На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

вторник, 7 декември 2010 г.

Самодисциплина (воля)

June 7th, 2005 by Steve Pavlina


Разликата между успелите хора и всички останали не е липса на сила, нито липса на знания, а по-скоро липса на воля - Vince Lombardi

Воля - доста мръсна дума в наши дни. Колко реклами сте гледали, които се опитват да лансират своите продукти като заместител на волята? Започват с това, че волята не действа, след което ви предлагам да си купите нещо от сорта "бързо и лесно", като например хапчета за отслабване или смотано т. нар. "фитнес" оборудване. Често дори ви гарантират невероятни резултати, постигнати за драматично кратък период - това е сигурен залог, защото хората, на които им липсва воля не биха се занимавали с това да връщат тези безполезни продукти.

Но... волята все пак работи. Трябва, обаче, да научите какво може и какво не може тя, за да се възползвате в нейната пълнота.

Какво представлява волята?

Това е вашата способност да си определите начин на действие и да кажете, “Заеми се с това!”

Волята предоставя един изключително мощен, все още временен, подтик. Мислете за него като за пробив. Прегаря бързо, но ако бъде насочен интелигентно, може да осигури експлозията, нужна за преодоляване на инерцията и за създаване на импулс.

Волята е острието на самодисциплината. Ако използваме аналогията с Втората Световна Война, волята би била десанта в Нормандия. Това беше една гигантска битка, която обърна хода на войната, въпреки че отне още година до окончателната победа в Европа. Да се направи такова усилие всеки ден от войната би било невъзможно.

Волята е концентрация на силата. Събирате цялата си енергия и правите масиран пробив. Стратегически атакувате проблемите в тяхната най-слаба точка, докато се пропукат, давайки ви достатъчно поле за маневриране дълбоко в тяхната територия до самото им елиминиране.

Прилагането на волята се подчинява на следните стъпки:
Избиране на обект
Създаване на план за атака
Изпълнение на плана

Не е нужно да бързате, изпълнявайки стъпки 1 и 2, но когато дойде време за 3 трябва да действате твърдо и бързо.

Не се опитвайте да се захващате с проблемите и предизвикателствата, които стоят пред вас, по начин, който изисква максимум воля всеки ден. Волята не може да се поддържа дълго време. Ако се опитвате да използвате твърде дълго, накрая ще прегорите. Нужна е толкова енергия, която да можете да поддържате само за кратко време... в повечето случаи горивото свършва за няколко дни.

Използвайте волята, за да създадете самоподдържащ се импулс


Ако волята може да бъде използвана в кратки, мощни импулси, тогава кой е най-добрия начин да я прилагате? Как се предпазвате от приплъзване назад към стари модели, след като отминава големия щурм?

Най-добрия начин е да изградите такъв десантен мост, позволяващ по-нататъшно движение напред с много по-малко усилие от това, което се изисква от първоначалния тласък. Помните ли деня Х, когато войските на алианса осъществяват десанта, пътят им напред беше много по-лесен за тях. Все още беше предизвикателство, особено да воюваш в тесните квартали, сред плетове и огради, преди танковете от Рино да ги разорат, но беше много по-лесно, отколкото да се поддържат фокус, енергия и координация в пълномащабно сражение всеки един ден в продължение на още една година.

Така че, подходящия начин за използване на волята е да се изгради десантен мост - осигуряващ лекотата да се продължи напред в новите територии. Използвайте волята, за да намалите нуждата от поддържане на високо ниво на прилаганото усилие.

Един пример


Нека да обобщим всичко, казано по-нагоре в конкретен пример.

Да предположим, че целта ви е да свалите 20 килограма. Опитавате с диета. Иска се воля и вие се справяте по време на първата седмица. Обаче след няколко седмици сте победени от старите си навици и си връщате килограмите, които вече бяхте свалили. Пробвате с различни диети, но постигате все същите резултати. Не можете да поддържате импулса достатъчно дълго, за да постигнете желаното тегло.

Това, обаче, може да се очаква, защото волята е временна. Тя е за спринтове, не за маратони. Изисква съзнателна концентрация, а тя е непостоянна, изтича като пясък от ръката, и не може да се поддържа дълго време. Фактически, все нещо ще ви разсейва.

Ето как да се захванете със същата задача по пътя на правилното прилагане на волята. Приемате, че можете да приложите кратък импулс... в най-добрия случай за няколко дни. След това го няма. Но можете да използвате волята, за да промените нещо по такъв начин, че поддържането на импулса няма да е по-трудно, отколкото първоначалното му изграждане. Трябва да накарате волята да изгради десантен мост към брега на вашата цел.

И така, седнете и си направете план. Това не изисква много енергия и можете да разпрострете упражнението върху много дни.

Определете всички онези неща, които ще трябва да промените, ако искате да имате шанс за успех. Първо, всичката "junk" храна трябва да напусне кухнята ви, включително и тази, която имате склонност да ядете прекомерно и ги заменете с храни, които ще ви помогнат да свалите тегло, като плодове и зеленчуци. Второ, знаете, че ще се изкушите от "fast food", когато се върнете в къщи гладни и нямате нищо за ядене, така че решавате всеки уикенд предварително да сготвите храната, която ви е нужна за цялата седмица. По този начин винаги ще имате нещо в хладилника. Оставете си настрана по няколко часа всеки уикенд за купуване на продукти и за готвене на храната за през седмицата. Освен това се обзаведете с прилична книга със здравословни рецепти. Направете диаграма на теглото си и я окачете на стената в банята. Купете си точен кантар, който освен тегло измерва и телесни мазнини. Направете списък от примерни хранения (5 закуски, 5 обяда и 5 вечери), и го залепете на хладилника си. И така нататък... Всичко това е част от писмения ви план.

След това изпълнявайте - усърдно и бързо.

До края на деня използвахте волята си не директно за спазване на диета, а за създаване на условия, правещи диетата по-лесна за спазване. Когато се събудите на следващата сутрин, ще намерите средата си драматично променена, в съответствие с писмения ви план. Хладилникът ви ще е пълен с достатъчно количество предварително приготвена здравословна храна. Няма да има никакви вредни храни, носещи проблеми в дома ви. Ще си определите време от - до за покупки и предварително готвене. Все още се изисква дисциплина от вас за спазване на диетата, но вече толкова неща сте променили, че ще ви бъде много по-лесно да го правите, отколкото без тези промени.

Ето някои предишни постове, които ще ви дадат дори повече идеи за модифициране на средата ви:

Environmental Reinforce of Your Goals
Are Your Friends an Elevator or a Cage?
Your Personal Accountability System


Не използвайте волята за атакуване на най-големия си проблем директно. Използвайте я да атакувате препятствията на обществото и средата, пораждащи проблема. Първо създайте десантен мост и тогава укрепете положението си (т.е. превърнете го в навик). Навиците ни карат да действаме на автопилот, така че е необходима много малко воля за текущия процес, което на практика позволява да слезете на брега на своята цел.

1 коментар:

Тук можете да оставите вашия коментар!