от пет и повече години, ще видим последователното им желание за усърдна работа, с която останалите не искат да се захващат. А днешният пазар е още по-пренаселен с клонирани безсмислици, в сравнение с времето, когато започнах.

Големите трудности са обикновено свързани с големи резултати. Разбира се, че може да сте късметлии от време на време и да намерите лесен път за успех. Но ще можете ли да го запазите дълго време или е просто случайност? А способни ли ще сте да го повторите? След като хората разберат по какъв начин сте постигнали този успех ще се озовете сред огромна конкуренция.

Когато се самодисциплинирате да правите трудните неща, постигате успех в резултатите, докато всички други се отказват. Готовността да правите това, което е трудно, е като да имате ключ към специален частен трезор.

Хубавото на усърдната работа е, че унивесална. Без значение е в коя индустрия се развивате – чрез неуморна работа можете да постигнете положителни и дълготрайни резултати независимо от конкретните особености.

Използвам същата философия за изграждането на този бизнес на личностното развитие. Правя множество трудни неща. Опитвам да поставя на обсъждане теми, които другите не желаят и избират просто да вземат най-лесното, което могат да достигнат с едно протягане на ръката. Полагам усилия да изследвам темите в дълбочина. Върша голямо количество писателска и проучвателна работа. Пиша дълги статии и предоставям най-добрите си идеи безплатно, с идеята да направя отличното още по-добро. Стартирах този бизнес през октомври миналата година и оттогава работя по него на пълен работен ден, като по същество не получавам пари за това.

Междувременно неуморимо подобрявам своите ораторски умения. Членувам в два различни ораторски клуба и участвам в около 6 – 7 срещи на месец. Държал съм много речи, всичките безплатно. Състезавал съм се във всяко състезание по ораторство, още откакто се присъединих към тях. Ако бях вложил цялото това време в бизнеса си с PC игри, бих имал много повече пари. Това е огромен труд и вероятно поне още една година ще се упражнявам преди да съм готов за професионалист. Но с готовност плащам цената, независимо от всичко. Няма да поемам по лесния път на повърхностното. Няма да се изправя на сцената и да бълвам купища пухкави фрази за самопомощ, носещи аплаузи и пари, но с което в края на краищата не помагам на никого. Ако ще отнеме години, нека да отнеме години.

Имам същия подход и докато пиша книгата си. И което е също тежка работа. Но искам тя да бъде такъв вид книга, че хората да продължават да четат и след десет години. Написването на такава книга е поне десет пъти по-трудно от тези, които виждам да доминират в секция „Психология” на книжарниците понастоящем. Но повечето от тези книги ще бъдат свалени от рафтовете до една година и малко хора ще ги помнят.

Трудолюбието се възнаграждава. Ако някой ви казва друго, по-добре внимавайте за съмнително предложение от рода „бързо и лесно”, което ще последва. Колкото е по-голям е капацитета ви за неуморна работа, толкова по-голяма награда ще грабнете накрая. Колкото по-дълбоко копаете, толкова повече съкровища ще намерите.

Да водите здравословен живот е трудна работа. Да постигнете и задържите успешна връзка е трудна работа. Да отгледате деца е трудна работа. Да сте систематичен е трудна работа. Поставянето на цели, изграждането на планове за постигането им и следването на зададената посока е трудна работа. Дори да сте щастливи е трудна работа (става въпрос за истинско щастие, произлизащо от висока самооценка, а не фалшивото, породено от отрицание и бягство от действителността).

Трудолюбието върви ръка за ръка с приемането. Едно от нещата, които трябва да приемете са онези области от вашия живот, които не се поддават на промяна по друг начин, освен с усърдна работа. Може да не сте имали късмета да намерите задоволяваща ви връзка. Може би единствения начин, за да я постигнете е да приемете, че трябва да извършите всичко онова, което сте отхвърляли. Искате да отслабнете? Тогава вероятно е време да приемете, че пътят до целта ви изисква дисциплинирана диета и упражнения (и двете са упорита работа). Може пък да искате да увеличите приходите си. В такъв случай приемете, че единствения път минава през огромно количество неуморна работа.

Вашият живот достига съвсем ново ниво, когато спрете да отхвърляте и да се страхувате от трудната работа и просто й се предадете. Направете я свой съюзник, не свой враг. Тя е един инструмент с огромен потенциал, който е добре да имате на ваша страна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!