На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

вторник, 7 декември 2010 г.

Десет бизнес урока от един сприхав предприемач

Steve Pavlina

1. Селекция при изграждането на клиентела.

Нищо не показва така ясно, че си новобранец в бизнеса, както опита ти да изградиш клиентска мрежа от раз, без проучване. „Никога не знаеш кога някой би могъл да каже „да”! е маркетинг за глупаци. Без да бързаш изгради профил на идеалните си клиенти и насочи маркетинговите си усилия си към достигането им. Говори с тези, които са вече предразположени към това, което искаш да им предложиш. Почти всеки профил е по-добър от „всичко, което диша”

2. Купи си най-добрия стол, който можеш да намериш.

Вероятно ще го използваш повече от всяка друга част от обзавеждането на офиса, включително и компютъра ти, така че нека не е долнокачествен. Помисли за стол с тапицирани подлакътници и висок гръб (чак до върха на главата ти) за максимален комфорт. Най-скъпите столове не са непременно идеалните за теб, така че трябва да намериш този, в когото се чувстваш комфортно.

3.Разбери, че взаимоотношенията са по-важни от договорите.

Бизнес сделките са взаимоотношения между хора. Подписаното парче хартия е важно, но е просто резултат от взаимоотношението, не причината. Ако взаимоотношенията се разрушат, договора няма да те спаси, въпреки, че може да е много изгоден за адвокатът ти.

4. Мисли за себе си.

Разкачи се от груповия начин на мислене да се следва този, който от своя страна следва някой друг и фактически игнорирай това, което всеки в твоята сфера на бизнес ти казва (с изключение на тези, които всички считат за луди). Направи собствено проучване, направи си свои собствени изводи, задай посоката, която да следваш, и се придържай към оръжията си. Когато още започваш, хората ще ти казват, че грешиш. След като си ги издухал, изпреварвайки ги, ще кажат, че си луд. Няколко години след това ще ти кажат, на четири очи, да станеш техен ментор.

5. Провали се по пътя напред.

Разбери, че „приготви се, прицели се, стреляй” превъзхожда „приготви се, стреляй, стреляй, стреляй”. Простия метод проба – грешка поражда по-добри резултати от безкрайната нерешителност. Ако те е страх да вземаш решения и да действаш според тях , когато срещнеш неяснота и несигурност, просто започни работа. Уроците, извлечени от провали са съществени за успеха.

6. Стани толкова организиран, че на другите да им се повдига от теб.

Никога няма да достигнеш перфекционизъм, но ще бъдеш много по-добър от другите около теб, които губят по две седмици годишно търсейки нещата, които са поставили не на място. Ако постоянно не си добре организиран, точен и надежден, бъди сигурен, че се съревноваваш с някой, който е.

7. Прегърни възможностите с ограничени недостатъци и неограничени предимства.

Най-добрите сделки са тези, при които рискът от загуба е предсказуем и ограничен ако нещата не се развият добре, докато потенциалните печалби са огромни, ако нещата се развият добре. Винаги, когато имаш възможност грабвай такива сделки, независимо, че изгледите за успех са наполовина добри.

8. Развий силен характер.

Ръста на твоя успех се определя от характера ти повече, отколкото от условията. Изправи се срещу страховете си, за да развиеш смелост. Накараай се да изградиш самодисциплина. Открий други черти на характера, нужни за успеха. Предприемачеството е изграждане на характера така, както и изграждането на бизнеса.

9. Оптимизирай потоците на енергията си.

Проведи 30-дневни опити, за да тестваш различни модели на диети, упражнения, спане и консумация на кофеин. Възприеми тези модели, които ти осигуряват най-добра концентрация и фокус. Отърви се от излишните килограми във фитнеса вместо да се потиш в офиса ден след ден.

10. Прави каквото обичаш, но бъди безкрайно сигурен, че носи печалба.

Ако обичаш това, което правиш, но то не носи приходи, бизнесът ти ще се провали. Ако се занимаваш с това, което мразиш, но то носи печалба, здравето ти ще пострада... и бизнеса ти заедно с него. Ако не можеш да се занимаваш с каквото обичаш и да го направиш доходоносно или имаш хоби или главоболие, но не и неизчерпаем бизнес. Не се задоволявай с нищо, освен страст и печалба.

Можеш и да не се съгласиш с някое от тези точки или да счетеш наки от тях за безполезни, но независимо колко усърдно ще опитваш, никога няма да ме убедиш, че #2 е грешно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!