На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

събота, 18 декември 2010 г.

Как да правите пари дори по време на рецесия

December 9th, 2008 by Steve Pavlina

Рецесията е може би най-добрия момент за стартиране на нов бизнес или за разширяване на съществуващ такъв. Също така и за напредване в кариерата. Знам, че звучи обратно на логиката, така че нека ви обясня.

Първо, медиите полудяват по време на рецесия. Превръщат парченце негативност в планина от песимизъм. Това прави хората финансови параноици. Заради такива нагласи в обществото, отделните хора са в постоянно очакване да се случи най-лошото.

Ако приемете да участвате в тази обществена истерия, и вие ставате жертва. Добре би било да промените честотата на приемника в главата си, за разкарате тази глупост (да не гледате телевизия също помага много), и да поддържате мисленето си рационално, тогава ще видите невероятно много възможности, появяващи се накъдето и да погледнете.

В такива времена хората се страхуват и започват да съкращават разходите си. Махат от живота си разни „напудрени” глупости. Спират да купуват неща, които не им трябват. Това причинява отлив на клиенти на някои бизнеси, особено на тези от тях, непредоставящи истинските неща, от които имаме нужда. Можем да живеем без нови кредитни карти и хибридни джипове за кратко. Всички тези несъществени неща могат да се отменят.

Освен това ставаме по-чувствителни към получаването на истински стойностни неща. Когато харчим пари, искаме да сме сигурни, че правим честна сделка. Като следствие от това, бизнесът, предоставящ истински стойностни неща може всъщност да се подобри по време на рецесията. Повече хора се тълпят пред такива бизнеси в тежки времена, докато клиентите на „напудрените” намаляват и намаляват...

В Щатите има много „напудрени” бизнеси. Много от тях са базирани на „муфтаджийска” умствена нагласа, опитващи се да извлекат стойност без в действителност честно да предоставят стойност за някого. Много от мъртвите или умиращи финансови компании са такива. Американската автомобилна индустрия, също влиза в тази категория, поне отчасти, заради създаването на нискокачествени продукти, от които хората наистина нямат нужда.

Глупавият подход към правенето на пари

Напоследък виждам много хора, някои от тях приятели, правещи глупости в опита си да печелят пари. Купуват си участие в разни куци програми за правене на пари, пропагандират никому ненужни схеми на Мулти Левъл Маркетинга и падат в жертва на измамниците.

Баналният модел е винаги един и същ – фокусират се върху опитите си да правят пари. Правят това свой най – голям приоритет. Постоянно мислят за това. Обаче биват подведени от формулата „правене на пари, без предоставяне на истинска ценност”, която е несъстоятелна.

В края на краищата, този вид неща се саморазрушават. Единственият начин за успех на такива начинания в дългосрочен аспект е да се намерят голямо количество мухльовци, които да бъдат измамени, за да се обогатите вие. Повечето хора имат силна морална съпротива срещу такива неща, затова не ги практикуват. Защото това не е пътят на изобилието в дългосрочен план. Това е път на оскъдица.

Изключения правят онези, които могат да пренебрегнат съвестта си, така че безскрупулността на маменето на хората да не бъде проблем. Но отново, това е доста рядко изключение. Повечето хора по-скоро биха живели оскъдно, но не биха целенасочено мамили хора за да напреднат, така че се задоволяват с минимума и се отказват от напредъка.

Умният подход за правене на пари

Има и умен подход, обаче.

Вместо да се фокусирате в правенето на повече пари, инвестирайте време и енергия в СЪЗДАВАНЕ И ДОСТАВЯНЕ НА ИСТИНСКА ЦЕННОСТ. Намерете начин да дадете на хората, това, което искат или от което имат нужда.

Обърнете внимание върху думите СЪЗДАВАМ и ПРЕДОСТАВЯМ.

Да създавате ценност означава да изразите уникалните си таланти и умения по начин, предоставящ полза на другите. Да предоставяте ценност означава да направите необходимото, за да могат хората да получат и да се възползват от ценността, която вие сте създали. Ако не постигнете и двете по някакъв начин, ще ви бъде трудно да генерирате постоянен доход, особено по време на рецесията. Ще ви обясня защо.

Ако само създавате ценност, но не я доставяте, то тя не бива получена от никой. Тогава как можете да получите в отговор друга ценност (например пари)? Срещам доста често този проблем с хора на изкуството – нереализирали се артисти, музиканти и писатели. Поради неуспеха си да положат тази ценност в ръцете на достатъчен брой хора, те просто изнемогват финансово, а това наранява и тяхната креативност.

Тъжното в цялата история е, че тези хора всъщност работеха много усърдно. Обаче изгубиха твърде много време в създаване, докато времето, отделено за предоставяне, не беше дори близо до достатъчното. Наблюдаваха как хора, които считаха за „преуморени коне”, се откъсваха далеч напред. Тези „преуморени коне” може да не са били толкова добри от креативна гледна точка, но поне скромно предоставят своята ценност в ръцете на хората, и хората са благодарни от работата им.

И аз самият минах по този път. В края на 90-те години банкрутирах, въпреки че работех много часове и създавах голямо количество ценност под формата на видео игри, които моята фирма създаваше. Проблемът ми беше, че не направих достатъчно, за да предоставя ценността, която бях създал. Разчитах на издатели да го направят, и поради милион причини някои видео игри така и не видяха бял свят. Ефекта от това бяха многогодишни усилия, хвърлени на вятъра, като изключим ценният опит, който получих. Така че знам накъде води този път, защото съм минал по него.

От друга страна, ако предоставяте ценност, която не сте създали, то вие предоставяте нечия друга ценност. В краткосрочен план, това не е ужасен подход, но е късогледо в дългосрочен аспект, ако това всичко, което правите. Няма нищо особено специално относно предоставяне продукта на някой друг. Всеки може да го направи. Всеки може да се запише в афилиейт програми или мулти левъл маркетинг или да стане препродавач. Ако това е за вас основното средство за създаването на доход, в дългосрочен план разулатът ви ще е крах. Колкото по-добре такава система работи за вас, толкова конкуренти ще привлечете в полето си на изява. Накрая всеки ще работи все по-усърдно и по-усърдно в името на изрезки и парченца. Това се случва през цялото време. Такава стратегия е особено слаба по време на рецесия, тъй като повече хора се обръщат към по-малко скъпите източници на същата ценност, която вие предоставяте, изстисквайки все повече и повече печалбата и тя става все по-тънка и по-тънка.

Блогърите падат в капан, преработвайки съдържанието на блога на някой друг, без да имат нещо наистина уникално или неустоимо да кажат. Година по-късно тяхната ниша е запълнена с конкуренти, правещи същото нещо. И едва ли някой печели сносен доход от това. Най-жизнеспособна стратегия в дългосрочен план е да създавате И да предоставяте ценност. Можете да забъркате и други стратегии заедно с тази, но тя трябва да е основният ви метод за генериране на доход. Ако сте добър в създаването и предоставянето на ценност, можете да си напишете собствен билет за където искате.

Избор на умствена нагласа

Знам, че мнозина се занимават с финансови предизвикателства в наши дни. Лас Вегас е Щатската столица на изтеклите ипотеки в момента. Познавам хора, изгубили домовете си. Виждам табели „собственост на банката” навсякъде. Ако в момента минавате през всичко това, напълно ви съчувствам. Както и да е, трябва да посоча, че моделът причиняващ всичко това е толкова ясен, че е абсурдно да го види човек как се разраства все повече и повече.

Най-общо, хората, които СЪЗДАВАТ и ПРЕДОСТАВЯТ ценност се справят добре. Всъщност бих казал, че повечето от тях се справят доста добре, и виждат, че доходите им се увеличават през този труден за другите период.

Хората, които НЕ СЪЗДАВАТ и НЕ ПРЕДОСТАВЯТ ценност виждат как финансите им прогресивно намаляват. Това панира мнозина от тях, така че те отиват дори още по-далече от създаване и предоставяне на ценност (преследвайки куци схеми за правене на пари), което само ускорява изпадането им в неплатежоспособност. Знам, че изглежда логично, че ако видите финансите ви да се влошават, трябва да се фокусирате всеотдайно върху опитите да правите пари, колкото е възможно по-бързо. Хората попадат в този капан постоянно. И на мен ми се случвало. Обаче това е абсолютно грешно решение. Знам, че това звучи анти-логично.

Правилната стратегия е тази, че когато почувствате влошаването на финансите си и искате да увеличите доходите си, трябва да се фокусирате върху СЪЗДАВАНЕ и ПРЕДОСТАВЯНЕ на повече ценност. Ако го правите, то вие правите точно това нещо, което ще генерира продължително във времето увеличение на приходите.

Какво са парите?

Парите са средство за размяна на ценност. Парите са това, което получавате в замяна на ценността, която създавате и предоставяте. Ако можете да увеличите размера на ценността, която създавате и предоставяте, тогава можете да увеличите размера на парите, които получавате. Ако обаче се опитате да увеличите количеството пари, без да увеличите размера на предоставената стойност, то вие се опитвате да размените нещо за нищо. Този подход е несъстоятелен и накрая ще рухне. Моля ви, не си губете времето така.

Всъщност, всичко това ми стана ясно точно по времето, когато обявих банкрут. Бях без пукната пара, но все пак намерих начин да фокусирам енергията си върху създаване и предоставяне на ценност, вместо да се опитвам да стържа пари оттук и оттам. За около шест месеца се възстанових, като финансовото ми състоние се подобряваше година след година. Стъпих на това поприще, където съм в момента, преди около 9 години и оттогава всяка година поддържам положителен приток на пари.

Знам, че когато сте в затруднено финансово положение, шест месеца може да изглеждат много време. Но няма значение дали ще ви отнеме няколко месеца или няколко години, за да изградите навика да създавате и предоставяте ценност. Това време така или иначе ще отмине, но този навик ще ви служи дълго време. Започвайте и бъдете търпеливи. Няма значение какво се случва с икономиката – ако продължавате да създавате и предоставяте нещо ценно за другите, ще се оправяте добре.

Година, която се помни

От финансова гледна точка, 2008 година беше най-добрата за нас с Ерин за всички времена. Ерин спечели шестцифрова сума през тази година. Очаквам 2009 да бъде дори по-добра за нас, независимо от случващото се с икономиката. Откъде знам ли? Ами това просто ще бъде още една година, през която да създаваме и предоставяме ценност за хората, добавяйки я към вече създадената.

Защо ние се радваме на увеличение, докато при много други нещата се влошават?

На първо място, помага ни това, че работим за себе си. Не съм бил назначаван на работа при някого от повече от 16 години. Много хора по погрешка приемат, че да бъдеш безработен е по-рискованият път, но в това няма никакъв смисъл. Много по-малко рисковано е да контролирате собствените си начини за произвеждане и доставяне на ценност, отколкото да бъдете пионка от някаква по-голяма машина. Без значение е колко зле е икономиката, нас с Ерин не могат да ни уволнят или съкратят. Така че, пътищата на нашите кариери се радват на много по-голяма стабилност.

Второ, докато другите затягат коланите и съкращават разходи, Ерин и аз фокусираме намерението си да изградим и донесем на хората ценното, от което те се нуждаят, нашите таланти. Начинът, по който го правим може да изглежда антилогичен на пръв поглед. Например, писах много за диети и здраве през тази година, споделяйки опита си по въпроса. Това може и да не ви изглежда много секси тема. Мнозина я намират за абсолютно безинтересна и предпочитат да пиша за други неща. Статиите ми, посветени на здравето, никога не са били кой знае колко успешни в сайтовете за социални контакти, така че в общия случай не генерират и голям трафик. Така или иначе, такива статии предоставят голяма полза на хора, които се интересуват от това. Много хора направиха значителни промени в начина си на живот след прочитането им, подобриха здравето си и/или се радваха на значителна загуба на тегло. За някои ползата беше невероятна. И дори на пръв поглед такъв сорт статии да не ви изглеждат твърде вълнуващи, те променят животите на хората. Очевидно е, че това не се отразява еднакво на всеки един поотделно, но няма проблем. Със сигурност правят голяма добрина. Предоставят ценност.

Много блогъри постват съдържание с намерението да получат нещо, например линкове, внимание или продажби. И аз съм правил някои от тези неща, но обикновено се въздържам от създаване на такова съдържание. Вместо това си напомням да остана фокусиран върху ползата, която нося на хората. Знам, че щом съм фокусиран върху това, останалото се нарежда от само себе си.

Това е пример за такава статия. Не написах всичко това, за да получа нещо от вас. Не очаквам и да направи голям удар. Знам това, заради обема й, много хора дори няма да си направят труда да я прочетат, но тя има потенциала да предизвика, макар и съвсем неуловими в началото, полезни промени. Може да донесе на някои прозрение за поемане по нов жизнен коловоз. Някой някъде ще извлече положителна полза от нея. Това е, което искам да постигна с тази статия. Да предам опита си на някого, който да я почувства като един вид окуражаване, че е поел в правилната посока. Не е толкова сложно. Концентрирането ми върху създаването и предоставянето ме вдъхновява да споделям, каквото съм научил, открито и честно, дори да е в противовес на мисленето на повечето хора. Знам, че такъв подход звучи прекалено опростен, но ако вникнете, ама наистина го проумеете, тогава наистина не е толкова трудно да генерирате добър доход.

Превръщане на ценността в приход


И така, как хората генерират доход от произвеждане и доставяне на ценност? Възможно ли е да се натъкнете на проблем в създаването и предоставянето на голяма стойност и да не правите пари от това?

Ето как работи.

Ако сте добър в създаването на нещо, което е в полза за хората, можете да се свържете с други хора, които са добри в доставянето му. Те доставят вашата ценност, като я продават, и ви плащат възнаграждение, комисионна или лицензна такса.

Например, Hay House (моите издатели) ми предложиха сделка тази година, и аз написах книга, озаглавена Personal Development for Smart People „(Личностно развитие за интелигентни хора”), която беше публикувана пре септември. Получих аванс за тази книга, а освен това получавам и текущо възнаграждение, базирано на продажбите. Може дори да получавам комисионна за тази книга до края на живота си, особено след като съдържанието й не се влияе от времето. Освен това, да пишеш книга води след себе си и други възможности, като платени участия като говорител. И така, в този случай аз създадох ценността – книгата, но други я предоставят.

Сега, да предположим, че сте добри в доставянето на ценността. В този случай можете да генерирате доход, привличайки ценността на други хора към вашата система за доставяне. Например, блогът ми е великолепен в предоставянето на ценност. Той е много ефикасно средство за това. Но, тъй като раздавам ценното, което създавам безплатно, той не генерира доход по директен начин. Обаче мога да генерирам голям приход, промотирайки продукти, които харесвам, създадени от други хора. След което разделам печалбата от продажбите със собственика на продукта. Печеля шестцифрена сума годишно, правейки точно това. Създателите на продукта идват сами при мен. Имам повече предложения за такива продукти, отколкото мога да поема. Не се изисква много работа, за да го направите. Щом веднъж имате система за доставяне на ценност, можете да включите в нея ценността, създадена от друг и да генерирате добър доход.

Ако разполагате с начини да създавате И да предоставяте голяма полза, ще имате абсурдно много възможности. Първо, можете да включите своята ценност в други системи за предоставянето й, печелейки комисионни в продължение на години. Това е лесен допълнителен доход. Аз все още получавам чекове за сделки, сключени преди години.

На второ място, можете да включите креативната ценност на други хора в своята система за предоставяне. Плащате им комисионна от продажбите или те ви плащат като на филиал или съдружник. И пак създавате един доход, продължаващ във времето. Докато внимавате при селектирането на продуктите, които промотирате и давате най-доброто от себе си да убедите потенциалните клиенти, че тези продукти предлагат голяма полза, всеки е щастлив и всеки печели.

Трето, можете да включите своята ценност в своята собствена система за предоставяне. Странно е, че това все още не съм го правил с блога си, въпреки че го правех през цялото време в бизнеса си с видео игри. Това е нещо, което съм склонен да изследвам през 2009 година. Това просто означава, че мога да създавам и продавам продуктите си директно. Мнозина други блогъри вече го правят с голям успех, издавайки електронни книги, аудио програми, дивиди и т.н. Произвеждат ценност и я продават директно на посетителите си.

Голям пай от дохода ми през 2008 година беше от работа, която извърших през предходната година. Можех да не работя през цялата 2009 година и пак да имам доход. Хубаво е да сте в такова положение. Обаче не е случайност. Преди години реших, че искам точно по такъв начин да настроя финансовия си живот, след което се фокусирах в създаването на ценност и предоставянето й, за да го накарам да проработи. Няма причина да не можете да използвате същата стратегия. Не съм я патентовал. :-) 

Избягвайте разсейването

Щом веднъж развиете навик за създаване и предоставяне на ценност, е доста трудно да се провалите. Но, така или иначе, е много лесно да се разсеете и разконцентрирате по пътя. Това е най-голямото ви препятствие.

Не позволявайте да станете жертва на разни схеми за правене на пари, които ще срещнете. Да станете жертва на работа, където да търгувате своето време срещу долари е също толкова лошо. Тези неща трябва да се избягват с всички възможни начини. Трябва да останете фокусирани върху основната си задача – създаване и доставяне на ценност. Всичко, което ви разсейва от нея, трябва да се счита за разход, пречка или чисто зло. Това е много важно, но повечето хора просто не проумяват колко важно всъщност е. За щастие работата е лесен за разрешение проблем. Ако имате работа, просто спрете да ходите. Останалото ще се нареди от само себе си. Много скоро след това ще почувствате мотивация и желание да произведете и предоставите нещо ценно, особено ако обичате да се храните. Истинските възможности са базирани на производството и/или доставянето на ценност. Ако видите нещо, изглеждащо като добра възможност, което не изисква от вас да създадете ценност, не изисква от вас и да доставите ценност, тогава това не е възможност. Това е тотална загуба на вашето време.

Производството и доставката на ценност по-трудно ли е от намирането на работа?

Бих казал не, абсолютно не. Обикновено, ходейки на работа вие все пак трябва да доставите някаква форма на ценност, но остатъчната полза, която произвеждате се превръща в полза за някой друг. Така че вие вече правите повечето от онова, което трябва да се направи, но не се радвате на печалба. В дългосрочен план, ако имате работа вероятно ще трябва да работите много по-усърдно, но болшинството от облагата ще отиде при друг. От една страна това е щедро, но от друга – глупаво

Мога да започна работа като писател и да получавам пари за всяка дума, която напиша. Обаче в такъв случай, някой друг притежава трудът ми, и комисионните от продажби отиват при него. В противовес на това, мога да напиша статии за своя собствен уебсайт и да запазя свободата някой ден да препубликувам написаното в книга, да ги използвам за генериране на трафик (а оттам и приход), да предоставя лицензи за публикуването им, да ги използвам за промотиране на книгата си и т.н. Правилната стратегия наистина не изисква да сте връх на интелекта. Да се опитвате да печелите пари само по себе си, разсейва. Когато се фокусирате върху правене на пари, твърде много неща привличат погледа ви. Ще бягате насам-натам като пиле с отрязана глава, преследвайки всякакъв вид неща, които само изглеждат като възможности, но всъщност не са. Ще изгубите много време и енергия, ако преследвате парите. По-просто е да се фокусирате върху това как да произведете и предоставите ценност.

Докато се занимавате с правилните неща, можете да бъдете открит и честен за това, което правите. Изразходвате повечето си време да правите неща, които ви радват по естествен начин. Приятно е да шлифовате уменията и талантите си за неща, които обичате, независимо с какво точно се занимавате: с писане на статии, с композиране на музика или със засаждане на градини, няма никакво значение. Много по-трудно е да вършите скучна, некреативна работа ден след ден. Хубаво е да споделяте своите ценности с другите и да видите с очите си, че носите положителна промяна в живота им.

В живота има нещо повече от пари

Помня конференцията през 2004 година, където говореше д-р Уейн Дайър. Той сподели, че хора идват при него и му казват,

„Знаете ли, много хора биха казали, че правите много пари.”

Отговорът на д-р Дайър беше, „Те биха били прави”

Причината да го сподели беше някъде между редовете: „Не е моя вината! Просто продължавам да правя това, което правя, и винаги има голямо изобилие.” По онова време беше трудно за мен да осъзная такава нагласа. Изглеждаше ми малко прекалено нереалистична и необикновена. Но, все още се чудя, какво ли би било да живееш на това ниво, където можеш да приемеш за даденост изобилието и то да се прояви за теб. Без борба и безсънни нощи. Отне ми няколко години, но успях да разбера този вид умствена нагласа. Бих казал, обаче, че не става въпрос за нагласата сама по себе си. Много се съмнявам, че д-р Дайър е фокусирал вниманието си в опити да прави пари. Мисля, че фокусът му е другаде, а именно – да доведе до успешен завършек материала, който пише. И точно там би трябвало да бъде. Бидейки автор на повече от две дузини книги, може да се каже, че д-р Дайър е възприел концепцията за създаване и предоставяне на ценност.

Нагласата на съзнанието за изобилие може да ви звучи дразнещо, ако изпитвате финансови ограничения в момента. Съгласен съм с вас абсолютно. Преживял съм го и съм сигурен, че бих бил също така раздразнен, ако някой ми беше казал нещо такова преди време. Решително бих казал тогава, че да правиш пари НЕ е лесно, защото опитах много упорито да го направя и преживях пълен крах. По ирония, големият проблем беше, че фокусирайки се върху парите, правех огромна грешка.

Ключът е към какво фокусирате внимането си. Ако се фокусирате върху парите, мога да ви гарантирам, че ще имате дълъг и труден път пред вас, изпълнен с разочарования и несгоди. Ако наистина парите са това, което търсите, на добър час. Всичко, което ще направите е да жертвате повече и повече енергия и ще се озовете в доста празен и повърхностен живот.

Друг порочен начин на мисленее да се фокусирате върху привличане на финансово изобилие. Ораторите на Закона на привличането често представят това като добра идея. И аз някога мислех същото. Сега разбирам, че това е път без изход. Защото, и в това е иронията, за да се радвате на финансово изобилие, трябва да мислите за парите, колкото се може по-малко.

Знам, че звучи сякаш фокусирането върху парите е правилно. Но ви уверявам, че не е. Ако искате да ви отнеме няколко години да осъзнаете това по трудния начин, както аз, няма проблем. Но ще бъдете наистина ядосан, че сте могли да избегнете всичките тези неприятности, ако бяхте позволили на идеите да се потопят по-дълбоко в съзнанието ви. Надявам се, че накакси това, което казвам, ще ви порази с логиката си.

Опитайте да признаете за истина, че фокусирането върху СЪЗДАВАНЕТО и ПРЕДОСТАВЯНЕТО на ценност е по-умният и по-смислен подход към дълготрайно финансово изобилие. В началото може да сте малко бавни, но накрая ще научите как да бъдете по-добър и в двата аспекта на пъзела.

Хубавото на това да имате пари е, че можете напълно да ги игнорирате. Можете да се концентрирате в правене на по-важни, по-интересни и по-забавни неща. Забавното е, че този вид фокусиране е всъщност нещото, което поражда финансовото изобилие. После осъзнавате, че никога не сте имали нужда от пари. Просто имахте нужда от смелост да тръгнете след мечтите си с пълен напред, дори и когато сте без пукната пара. Имахте нужда да спрете да се криете зад липсата на пари, опитвайки се да намерите оправдание защо не се радвате на добър живот.

Ако аз можах да науча и приложа този урок, когато банкрутирах у имах по-малко от $100 в банката, със сигурност и вие можете да го приложите днес. Научих, че бих могъл да създавам и предоставям ценност дори когато нямам никакви пари. Запомнете, че не беше най-великата ценност на света, но поне беше нещо. Фокусирах се в създаване на нещо, което ще се хареса на хората. После го предадох в ръцете им и се погрижих да му се наслаждават. Това беше проста видео игра. Днес правя до голяма степен същото нещо, блогирайки. Съдържанието е различно, но стратегията като цяло е същата.

Частта с ДОСТАВЯНЕТО не бива да е сложна. Ако просто създадете нещо и го споделите онлайн, хората ще го разпространят, ако го харесват.

Ако в течение на месеци и месеци сте създавали ценност, и не сте могли да генерирате голям интерес от другите, това би трябвало да ви каже, че грешките са от страна на креативността. Изводът е, че хората не ги е грижа какво произвеждате. Мислите си, че създавате ценност, но светът казва, „Не е достатъчно добро; не ни трябва или нямаме нужда от това”. Така че, трябва да приемете този извод и да го използвате, за да се подобрите. Нека това ви окуражи да се вгледате в себе си по-дълбоко, за да бъдете по-оригинални и автентични. Станете по-истински и по-малко фалшиви и неискрени. Продължете да работите с идеята да станете по-изразителен творец, докато започнат да ви забелязват.

А икономиката?

Аз лично мисля, че икономическите рецесии, включително и настоящата, са нещо добро. Рецесиите спомагат за нокаутирането на долнокачествени компании, не създаващи и не доставящи полза за хората. Много други компании се справяха доста добре до едно време, но не успяха да поддържат ритъма. С промяната в ценностите на хората, и нашите компании трябва да се променят. Онези от тях, които не го правят заслужават да изчезнат. Те ще бъдат заменени от такива с по-добро усещане за настоящите нужди и желания на хората. Компании, които просто „не го схващат”, биват заменени от такива, които „схващат”.

Кариера, отдадена на стойностните неща

Как да разберете дали създавате и предоставяте нещо истинско ценно?

Запитайте се, „Ако спра да правя, това, което правя, кой ще го е грижа? Кой ще възрази на висок глас? Кой би се разбунтувал? Хората ще забележат, ако внезапно спрете да произвеждате и доставяте истинска ценност. Тях определено ги е грижа. Вашият принос сериозно ще им липсва. Такива хора може дори да не приемат вашата ценност директно от вас, особено ако вашият принос остава някакси анонимен, но скоро ще забележат, че нещо важно липсва в живота им. Дори да не знаят името ви, преустановяването на ползата, която са получавали от вас ще има определен ефект.

Ако, обаче, едва ли някой го е грижа, че сте спрели, това трябва да ви говори нещо. Означава че хората не оценяват резултата от вашата креативност. Това, което правите е или ненужно или лесно заменимо. Когато започнете да чувате едва доловимият си вътрешен глас, нашепващ ви „Това е напълно погрешно.”, осъзнайте, че все още е възможно да имате живот, пълен с радост, свобода и задоволство, да правите пари и да не гладувате. Но, за да получите всичко това, трябва да се фокусирате върху нещо, което наистина има значение. Трябва да изчистите главата си от всичките условности на обществото и да спрете да правите, това, което всички правят.

Започнете да живеете като съзнателно човешко същество. Фокусирайте се върху всекидневното изразяване на креативността си. Спрете да мислите толкова много за правене на пари, като вместо това се социализирайте с хора, споделяйки с тях това, което създавате.

Създаване и предоставяне. Създаване и предоставяне. Създаване и предоставяне. Създаване и предоставяне. Създаване и предоставяне. Създаване и предоставяне. Създаване и предоставяне. Това е мантрата за вас, хората, желаещи да допринасят! Правилният фокус за финансово изобилие е толкова елементарен, че чак е абсурдно. Вие го учихте в детската градина:

Вие: „Ей, виж картината, която нарисувах!” (Създаване на ценност)

Възрастен: „Ооо! Прекрасна е! Караш ме да се чувствам щастлив(а)!” (Получаване на ценност).

Край на историята! Ето колко е просто!

Пет-годишният ми син и осем-годишната ми дъщеря до голяма степен са го осъзнали. Ако продължават да правят това, което по природа обичат да правят, ще могат и те да се радват на финансово изобилие като възрастни. Работата ми като родител не е толкова да им преподавам нещо в тази област, а да предотвратя промиването на мозъците им, поради което да започнат да мислят като "другите".

Отне ми около пет часа да напиша и редактирам тази статия от около 6000 думи. Дори не бях планирал да пиша днес. Но бях въодушевен от една идея, така че седнах и написах всичко това без да ставам. Инвестицията ми от време и енергия, от гледна точка на креативността, беше фиксирана. Обаче, тя ще продължава предоставянето на ценността на хората още много години. Това е една добра инвестиция, нали?

За мен няма значение, дали тази статия генерира доход, или не. Не мисля за нея по този начин. Знам само, че ако продължавам да създавам и предоставям ценност, ще продължавам да се радвам на финансово изобилие. Парите всъщност не съществуват. Не те би трябвало да мотивират действие, нито пък да служат за отплата. Те са само нещо, което се оттегля на заден план, докато истинският живот се разтваря.

Бих се радвал, ако и вие можете да се наслаждавате на ползата от всичко това, ако то е нещо, което ви привлича. Всичко започва с избора върху какво да насочите вниманието си. Колкото повече подобрявате своя собствен начин на себеизразяване и го направите достъпен за хората, толкова по-малко ще се безпокоите за парите.

Иронията е, че вероятно това си казвате, че ще направите, когато най-накрая имате достатъчно пари, но този вид мислене е капан, който само ще ви държи с вързани ръце. Начинът, по който бихте живели ако/когато се радвате на финансово изобилие, е точно начинът, по който трябва да започнете да живеете сега, това е самата стратегия на изобилието, което търсите. Вие просто имате нужда от кураж да започнете да изразявате истинското си аз, съобразно условията, в които се намирате в точно този момент.

Тази статия претърпя много обрати, може би доста се разминах с оригиналното заглавие. Обаче някакси вярвам, че все още пасва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!