На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

сряда, 29 декември 2010 г.

Жена ми не разрешава да започна собствен бизнес

December 12th, 2005 by Steve Pavlina Email this article to a friend

Доста често го чувам: Искам да започна собствен бизнес, но жена ми не ми позволява, защото е прекалено рисковано.

Има и вариации, при които се използва „приятелка” или „годеница”, но досега не мога да си спомня един-единствен пример на жена, която да ми казва, че нейният съпруг/приятел не й разрешава да започне бизнес.

Със сигурност има и други възможни ситуации, но ще адресирам най-често срещаните от тях, за да избягна затъването в тресавище от местоимения.

Жена ми не ми разрешава да започна собствен бизнес...

Би ли помогнало, ако й кажеш, че съм ти казал, че няма проблем?

Или ако получиш бележка от мама:

Скъпа Ким, разрешавам на Джони да започне собствен бизнес, ако това е което наистина иска. С обич: мама

Ще се подобрят ли нещата?

Жена ви не ви разрешава да започнете собствен бизнес? Вие какво сте ... шестгодишно момче? Толкова ли омекна собствената ви воля, че вече живеете според чуждото мнение: „Ти няма да започваш собствен бизнес. Индивидуалността няма смисъл. Съпротивата е безполезна.” Дъмммм

Жена ви не позволява? Хомо сапиенс ли сте или мекотелус максимус?

Може би действителността е такава, че жена ви ви счита за некомпетентен, и ако започнете все пак този бизнес, семейството може да остане без пукнат долар и да изгуби хубавите неща, които вие сте купили.

Тя вероятно е права.

В края на краищата, повечето нови бизнеси наистина се провалят. Ако това е първият бизнес, който започвате, вероятно няма да проработи мого добре в дългосрочен план.

Помните ли сцената от Матрицата, когато Нео се опитва да направи първия си супер скок и си смачква физиономията в земята. Какво означава това ли? „Нищо”-отговориха му. „Всеки пада първия път.”

Обаче, нали знаете какво става след това? Ставате и го правите отново. Просто продължавате напред. Светът всъщност не спира да се върти само защото един бизнес се проваля. Е, някои провали причиняват бая голямо разклащане (Енрон например), но скоро всичко пак си отива на мястото.

Дори да има голямо предсказание относно първия ви удар в бизнеса и се окаже, че вие сте Избрания, пак вероятно ще се пльоснете в цял ръст. Дори Бил Гейтс и Пол Алън хвърлиха кърпата на земята с Траф-О-Дейта. (В противен случай понастоящем светофарите навсякъде биха участвали в така наречените „Distributed Denial of Service” атаки.) Дебелашкия ентусиазъм ще ви доведе до такава ситуация. Опитът има голямо значение.

И така, бих казал, че жена ви е права. Първия ви бизнес вероятно ще потъне безславно. Първия ви продукт няма да се продава. Първият ви уебсайт ще изглежда сякаш го е правил някакъв колежански „професор”. Всеки пада първия път. Но това в никакъв случай не означава, че не трябва да продължавате. Нито пък означава, че трябва да изпълните частта от предсказанието, която казва, че трябва да умрете опитвайки.

Знаете ли, че е възможно да започнете нов бизнес без да рискувате спестеното през живота си? (Искам някой да ми го беше обяснил далеч назад в 1994 година.) Когато започнах настоящия си бизнес на личностното усъвършенстване през октомври 2004 година, излязох и пляснах на масата страхотната сума от $9 за регистрацията на домейн. След това си обещах, че всеки долар, който ще вложа в този бизнес, трябва да дойде от приходи. Отчасти, за да видя дали мога да го направя, защото от това да започна бизнес за по-малко от $10 може да излезе добра история някой ден (хмммм, а може би този ден най-после дойде). Не ми пукаше дали имам визитки или сладникави канцеларски принадлежности или готино лого, или каквото и да е друго. Имах само име на домейн. Дори имах безплатен хостинг, заради споделянето на уебсървър с друг сайт. И все още продължавам да не харча и цент за маркетинг.

Всъщност, поех много по-голям финансов риск от тези $9, защото жертвах добър потенциален доход, очевидно инвестирах времето си, което можеше да бъде използвано да генерира приход, независимо какво правех. Имах и други източници на приход и спестявания, които да покрият временно личните ми разходи. Но не взех кредит, за да го направя, и не се полакомих да вземам от спестяванията си в услуга на бизнеса. Ако това беше моят първи бизнес, вероятно вече щях да имам сериозни проблеми, или въобще нямаше да правя пари. Вместо това, обаче, се радвам на положителен приток на пари. Засега не ме прави богат, но вече достигна момента, когато би било относително лесно да устоявам и да продължавам с разширяването.

Обаче, това не е първият ми бизнес. Технически погледнато е третият ми. Отначало имах бизнес за програмиране на видео игри за продажба на дребно в продължение на пет години, след това преминах към игри с възможност за пробен период, преди да бъдат закупени, за шест години-това бяха напълно различни бизнеси, независимо, че запазих името на компанията. И след всичко това, ето и StevePavlina.com, който считам повече като мисия, отколкото бизнес, но всъщност си е бизнес, все пак. Първият бизнес беше доста вял. Вторият беше добре, но реших да не продължавам да го развивам. Очаквам настоящия да е най-добрия от всички, особено сега, след като много по-добре пасвам на собствените си силни качества. Не бих бил дори близо до сегашното положение с този бизнес, ако нямах десетилетие ценен опит от геймърските бизнеси.

Дори ако жена ви очаква да се провалите, знаехте ли, че е абсолютно в реда на нещата да се опитате и да й докажете, че е права? На нея ще й хареса, ще издигне самоуважението й. Тя получава това да е права, а вие получавате опита. И накрая, това преживяване ще направи и вас прав. Само дето ще отнеме малко повече време.

Ако започнете нов бизнес и той се препъне, направете като Нео. Вдигнете си задника обратно на върха на небостъргача и опитайте отново. Ако се провалите, малко ще ви боли, но няма да ви убие (освен ако не сте взели пари от неподходящите хора). И много скоро ще летите наоколо, избягвайки куршуми, с готини слънчеви очила, казвайки „Егати” много пъти.

Колко опита направихте, докато се учихте да ходите? Когато паднахте първия път и заплакахте майка ви взе ли ви на ръце, казвайки „Това беше! Никакво ходене повече, господинчо. Ще седиш цял живот. Точка.”

Ако поканите някого на среща и ви отрежат, да не би да значи, че са ви дали присъда за безбрачие? Ако сте пострадали от кофти китайска храна, това означава ли, че никога вече няма да си вземете курабийка с късметче?

Жена ви може да е права, но това не означава, че трябва да ви спира от стартиране на нов бизнес. Всъщност, вие го използвате като оправдание, за да се стопирате сами. Няма нужда да поемате огромен финансов риск за такава стъпка. Дори няма нужда да започнете на пълен работен ден. Но има съвсем малко неща на света, които ще направят толкова за личностния ви растеж, колкото самия акт на започване на собствен бизнес.

Ако обаче наистина сте се решили, ще ви разкрия една тайна, която ще ви позволи да получите каквото искате от жена си. Нарича се масаж на краката. Станете майстор в изкуството на масажа на крака и жена ви никога няма да застане на пътя ви отново. Не питайте. Хващате крака й и започвате. След 5-10 минути можете да искате каквото си пожелаете с 95% вероятност да го постигнете. А ако се окаже, че, за нещастие, сте хванали „онези” 5-те процента, продължавайте постепенно нагоре към останалата част от тялото й, и опитайте пак, докато изстисквате съпротивата й. Ендорфините са ваши приятели.

Изгубили сте много пари от акции? Масаж на краката. По погрешка изтрихте сватбените снимки от хард диска? Масаж на краката. Казахте на жена си, че остарява? Масаж на краката.... с уста.

Трябваха ми 10 години да стана майстор в масажирането на крака. Времето, загубено за придобиването на такова умение, си струва всяка секунда, особено ако очаквате да бъдете със същата жена още много години. Но дори и да сте новобранец в този вид дейност, жена ви ще разбере, че макар и да масажирате зле, пак е доста добре. Когато придобиете добро ниво и можете да изпратите жена си в земята на лалалала в рамките на минути, имате нужда само от фразата „Скъпа, искаш ли масаж на краката?” Дори да е сигурна, че това няма да доведе до нищо добро, няма да може да устои на гарантираното удоволствие. След десет минути, когато ендорфините са изключили мозъка й, вие всъщност я притежавате. Това е много по-ефикасно от каквото и да е многочасово устно убеждаване. И е много по-приятно за жена ви. Думите само ще объркат нещата.

Ако жена ви не дава да започнете собствен бизнес, не се опитвайте да я убедите колко велик е бойният ви план да завладеете света. Тя е права, така или иначе, ще бъдете смлян на каша. Никакво количество цветисти хвалебствия и бар графики няма да я убеди да слуша вас вместо интуицията си. Просто я накарайте да се чувства по „оня” начин и ще можете свободно да страдате от прашките и стрелите на своята некомпетентност в продължение на години, и то с нейната пълна подкрепа. Един ден МОЖЕ да станете компетентен, но аз ви препоръчвам да продължавате с масажа на краката... така, за всеки случай.

Айде хващайте някои крак и започвайте работа.

Иха!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!