На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

понеделник, 13 декември 2010 г.

Вие работите за себе си, независимо от всичко

November 30th, 2007 by Steve Pavlina

Преди мого години слушах една аудио програма от Брайън Трейси, в която той казваше, че по същество всеки работи за себе си и дори ако работите за друг би трябвало да мислите за себе си като за Президент на своята собствена корпорация за услуги. Можете да я наречете Вашето Име, Inc.

Такава гледна точка има доста смисъл. Дори ако изглежда, че работите за някой друг, все още работите преди всичко за себе си. Имате собствена компания с един – единствен служител – вие, и сте в бизнеса с продажба на труда на вашия служител.

Понякога ме обвиняват, че пиша твърде много от гледна точка на предприемача, когато темата е развитие на кариерата, привидно игнорирайки факта, че повечето хора работят за някого. Всъщност, правя го целенасочено, защото знам, че, независимо как генерирате дохода си, сте назначени от себе си. Не е защото се опитвам да ви накарам да стартирате свой бизнес. По-важната ми цел е да ви помогна да избегнете често срещаната грешка на хората да се отказват от отговорността за резултатите на своята собствена кариера.

Истинският началник на работата ви сте вие. Който и да е външен бос е всъщност клиент на вашите бизнес услуги. Може да се справяте отлично в бизнес с един клиент, но винаги сте свободни да уволните клиента, който не харесвате. Да кажете „Напускам” на шефа си е същото като да кажете на клиент „Съжалявам, но очевидно нашият бизнес не може да ви обслужи. Мога да ви предложа конкурент, който може да е по-добре подготвен.”

И какво ако попаднете в плячка на илюзията, че не работите за себе си и отстъпите контрола на кариерата си на вашия шеф? Много хора се опитват да го правят, но погледнато през погледа на предприемача, не изглежда да е особено практичен подход.

Представете си бизнес, който казва на най-големият си клиент „Ще се откажем от всички останали наши клиенти и ще обслужваме само вас. Само ни кажете какво искате да направим и ще бъде изпълнено. Платете ни каквато цена смятате за разумна. Инвестирайте в нашия растеж по какъвто и да е начин, който намирате за подходящ. Кажете ни кога можем да си вземем отпуск. Вие заповядвате, ние се подчиняваме.” Макар, че не би било невъзможно да се управлява бизнес по този начин, със сигурност е много рискован и нестабилен подход, сравнено с алтернативите. Ако аз бях инвеститор, бих помислил два пъти преди да инвестирам в такъв бизнес – по-вероятно е да го направя при конкуренцията.

Дали ви харесва или не, вие сте назначен първо от себе си. Ако произведете резултат и ви се заплати за това, вече имате бизнес. Вие не сте ни по-малко ни повече предприемач, отколкото всеки друг собственик на бизнес.

Оценете собствена си бизнес услуга

Колко е добра бизнес услугата, която предлагате? Имате ли стабилна възвращаемост от инвестицията си? Виждате ли приятно увеличение на нивото на възвращаемост?

Какви инвестиции правите, за да подобрите бизнеса си? Инвестирате ли в квалификация? А в подобряване на производителността?

Как се нареждате по отношение на конкуренцията? Превъзхождат ли ви по качество бизнеси, сравними с вашия ? Можете ли да предоставите по-добра услуга на по-ниска цена? Или ви е толкова удобно в положението, в което сте, че наистина не е необходимо да се притеснявате за конкуренцията?

Справедлива ли е цената за качеството на продукта или услугата ви, или завличате клиентите си, надявайки се да не забележат?

Вашият собствен пазар разширява ли се или се свива? Бъдещите ви перспективи розови ли са или мрачни?

Успявате ли добре да маркетирате вашия бизнес? Търсят ли ви нови потенциални клиенти, изпълнени с желание да правите бизнес заедно? Радвате ли се на много и положителни препоръки? Или бизнесът ви тъне в мрак?

Бихте ли купили или инвестирали във вашия бизнес, ако някой друг, а не вие, го управляваше? Имайки предвид настоящото и очакваното бъдещо развитие, би ли било умно решение купуването на вашия бизнес?

Харесвате ли своя бизнес? Позволява ли ви той да вършите интересна работа, да подпомагате хората и да се радвате на живот в изобилие?

Какъв вид доход точно реализирате има значение само за данъчните власти. Вие работите за себе си. Можете да се опитате да отстъпите контрола върху това, което правите, но отговорността за резултатите винаги ще бъде ваша.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!