На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

петък, 23 декември 2011 г.

Защо Логиката Не Е Достатъчна

November 26th, 2011 by Steve Pavlina
превод Добрин Петров

            Каква част от живота ви винаги изглежда да е на заден план? Дали това е някакво партньорство? Или хоби, което винаги сте искали да имате? Духовен стремеж?

            Казвате ли си, че някога тази част от живота ви ще мине на преден план и ще стане приоритет? Как това ще се случи всъщност?

            Нещата, стоящи на заден план, са склонни да остават такива неопределено време. Те рядко отиват на преден план от само себе си. Причината им да си останат там е, че вие им отреждате това място, вероятно защото считате, че нещо друго е по-важно.

            В някакъв момент може да сте поставили на първо място кариерата си. Или здравето. Или пък определена връзка. Но тези приоритети валидни ли са за вас и днес? Те все още ли са логични?

            Ако зададете този въпрос повърхностно, почти винаги отговаряте с „да”. Ако преди година си бяхте казали, че финансите ви трябва да бъдат за вас приоритет №1, те ще имат тенденцията да бъдат такива. Независимо дали сте направили някакъв измерим прогрес или не, ще имате склонността да се придържате към в основата си същите приоритети година след година.

         Наистина Важно Или Просто Разсейване На Вниманието

            Ако настоящите ви приоритети си остават същите за дълго време, как разбирате кога е време за промяна? Вероятно не бихте го изяснили просто като се запитате ”Абе, дали има нужда от настройка?”

            Най-общо, начинът да забележите, че има нужда от промяна е като усетите натрапчиво чувство, че нещо не е наред в начина, по който живеете в момента.

            Друг намек е, че не напредвате особено към най-силните си въжделения. Ако погледнете към фактическите си резултати във важните за вас тези сфери ще видите доказателства, че се носите по вятъра или дори по-зле: движите се надолу.

            Често това се случва, защото ни харесва да приемаме, че можем да подобрим някаква част от живота си като я направим свой приоритет №1. Например, ако чувствате, че сте зле финансово, може да решите да се фокусирате в правенето на повече пари за известно време. Но после минават няколко години и финансите ви не изглеждат много по-различно. Най-общо казано, дори се чувствате по-стресирани, освен всичко друго.

            Главната причина за неуспехът е, че да правите пари не е истинския ви приоритет. Всъщност е отвличане на вниманието към по-дълбока и по-важна част от вашият живот.

         Задънена Улица

            Когато фалшиви приоритети бъдат сбъркани с истински със сигурност ще се почувствате заклещени. Ще чувствате съпротива, когато се опитвате да се придвижите напред към приоритетите, които ви изглеждат логични, но които нямат връзка с истинските ви желания. Без значение колко усилие полагате срещу тази съпротива или каква техника използвате, за да й се противопоставите, тя все ще ви устоява. Това е така, заради грешката ви да се движите срещу течението. Вашите приоритети не са в съзвучие с истинските ви желания.

            Когато осъзнаете, че сте в задънена улица, дайте си малко време за размисъл. Дори да не сте написали изрично своите приоритети, какво ви казват вашите мисли относно важните за вас неща?

            Ако ви е удобно, нахвърляйте бърз списък с вашите най-важни душевни приоритети. Може би ще измислите нещо такова:

  1. Да правя повече пари
  2. Да се подобря в посока на здраве и спорт
  3. Да прекарвам време с означаващите много за мен хора
  4. Да работя по-фокусирано и продуктивно
  5. Да придобивам нови умения 

            Но ако трябваше да погледнете фактически на действията си от гледна точка на един наблюдател, може да видите, че всекидневно давате приоритет на неща съвсем различни:                        

  1. Комуникация (имейл, смс-и, тел. разговори)
  2. Отношения в социалните мрежи
  3. Получаване на информация (блогове, новини, видеа и т.н.)
  4. Вършене на неотложна работа
  5. Забавление         

            Това не са пълни списъци, но аз мисля, че схващате идеята – умствените ви приоритети и действията ви в реалния живот не са в синхрон.

            Ако откриете нещо такова, не се паникьосвайте. Често срещано е хората да имат два списъка, които не си подхождат. За щастие това е проблем, който може да се разреши.

         Фалшивите Убеждения, От Които Трябва Да Се Освободите

            Причината за това противопоставяне е често срещано фалшиво убеждение. И то е, че даването на приоритет е свързано с логиката, че е нещо, което можете да постигнете с логическото си мислене.

            Всъщност, еднакво грешен подход е да вярвате, че това е нещо, което можете да разпознаете интуитивно. Такъв подход също е обречен на неуспех.

            Логическият ви ум е частта, която намира решения от рода: Ако финансите са най-слабата част от живота ми, тогава трябва да направя това свой най-висок приоритет  за известно времe. Като обръщам на финансите си повече внимание със сигурност ще ги подобря и когато нещата вървят наистина добре в тази сфера, мога да направя приоритет нещо друго.   

            Това звучи достоверно. Затова на логичният ум му идва като гръм от ясно небе, че изглеждащото логично решение всъщност не върши работа. Това хвърля такъв ум в огромно размишление, защото, в края на краищата, трябва да работи, нали?

            В действителност не би трябвало да работи. Има грешка в логиката. Приемането, че превръщането на изоставаща част от живота ви в съзнателен приоритет ще причини подобрението й е грешно предположение. Повечето пъти ще се окаже, че просто не е вярно.              
  
            Често, когато правите свой топ приоритет една изоставаща сфера от живота си, тя ще продължава да се развива в същата тенденция. Понякога дори става по-лошо. А понякога можете да игнорирате сфера от живота си, и тя да се подобри от само себе си.

            Можем да навлезем наистина надълбоко, но засега просто искам да засея семената в умът ви, че превръщането на изоставащ аспект от живота ви в приоритет може всъщност да е грешка. Понякога това е най-лошото нещо, което можете да направите. Ще видите защо се случва така малко по-късно в тази статия.

         Защо Логическият Ум Не Може Да Създава Приоритети
        
            Ако опитате да си поставяте приоритети логически, неуспехът ви е гарантиран. Това е така, защото логиката не може да осигури контекста за приоритет.
Има особена категория мозъчни травми, при които хората не могат да почувстват никакви емоции или не са наясно с емоционалното си състояние. Интересното е, че такива хора изобщо не функционират добре. Те може да прекарат цял ден в чудене къде да отидат на обяд, преценявайки всякакъв вид неважни детайли, като например светлината в различните ресторанти или на коя маса да седнат. Такива хора могат да си мият зъбите 20 пъти на ден, мислейки, че има смисъл да го правят. Те нямат контекста да отделят важното от неважното.

            Някои компании твърдят, че вземат решения, базирани на данните, но това е погрешно, тъй като винаги трябва да има емоционален контекст зад употребата на данните. Няма логична причина за това защо трябва да расте една компания или защо трябва да продава повече продукти или да има по-голям ефект. Тя може точно толкова лесно да бъде закрита и хората да правят нещо друго вместо това. Дори изборът за решения, базирани на данните е емоционален, сам по себе си. Емоционалния мозък осигурява контекста, за да почувствате, че е добре компанията да расте; след което данните могат да бъдат логически анализирани за определяне на това какви пътища може да подкрепят растежът по-добре от други. Но накрая цялата верига от под-решения започва с един емоционален контекст, дори базираните на данни решения са нормално изпълнени с емоционални моменти.

            Ако искахте да опитате да си създадете приоритети в живота на чисто умствено/логично ниво, ще откриете, че мисията е невъзможна. Не можете логично да оцените и сортирате необятните възможности, налични за вас. Всъщност, ако се опитате да го постигнете, със сигурност да преживеете пристъпи на парализа на анализите, т.е. бидейки обладани от анализиране едва ли ще свършите нещо смислено и полезно.

         Нека Ви Води Сърцето  

            Изходът от този капан е прост: Нека да води сързето. Използвайте емоциите си, когато си поставяте приоритети.

            Това може да звучи като бягане от отговорност, но има и по-мотивираща гледна точка по въпроса.

            Първо, вие ще го направите, така или иначе. Ако подходите логически към поставянето на приоритети, някоя част от вас няма да ви съдейства. Вашите умствени приоритети може да изглеждат страхотно на хартия, но вие всъщност не ги следвате. Кога за последно си поставихте приоритети логично и се приближихте поне близо до тях?    
      
            Най-близкото, което ще направите е да използвате дрога или кафе, за да разбалансирате допълнително хормоните си и да стимулирате прекомерно логическия си ум, но вашите емоции все пак ще се покажат на повърхността от време на време, а техните сигнали ще бъдат по-объркващи. Накрая вашите емоции ще ви накарат да се почувствате по-зле, ако се опитате вкарате логични приоритети в живота си насила. Тозе подход ще ви отдалечи от истинското щастие, и в края на краищата е контра-продуктивен. 

            Може би някой ден ще има и по-добър заместител на вашият емоционален ум, но засега сте неразделно свързани. За щастие тове не е толкова лошо. Вашият емоционален ум е много по-стар от логическият ви ум, бидейки обект на много еволюционни цикли. Вашата емоционална подсистема е прецизно настроен инструмент, далеч отвъд възможностите дори на най-напредничавите суперкомпютри.

            Логическият ум е добър в определени неща, но поставянето на приоритети в голямата картина не е сред силните му страни. Тук обаче емоционалният ум е в стихията си. Тези два аспекта на умът се допълват прекрасно, но в западният свят ние често приемаме отношенията между двата наопаки. Имаме нужда да се научим да даваме приоритет на сърцето и емоциите, а не на логиката си.       
     
            Говорейки от физична гледна точка, емоционалният ум е най-вече в главата ви, но отчасти и в гърдите ви. Вашето сърце всъщност си има свой мъничък мозък, състоящ се от около 40000 неврити. Той е примитивен в сравнение с мозъкът в главата ви, но също има значение. Комуникационният канал, който изпраща сигнали от сърцето към мозъкът може да се оприличи на пожарникарски маркуч, докато каналът от мозъка към сърцето има много по-малък диаметър – повече прилича на сламка до маркуча. По същество сърцето функционира като контролира състоянието на мозъка. Сърцето може лесно да разконцентрира мозъка, но мозъка не може лесно да го причини на сърцето. Когато чувствате силни емоции, тези емоции ще завладеят мислите ви, ще определят типът мисли, които да имате или да нямате в тези моменти. Може да осъзнаете, че е много трудно да мислите по своя си начин, намирайки се под влияние на силни емоции.

         Приоритизиране, Подчинено На Сърцето

            Когато сърцето участва в процеса на поставяне на приоритет е важно да имате чиста идея. Ще поискате да постигнете състояние, познато като съгласуваност или съзвучие, където сърцето и мозъка са в синхрон. Това е разликата между слушането на музика и слушане на шум.

            От емоционална гледна точка това състояние на съгласуваност може да бъде описано като: безусловна любов, състрадание, признателност и благодарност. Ако чувствате тези емоции, значи сте на правилното място. Ако не – не сте. Да се чувствате неутрални, или ОК, или просто добре не е съгласуване.

            Това съзвучие има много ползи. Кара ви да се чувствате добре емоционално, но е и добре за вашето здраве, за това как изпълнявате умствени задачи, за вашият социален живот, и отвъд него.  

            Макар сърцето да е с най-високият глас в комуникацията сърце – мозък, последният все пак има, макар и малко, влияние над сърцето. Така че можете да създадете състояние на съгласуваност като задържате мисли в ума си, които са в съзвучие с тези чувства. Можете да си спомните позитивни случки или да ги визуализирате. Друг метод е да слушате музика, която предизвиква такива емоции.   
                         
            Позанимавайте се малко, за да намерите методът, който работи за вас. Можете да го направите и само в ума си, ако желаете, като да визуализирате позитивна сцена, но можете и също така лесно да предизвикате съгласуваност чрез външни източници, като гушкате някой, за когото ви е грижа, например.      
      
            Причината първо да се потопите в състояние на съгласуваност между логиката и емоциите е проста: невероятна чистота. В това състояние можете да вярвате, че комуникацията сърце – мозък ще има върхова ефикасност. Можете все пак да се опитате да си поставяте приоритети, намирайки се извън това състояние, но на такива резултати няма да може да се разчита.

            Сега, когато се наслаждавате на тази топла сърдечност, запитайте се кое е най-важното нещо в живота ви. Създайте списък на приоритетите си като се фокусирате върху своите чувства. Очаквам да усетите, че е доста лесно да го постигнете.

            Вероятно ще забележите, че начинът по който сърцето дава приоритет е много различен от този, по който работи логическият ум. Например, когато чувствата и мислите ви са в съзвучие, е очевидно, че правенето на много пари не е толкова важно, и може би изобщо няма да влезе в списъка ви с приоритети.   

            Този списък може да изглежда нещо такова:

  1. Да се чувствам свързан с хората
  2. Да им помагам
  3. Да служа на общото благо
  4. Да съм мил
  5. Да споделям талантите си със света         

            Опитайте това за себе си. Недейте просто да го четете и да прескочите това упражнение.
Вероятно ще забележите, че е всъщност по-бързо и по-лесно да го направите, отколкото едно логическо приоритизиране.

            Сърдечният подход е също и по-последователен. Когато използвате логическия подход, ще имате различни отговори всеки път. Всеки месец ще прилагате твърда логика, за да поставите приоритети, но отговорите, (т.е. резултатите), ще продължават да се променят, понякога доста радикално. Може да използвате различни думи, за да опишете приоритетите си и да променяте реда им по важност лекичко, но ще бъдете озарени от чувството на яснота всеки път, щом го правите по подходящият начин. Може да го почувствате като пропомняне, а не като приоритизиране. Тези отговори се леят с малко или никакво усилие.

            Когато чувствата и логиката са в съзвучие, логическият ум освен всичко функционира по-добре и работи хармонично с емоциите, за да ви помогне да създадете онова, което желаете.   

            Може също да се види защо не се получава да приоритизирате, докато сте базирани само на логиката. Дори да сте базирани на интуицията си не върши работа. Причината е, че тези подходи игнорират важността на съзвучието. Всеки път, когато се опитате да приложите логика или интуиция за разрешането на проблем, вие ще бъдете в малко по-различно емоционално състояние. То ще диктува какви решения да ви предложи. И ако емоционалните състояния не са подходящи месец след месец, решенията ви ще бъдат противоречиви, а вие ще откриете, че е трудно да намерите решения, които да работят.
           
            Можем също да видим защо превръщането на изоставаща сфера от живота ви във ваш топ приоритет често се обръща срещу вас. Ако фокусирането на вниманието върху изоставащата сфера прави трудно постигането на състояние на съзвучие, резултатите ви ще страдат. Така че, ако чувствате финансова липса и се насилите да правите повече пари, вие вероятно ще породите чувства на стрес и затруднение вместо благодарност и признателност. И по този начин емоционалният ви ум ще ви доведе до протакане.

            Всъщност той се опитва да ви отдалечи от онези негативни чувства и да ви подтикне към съзвучие. Затова може да се почувствате пристрастени към имейли или социални медии, които ви помагат да се чувствате по-добре, отколкото да се стресирате в нещо, което не ви се удава. По-доброто решение е целенасочено да постигнете състояние на съзвучие на емоции и логика и да решите накъде да поемете след това.

         Предприемете Действие

            Когато сте готови да предприемете действия в посока на приоритетите си, започнете като отново се върнете към съзвучието. Използвайте предпочитаният от вас метод, за да създадете чувства на безусловна любов, състрадание, признателност и благодарност. По този начин ще се синхронизирате със същото състояние, в което създадохте своите приоритети и няма да имате чувството, че гадаете.    
                   
            В това състояние правилните действия са склонни да се показват сравнително лесно. За мен това беше желанието да пиша и публикувам нова статия в тази прекрасна събота сутрин, докато смуча бананово-кокосовия си коктейл. Желанието ми е да ви помогна да постигнете по-голяма яснота и да преживеете изобилието и щастието в своят живот.

            Не очаквайте добри резултати, ако си поставяте приоритети в състояние на отчаяние и после се опитвате да действате под влиянието на стреса. Поставете емоциите в съзвучие с логиката преди да пристъпите към поставяне на приоритети и преди да предприемете действие. Като се поупражнявате ще го правите в рамките на секунди. Това е упражнение с огромна мощ и има голямо значение.   
      
         Глобалната Картинка

            Представете си как планетета би се променила, ако повече хора започваха своя ден, синхронизирайки логиката и емоциите си. Представете си ако правителства и бордове на корпорации отделят няколки минути за синхронизиране с безусловната любов преди да вземат ключови решения. Колко проблеми биха били избягнати чрез това просто упражнение?

            Няма ли това да има по-добър ефект и да е по-изпълнено със съдържание, отколкото всеки човек да отива на работа, обзет от неприятни чувства като страх, алчност, потиснатост?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!