На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

вторник, 21 декември 2010 г.

Предизвикателството да изберете подходящата за вас кариера


November 26th, 2007 by Steve Pavlina  Email this article to a friend


Изборът на кариера е огромна отговорност, и за мъжете и за жените. Но мисля, че особено силно се отнася до нас, мъжете, защото сме обучени от обществото да оценяваме много високо кариерите си и да смесваме егото си с работата. Трудно е за мнозина мъже да се чувстват удовлетворени и щастливи в момент, когато кариерите им не вървят добре, дори ако всичко друго е ОК. Но, ако кариерата на мъжа процъфтява, докато останалата част от живота му едва – едва, той все още би могъл да се чувства щастлив и доволен. Очевидно, има и изключения, обаче това е много често срещан модел, който забелязвам и в себе си и в другите.

Ако кариерата ви е много важна част от живота ви, аз нямам намерение да омаловажавам значението й. Добрата кариера е една от най – великите благословии, които бихте могли да изпитате, а лошата кариера е едно от най – големите проклятия в живота.

Някои хора наистина чувстват тежестта на избора си, и това ги плаши. Много често виждам това в учениците. Какво ще стане ако избера неправилната си специалност в колежа? Ами ако си намеря работа, която изобщо не харесвам? Това са добри въпроси. И е страхотно полезно да бъдат зададени предварително.

Няма проблем да бъдете малко обезпокоени по отношение на този избор, но не позволявайте на страха да ви попречи да направите целенасочен и съзнателен избор. Няма нужда да сте перфектни. В началото дори няма нужда да сте прав. Всъщност, в дългосрочен аспект бихте постигнали много по – добри резултати, ако не се страхувате от провали.

Избиране на неподходяща кариера

Ще бъда напълно честен с вас. Ако сгрешите в избора си на кариера, това вероятно ще ви накара да страдате. Лошото решение, взето в тази област, ще ви ужили малко. Дори може доста да ви заболи. Или да се отрази негативно върху други направления на живота ви – здраве, връзки, семейство.

Но има и по – лошо. Първоначалният ви избор на кариера, и, много вероятно, първите няколко избора на кариера, биха били неподходящи за вас.

Ако трябваше да предполагам, бих казал, че около 50 – 80% от хората вземат решение относно кариерата си, което се оказва погрешно. И тук имам предвид хората, които вземат съзнателно и преднамерено такива решения. А ако внушенията на обществото заменят съзнателния избор, и хората просто попадат на някаква кариера, бих казал, че цифрите се променят на 95 – 99,9%. Добрите решения рядко биват вземани по случайност.

Никога на знаете, докато не се посветите на нещо

Подходящ избор относно кариерата е много трудно да се направи, дори и след като съзнателно сте премислили и отметнали голям куп плюсове и минуси. Причината за това е, че всъщност никога не разбирате правилен ли е той или не, докато не го направите.

Какво правят повечето хора, щом осъзнаят, че са направили грешен избор на кариера? Преструват се, че им харесва, стараейки се да прикрият гримасата си.

Ограничете загубите си

Ако по накаква причина сте направили кофти торта, изхвърлете я и продължете напред. Не се взирайте в нея през цялото време, оплаквайки времето и парите, които сте инвестирали. Ако тортата е лоша, значи е лоша. Точка.

Същото е приложимо и в случаите на лош избор на кариера. Осъзнаете ли веднъж грешката си, ограничете загубите от нея и се разкарайте колкото можете по – бързо. Грешното решение не се превръща в правилно, като се преструвате. Простете си грешката и продължавайте напред. Доста трудно е да съзнателно и преднамерено да уцелите точната кариера. Но няма проблем . Всеки има право на грешки. По този начин се учите и израствате. Допускайки грешки, вие рафинирате процеса си на мислене и решенията ви ще се подобрят.

Преди години четох за група хора, превърнали се в милионери в млада възраст. Не си спомням източника на тази история. Обаче помня, че всеки един от тази група е минал средно през 17 различни кариери, преди да намери онази, довела до финансовия успех. Може да ви изглеждат ненормално много опити, но понякога трябва да опитате много и различни рецепти, за да намерите тази на живота си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!