На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

вторник, 7 декември 2010 г.

Десет причини да работите за себе си

Неотдавна попитах Ерин на шега, "Сега, когато децата са на лятно училище, не мислиш ли, че дойде време да се разходиш и да си намериш работа? Мразя да те гледам да се шляеш безработна толкова дълго."

Тя се усмихна и каза, "Еха. Аз съм безработна от доста време. Това е странно... но ми харесва!"

Никой от нас не е работил за друг още от деветдесетте (моята единствена работа беше през 1992 година), така че ние работим за себе си от много време. В нашето семейство си имаме шега, когато единия от нас казва на другия, "Може би трябва да си намериш работа, безделник такъв!"

Това е като сцена от "The Three Stooges", където Мо казва на Кърли да си намери работа, а той отговаря, "Не, моля те... не и това! кавото и да е, само не това!

Забавно е, че  когато хората достигнат определена възраст, например след завършване на колеж, те приемат, че е време да си намерят работа. Но, подобно на много неща, които хора вършат, факта, че всеки го прави, все още не означава, че е добра идея. Всъщност, ако си поне малко интелигентен, да работиш за някой друг е едно от най-лошите неща, които можеш да правиш, за да се издържаш. Има много по-добри начини, отколкото да се продаваш в договорено робство.

Ето няколко причини да направиш всичко възможно по силите си, за да предотвратиш намирането на работа:

1. Доход за глупаци.

Да си намериш работа и да изтъргуваш своето време за пари може да изглежда като добра идея. Има само един проблем с това. Глупаво е! Най-глупавия начин, по който някой може да  изкарва парите си! Това наистина е доход за глупаци.

Защо намирането на работа да е толкова глупаво? Защото ти се плаща единствено, когато работиш. Не виждаш ли проблем в това, или ти е било толкова дълбоко втълпено, че е разумно и интелигентно да генерираш доход, когато работиш? Никога ли не си се сещал, че може би е по-добре да получаваш пари, дори и да не работиш? Кой учи на това, че човек може да получава пари единствено работейки? Може би някой друг работник с промит мозък?

Не мислиш ли, че животът ти би бил много по-лесен ако ти се плаща докато ядеш или спиш, или пък докато си играеш с децата? Защо да не ти се плаща денонощно и седем дни в седмицата? Независимо дали работиш или не. Не растат ли цветята ти дори когато не се грижиш за тях? А защо не и банковата ти сметка?

На кой му пука колко часа работиш? Единствено шепа хора на цялата тази планета ги е грижа колко време прекарваш в офиса. Повечето от нас дори няма да забележат дали работиш шест часа на седмица или шестдесет. Обаче, ако си притежател на нещо стойностно, което може да има значение за нас, хората по света, с радост бихме развързали кесиите си и бихме ти платили за това.

Нас не ни интересува времето, за което си придобил знания или опит - бихме платили заради ползата от това, което получаваме. Интересувате ли се въобще колко време ми отне да напиша тази статия? Бихте ли ми платили двойно повече ако ми е отнело шест часа вместо три?

Не-глупаците често започват по традиционния път на "дохода  за глупаци" . Така че не се чувствайте зле, ако са Ви заблудили.  Не-глупаците рано или късно осъзнават, че да търгуваш времето си срещу пари е изключително тъпо и би трябвало да има по-добър начин. Ключът е да разделиш своята собствена стойност от времето си.

Интелигентните хора изграждат системи, генериращи доход денонощно, седем дни в седмицата, по-специално пасивен доход. Това може да включва започване на бизнес, изграждане на уебсайт, инвестирайки или получавайки възнаграждение в резултат от творческа работа. Системата доставя полза на хората и генерира доход от това, и след като веднъж е започнала да действа, продължава да го прави, независимо дали полагате грижи за това или не.

От този момент нататък основната част от Вашето време може да бъде инвестирана в увеличаване на приходите (чрез подобряване на системата или чрез набелязване на нови) вместо това просто да опазвате настоящия си доход.

Този уебсайт (www.stevepavlina.com) е модел за такъв вид система. По време на написването на настоящата статия, той генерира доход от около 9000 USD на месец (актуализация: 40 000 USD на месец към 31 октомври 2006), а това не е единствения начин, по който получавам приходи.

Пиша всяка статия само веднъж (инвестиция, ограничена във времето), докато хората могат да извличат полза от тях година след година. Уебсървъра доставя продукта, а други системи (повечето от които нито съм изградил, нито пък ги разбирам) инкасират приходите и ги депозират автоматично в банковата ми сметка. Не че това е идеалния пасивен доход, но аз обичам да пиша и бих го правил безплатно, така или иначе. Разбира се, струваше ми доста пари да стартирам този бизнес, нали? Ами, да, 9 USD  са адски много пари в наши дни (за да регистрираш свой домейн). Всичко от този момент нататък беше само печалба.

Със сигурност се изисква предварително инвестиране на време и усилие, за да проектираш и изградиш своя собствена система, която да генерира доход. Но пък не е нужно да откриваш колелото отново - спокойно можеш да използваш съществуващи системи като например рекламни мрежи и афилиейт програми. След като веднъж стартираш, не е нужно да работиш толкова много часове за да се издържаш. Няма ли да е добре да заведеш съпругата, -а си на вечеря, знаейки, че докато се храниш, ти всъщност печелиш пари? Ако искаш да работиш по много часове по причина, че това ти харесва, давай. Ако пък искаш да си седиш на задника, няма проблем. Докато твоята система продължава да доставя полза на другите, ти ще си получаваш парите, независим дали работиш или не.

Книжарницата до вас е пълна с книги, които съдържат работещи системи, проектирани от някой друг, изпробвани и с елиминирани дефекти. Никой не се родил, знаейки как да започне бизнес или да генерира доход от инвестиция, но можеш лесно да се научиш. Колко време ще ти отнеме действително да го разбереш няма значение, защото времето така или иначе ще мине.

Също така, можеш да се появиш в някакъв момент в бъдещето като собственик на носещи приход системи, точно обратното на това да бъдеш роб на заплатата си докрая на своя живот.

Това не е въпрос на "всичко или нищо". Ако системата ти осигурява само няколкостотин долара на месец, това е значителна стъпка в правилната посока.

2. Недостатъчен опит.

Може да си мислиш, че е важно да си намериш работа, за да придобиеш опит. Това е все едно да кажеш, че трябва да играеш голф, за да придобиеш опит да играеш голф. Опит се придобива от живота, независимо дали имаш работа или не. Работейки, ставаш опитен само в рамките на това, което правиш. Обаче, истински опит придобиваш правейки почти всичко, така че опитът, придобит от работа, въобще не е реална полза. Ако нищо не правиш в продължение на няколко години, би могъл да се наречеш опитен мечтател, философ или политик.

Проблема с придобиването на опит от работа е, че обикновено правиш едно и също нещо отново и отново. В началото научаваш много, а след това си в застой. Това те кара да пропуснеш много по-стойностни неща. А ако всичките ти умения в един момент станат демоде и излязат от употреба, тогава целият ти опит няма да струва нищо. Всъщност, можеш да се запиташ каква част от опита, който придобиваш в момента, ще бъде ценна след 20 - 30 години. Дали въобще ще съществува тази работа тогава?

Помисли върху това. Какъв опит по-скоро придобиваш? Знанието как да правиш определена работа наистина добре - тази, от която можеш да получиш пари само ако изтъргуваш своето време в замяна - или знанието как да се наслаждаваш на финансово изобилие до края на живота си без въобще да има нужда да работиш отново? Не знам за теб, но аз предпочитам да изпитам второто. Не би ли казал, че то изглежда много по-полезно в реалния живот?

3. Опитомяване за цял живот

Да си намериш работа е като да се запишеш в програма за опитомяване на хора. Научаваш как да бъдеш добро домашно животно.


 Как върви програмата по подчинение? Господарят ти награждава ли те за добро поведение?  А наказва ли те, когато не се подчиняваш на заповедите му?

Останала ли е някаква искрица от свободна воля в теб? Или условностите са те направили животинче доживот?

Човешките същества не би трябвало да растат в клетки. Бедният ти...

4. Твърде много гърла за хранене.

Доходът на работещите е с най-тежко данъчно бреме. В Съединените щати можеш да очакваш, че с около половината от заплатата ти ще плащаш данъци. Данъчната система е проектирана да прикрива колко пари всъщност ти се отнемат, тъй като част от данъците се събират от работодателя ти, а други се удържат от чека, който получаваш. Обаче можеш да се обзаложиш, че от гледна точка на твоя работодател, всички данъци се считат за част от твоята заплата, а също и всякакви други компенсации, които получаваш като бонус. Наема на офиса ти също се има предвид, така че трябва да генерираш още толкова доход, за да го компенсираш. Може да  чувстваш подкрепата на своята бизнес среда, но не забравяй, че ти си този, който плаща за това.

Друго голямо парче от заплатата ти отива при собственици и инвеститори. Наистина много гърла за изхранване.

Не е трудно да се разбере защо работниците и служителите плащат повечето от данъците си като функция на техния доход. В края на краищата, кой има по-голям контрол върху данъчната система? Собствениците на бизнеси и инвеститорите или работниците?

Плаща ти се само частица от реалната стойност, която произвеждаш. Заплатата ти би могла да е три пъти по-голяма, отколкото получаваш, но по-голямата част от тези пари никога няма да видиш. Тя отива директно в джоба на някой друг.

Ти си бил много щедър човек!

5. Твърде рисковано

Много работници вярват, че да си намерят работа е най-сигурния и най-надеждния начин да се издържат.

Кретени.

Условностите на обществото са удивителни. Толкова е хубаво, че дори може да накара хората да вярват точно обратното на истината.

Звучи ли ти сигурно и надеждно да се поставиш в ситуация, в която някой друг може просто да те остави без всякакви приходи единствено чрез произнасянето на две думи: "Уволнен си"? И кое е по-сигурно за теб, да получаваш пари от едно място или от десет?

Самата идея, че работата е най-сигурния начин за получаване на доход е просто глупава. Нямаш сигурност ако нямаш контрол, а работниците имат най-слабия контрол от всички. Ако си работник, то истинското описание на длъжността ти е "професионален комарджия".

6. Да имаш тромав и зъл господар.

Когато се натъкнеш на идиот в света на предприемачите, можеш да се обърнеш и да поемеш по друг път. Когато се натъкнеш на идиот в корпоративния свят, трябва да се обърнеш и да кажеш, "Съжалявам, шефе".

Знаеше ли, че думата "boss" идва от холандски и означава "господар"? Друго значение на тази дума е "крава или  муден вол". А в много видео игри босът е онзи пич, дето трябва да убиеш в края на нивото.

Така че, ако шефа е наистина зъл и тромав господар, какво ще направи от теб? Нищо освен лайно в стадото.

Кой е татко ти сега, а?

7. Да молиш за пари.

Когато искаш да увеличиш заплатата си, трябва ли да застанеш мирно пред господаря си и да го молиш за повече пари? Добре ли се чувстваш като ти хвърлят някакви мизерни стотинки, ами после?
 
Или си свободен да решаваш колко да ти се плаща, без да има нужда от разрешението на когото и да е, освен своето собствено?

Ако имаш бизнес и някой клиент ти каже "не", просто казваш "следващия".

8. Социален живот, жертва на кръвосмешение.

Мнозина считат работата си за свой основен социален отдушник. Общуват с хора, които познават от работното си място. Такива отношения, "затворени" във фирмата са социални пътища без изход. Един вълнуващ ден на работното място включва задълбочени разговори относно преминаването на компанията от Sparkletts към Arrowhead, закъснението на последната операционна система на Microsoft или неочакваната доставка на още химикалки Bic. Помислете какво би било да излезете навън и да говорите с непознати. Аууу, плашещо! По-добре да си стоим вътре, където е безопасно!

Ако някой от колегите ти роби бива продаден на друг господар ти би ли изгубил приятел? Ако работиш в среда, където преобладават колеги мъже означава ли това, че никога не би трябвало да говориш с жени, имащи длъжност по-висока от рецепционист? Защо не решиш с кого да поддържаш контакт вместо да разрешиш на господаря си да го прави? Вярваш или не, има места на тази планета, където се събират свободните хора. Просто бъди нащрек от тази напаст от безработни!

9. Загуба на свобода.

Иска се голямо усилие да опитомиш човешко същество в работник. Първото нещо, което трябва да направиш е да пречупиш свободната му воля. Добър начин да го направиш е да му дадеш авторитетен наръчник на политиката на компанията, пълен с безсмислени правила и наредби. Това би накарало новия работник/служител да бъде по-послушен, да се страхува че може да бъде наказан/а във всеки момент за нещо неразбираемо. И така вероятно ще направи това, което е най-безопасно за него/нея като просто се подчинява на заповедите на господаря без да ги поставя под съмнение. Поставете някой в офис с такава политика и ето, вече имаме един роб с прясно промит мозък.

Като част от процеса на подчиняването им, работещите трябва да бъдат научени как да се обличат, говорят, движат и т.н. В никакъв случай не можем да имаме служители, които мислят за себе си, нали? Това би разрушило всичко.

Не дай боже да си сложиш цвете на бюрото, когато това не е разрешено от политиката на компанията. О, не, това е краят на света! Синди има цвете на бюрото! Свиквайте войските! Изпратете Сидни отново за поредното обучение в безплодие!

Свободните хора, разбира се, мислят, че подобни правила и наредби са глупави. Единствената линия на поведение, от която имат нужда е: "Бъди умен", "Бъди мил", "Прави това, което обичаш", "Забавлявай се".

10. Да се превърнеш в страхливец.

Забелязали ли сте, че служителите имат почти безкрайна способност да хленчат относно проблемите на работното си място? Но те всъщност не се нуждаят от решения - просто искат да си намерят отдушник и да се оправдават, че това е така по вина на някой друг. Все едно с намирането на работа, цялата свободна воля на хората бива източена и те се превръщат в безгръбначни страхливци. Ако не можеш да наречеш шефа си шушумига без страх от уволнение, вече не си свободен. Превърнал си се в собственост на господаря.

Когато работиш сред страхливци по цял ден, не мислиш ли, че ти се предаде и на теб? Разбира се, че така ще стане. Единствено е въпрос на време да пожертваш най-благородните черти на човешката природа на олтара на страха: първо смелост... после честност... после чест и почтеност... и накрая свободната си воля. Продал си човешката си природа за нищо повече от една илюзия. В този момент най-големия ти страх е да откриеш истината за това, в какво си се превърнал.

Не ми пука колко си страдал. Никога не е късно да си спечелиш обратно смелостта.

Никога!

Все още ли искаш работа?

Ако в момента си служител с добро поведение, най-вероятната ти реакция по отношение на горното е отбранителна. Всичко е част от условията. Но помисли, че ако в това нямаше и зрънце истина, не би имал и тази емоционална реакция. Това е само напомняне за нещо, което вече знаеш. Можеш да отричаш клетката си колкото искаш, но тя е все още там. Може би всичко това се случва толкова постепенно, че не си го забелязал досега... като омар, радващ се на хубава топла вана.

Ако каквото и да е от това те подлудява, това е стъпка в правилната посока. Гневът е на по-високо ниво на осъзнатост от апатията, така че това е много по-добре, отколкото да си скован през цялото време. Всяка емоция - дори смущение - е по-добра от апатията. Ако работиш над чувствата си, вместо да ги потискаш, скоро ще се появиш на прага на смелостта. И когато това се случи, ще имаш волята да направиш нещо по отношение на ситуацията, в която си и ще започнеш да живееш като изпълнено със собствена сила човешко същество, каквото е трябвало да бъдеш, вместо опитомено домашно животинче, каквото те учеха.

Щастливо безработни

Каква е алтернативата на намирането на работа? Алтернативата е да си останеш щастливо безработен докрая на живота си и да правиш пари по други начини. Осъзнай, че получаваш пари чрез предоставяне на нещо, което другите считат за ценно - не време - така че намери начин да го направиш по най-добрия начин и на разумна цена. Един от най-простите и достъпни методи е да започнеш свой бизнес. С каквото и да си се занимавал, докато си работили за някого, намери начин да предоставиш същото директно на тези, които биха имали най-голяма полза от това.  Отнема време, за да тръгне всичко, но твоята свобода си струва първоначалната инвестиция във време и енергия. Един ден може ти да раздаваш стотинките.

Разбира се, всичко онова, което научиш по пътя, можеш да споделиш с останалите и по този начин да увеличиш ползата, която те ще извлекат от теб. Ето, че можеш да печелиш дори от грешките си.

Един от най-големите ти страхове би могъл да е този, че не можеш да предложиш нещо, което другите да считат за ценно. В такъв случай да работиш за някой, който да ти плаща заплата е най-доброто за теб. Може би не струваш толкова. Тази насока на мислене е част от твоите условия. Това е пълен абсурд. Щом изхвърлиш тези мисли от главата си, скоро ще приемеш, че имаш способността да предоставиш огромна облага на другите и че те с радост ще ти платят за това. Има само едно нещо, което ти пречи да прозреш тази истина - страхът.

Всичко, от което имаш нужда е смелост да бъдеш себе си. Твоята стойност се крие в това кой си, а не какво правиш. Това, което трябва да направиш е да се изявиш пред света. Казвани са ти всякакви лъжи относно това защо не можеш да го направиш. Но  никога няма да разбереш какво е истинско щастие и удовлетворение докато не събереш смелост и не го направиш въпреки всичко.

И следващия път, когато някой ти каже, "Намери си работа", съветвам да отговориш както Кърли: "Не, моля те... не това! Всичко друго, само не това". След това му бръкни право в очите.
Вече знаеш дълбоко в себе си, че да работиш за някого не е това, което искаш. Така че не позволявай на никой да те убеждава в противното. Научи се да вярваш на мъдростта в себе си, дори целия свят да казва, че грешиш и е глупаво да го правиш. След години ще се обърнеш назад и ще осъзнаеш, че това е било едно от най-добрите решения, които някога си взел.

Финални мисли

Макар че не бих препоръчал на всеки да започне свой онлайн бизнес, за мнозина това е един от най-добрите начини за получаване на доход без да се налага да работиш за някого. Със сигурност този вариант проработи адски добре за мен. Ако се интересуваш да научиш повече относно тази възможност, прочети и това Build Your Own Successful Online Business

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!