На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

петък, 29 юли 2011 г.

Откъде идват целите?

October 10th, 2005 by Steve Pavlina
превод Добрин Петров

Кое поражда вашите цели? Какво определя дали въобще си поставяте цели? Вярвам, че отговорът се намира във вашия контекст. Това е системата ви от убеждения относно реалността. Това е почвата, в която мислите ви израстват.

Например, ако имате доста материалистични цели и вече имате умения за постигането им, тогава вероятно вашият контекст е материалистичен. Вашите убеждения за реалността се коренят във вашият материалистичен контекст.

Такава е простата логика, нали? Ще сте склонни да предприемате действия, които ви изглеждат разумни. А въпросът именно на разумността намира отговор във вашият контекст. Това, което е разумно за вас, зависи от това вие гледате на реалността.
Вие всъщност не вземате решения, базирани на самата реалност, нали? Вземате решения, базирани на вашето тълкуване на реалността. Вашите усещания, вашите спомени, и вашите мисли и убеждения съставят вашата карта на реалността. Накрая вие базирате своите решения на тази карта. Тогава откъде идва контекста?

В по-голямата си част ние го наследяваме. Създаваме си свой контекст, попивайки този на другите хора. Поставени сме в тази ситуация от възпитанието, образованието, семейството, обществото, правителството, медиите, Интернет и т.н. Хората, които срещаме, книгите, които четем, нещата, които гледаме по телевизията – всички те допринасят за нашият контекст. Това ни помага да определим как да си обясним реалността. Дори този уебсайт има своя скромен принос за оформяне на вашият контекст.

Например, какво е женитбата? Е ли това законов ангажимент? Религиозно тайнство? Връзка между сродни души? Зависимост на единия от другия? Как ще отговорите на този въпрос зависи от контекста ви. Попитайте различни хора и ще получите различни отговори.

След постигане на зрелостта повечето хора не променят съществено своя контекст. Възможно е да си поставяте и постигате много цели, но едва ли изобщо поставяте под съмнение контекста си. Това е като да сте фермер, който отглежда същите растения година след година върху същата почва, в същия си стар парцел. Изглежда съвсем нормално и естествено да го направите. Това просто е въпрос на правене на онова, което винаги сте правили.

Можете да постигнете някои интересни резултати в живота просто като живеете в настоящия си контекст. Но ако се научите как да го моделирате, можете да получите достъп до много по-голям обем от преживявания.

Всеки контекст е леща, през която наблюдавате реалността, и както всяка леща ще подсили някоя част от живота ви и ще намали други. Проблемът е, че повечето хора, пораствайки, са толкова привикнали със своя контекст, че изобщо забравят, че имат такъв. Ето защо те бъркат контекста си със самата реалност, вместо да го видят като нейна леща.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да оставите вашия коментар!