На всички, които четат блога ми искам да пожелая една по-добра, по-спокойна политически и по-продуктивна 2012 година! Развивайте се всеки в своята си насока, не се оставяйте на течението и рутината, променяйте се към по-добро!
Секцията със стихове е преместена на http://rhymesoflight.blogspot.com Заповядайте там!

петък, 29 юли 2011 г.

Отразяват ли убежденията ви вашата реалност или я създават?

November 1st, 2005 by Steve Pavlina
превод Добрин Петров

Има ли смисъл да убедите себе си да повярвате в нещо, което може да е, а може и да не е истина? Къде поставяте разделителната линия?

Кое определя истината? Тя някакво външно качество ли е, напълно независимо от наблюдаващия? Ако реалността е абсолютно независима от вас, външна или обективна, тогава можете да кажете, че истината е напълно извън вас. Тогава тя би била независимо измерима и проверима.

Това означава, че вашите убеждения нямат никакъв ефект върху самата реалност. Независимо дали вярвате, че светът е мирен или насилствен, вашите мисли няма да имат въздействието по отношение на мира на земята.

Но ако реалността е поне частично субективна, тогава вие не можете да разделите външната истина от своите собствени мисли. Те биха въздействали на външната реалност. Това означава, че не можете просто да търсите истината във външната реалност, защото вашите мисли я създават. Ако вярвате, че светът е мирен или изпълнен с насилие, вашите собствени мисли допринасят за дооформяне на света в съответствие с вашите убеждения.

Така, ако реалността е 100% независима от нашите мисли, тогава има смисъл да се изучава външната реалност, за да се проумее в какво да се вярва. Да видиш означава да повярваш. Най-доброто, което можем да направим, е да възприемем външната реалност колкото се може по-точно, за да можем да вземем възможно най-правилните решения.
Но ако реалността е дори частично създадена от нашите мисли, тогава не можем просто да погледнем на външната реалност като безпристрастен наблюдател, защото нашите мисли ще създават неща в същото време, в което се опитваме да наблюдаваме. Не би могло да има пасивно наблюдаване в този случай. Нашите собствени убеждения биха преоформяли реалността. Да повярваш е да видиш. Ако така работи реалността, тогава ние трябва да приемем огромна отговорност за избора си на мисли, защото те въздействат на самия свят.

Така че, в кой вид реалност всъщност живеем?
Много хора се държат все едно живеем чисто обективна реалност. Обаче е лесно да се види, че този отговор определено е погрешен, ако се гледа отвън навътре. Ако вярвате в чисто обективна реалност, вие сте се хванали в капана на собствения си мисловен балон, където убежденията ви създават по-висока степен на обективност, отколкото такава съществува. Чрез отхвърляне на тези убеждения вие бихте могли по-добре да се  възползвате от творческата сила на мислите си. За да използвате съзидателно мислите си, трябва първо да повярвате, че това е най-малкото възможно.
Има няколко причини това да е така. Първо, ако се вярва на квантовата теория, то е ясно, че нашите наблюдения въздействат на реалността. Една ненаблюдавана квантова система може да бъде изразена само вероятностно, но наблюдаваната претърпява квантов колапс и показва единичен измерим резултат.

Така или иначе, не е нужно да се потапяте в квантовата физика, за да видите как вашите мисли въздействат на реалносттта. Най-малкото би трябвало да е очевидно, че можете да взаимодействате със света чрез директно действие. Ако вземете решение да направите нещо и после го направите, вашите мисли въздействат на реалността чрез вашите действия.

Второ, вашите мисли могат да въздействат на реалността и чрез индиректно действие, където вашите убеждения ви правят самореализиращо се предсказание. Ако ходите на работа всеки ден, вие сте именно такова. Няма закон във вселената, който да казва, че трябва да го правите. Вашите убеждения ви карат да го правите всеки ден. И когато го правите, вие въздействате на света, отново чрез своите действия. Изпълнявате определена работа и пренебрегвате изпълнението на някаква друга работа. Убежденията ви относно реалността ще обусловят вашите действия, често по едва доловими начини. Не съм ходил на работа от началото на 90-те години, защото вярвах, че нямам нужда от това и никога не бих го поискал. Това оформя моите преживявания в реалността, а също и се отразява на всеки, който контактува с мен.

Трето, вероятно има път, който позволява на мислите ви да въздействат на реалността, заобикаляйки директното действие, като например чрез Висшия разум. Например, мислите ви да започнете свой собствен бизнес някакси мобилизира вселената да ви поднесе източника, от който се нуждаете, преживявайки някаква синхронност! Много хора вярват, че точно това се случва. Това е нещо, което активно изучавам напоследък, опитвайки се да разбера до каква степен мога да променя реалността само с намерението си да го направя.

Но независимо дали вярвате във Висшия разум или не, поне трябва да можете приемете, че мислите ви могат да променят реалността чрез директно (съзнателно) или индиректно (подсъзнателно) действие. Може да действате пред света. Можете да премествате неща, да говорите с хора, да правите промени и т.н. Разбира се, ако приемете убежденията, че действията ви ще бъдат неефективни, тогава тогава вие правите от себе си безвластна единица. Но промените убежденията си относно това, вие чувствително бихте могли да промените света.

Вашите мисли не са просто пасивни наблюдения. Те имат и творчески компонент в себе си. И този компонент, независимо колко е нищожен, означава, че създавате винаги когато мислите. Или директно вземате решения, или програмирате своето подсъзнание, или излагате пред Висшия разум намерения, които евентуално ще се проявят по някакъв начин. Това е ключов момент. Разберете, че убежденията са решения. Това са избори. Когато имате убеждения, вие не просто наблюдавате реалността – вие активно я създавате. Така, ако приемете убеждението, че ще отслабнете, разберете, че това, което правите е да изберете да отслабнете. Вие приготвяте пророчеството, което искате да се сбъдне. Ако мислите ви не въздействат на реалността, то това би било глупаво. Но те могат, затова е проста логика да изберете убежденията, които са в съзвучие с това, което искате да създадете. Така че, ако сте прекалено пълни и вярвате, че не можете да отслабнете, вие всъщност избирате да сте дебели. В основата на това убеждение може да бъде цяла мрежа от дезорганизиращи вярвания – може да имате нужда да разнищите доста от тях, за да почувствате удобството от фитнес упражненията.

Вярата, че реалността е чисто обективна и че вашите мисли не могат да й въздействат не е нищо повече от самоизпълняващо се предсказание, в което вие злоупотребявате със силата на мислите си, за да направите себе си безпомощни. И всъщност, единствено страхът е причината, заради която го правите, страхът, че ако изцяло прегърнете творческата сила на мислите си, не бихте могли да се справите и ще бъдете смазани от чувството на отговорност. Но този страх е също убеждение, от което можете да се откажете, защото не ви служи. Имате властта да го премахнете от живота си винаги, когато сте готови.

Поддържам вярата, че моите мисли са способни значително да въздействат на реалността, и чувствам голяма отговорност относно това, което създавам с мислите си. Отне много време, но чувствам, че успешно поставих в съзвучие доминиращите си мисли с това, което вярвам, че е най-великото нещо на света – всички ние да израстнем по-осъзнати. Целият ми живот е в съзвучие с тази мисия. Но в края на краищата това е избор. Относно това как избирам да живея.

Мисля, че всеки следящ развитието ми през последните години може да види как мислите и убежденията ми помагат в преоформянето на реалността. Тъй като вярвам, че мога да въздействам, аз го постигамт. Както всички други аз съм самореализиращо се предсказание. Имам привилегията да достигно много хора всеки път, когато седна да пиша. Но това просто се случва като естествена последица от избраните от мен убеждения. Не гледах във външната реалност, за да реша дали мога да го направя, или не. Не губих време да се гледам отвън, за да проумея колко успешен мога да бъда. Просто реших да го направя, знаейки, че моите убеждения ще намерят начин да се проявят. От друга страна, бих могъл съвсем лесно да се настроя на вълна убеждения, които да ме карат да си седя спокойно и да не правя нищо.

Сега превъртаме десет или двадесет години. Не би трябвало да е трудно да се предскаже ефекта, който убежденията ми ще имат в дългосрочен аспект. Това евентуално би значело редовно да влияя на милиони хора. И ако ефекта е силен и положителен, той би имал значително въздействие на бъдещата посока на живота на земята. Индивидуалните въздействия може да са малки, но събирателния ефект от това да събереш много хора, които съзнателно да изберат мисията на живота си би могъл да е огромен. И ако един човек може да има такова въздействие просто като избере да вярва, че е възможно да го направи, тогава какво могли да постигнат 10 или 100 или 1000 души, ако съзнателно изберат да приютят мисли в услуга на най-великото добро?
Така че, проблемът да гледате само извън себе си, за да решите в какво да вярвате е, че правейки го вие предавате властта над себе си на някой друг. Този подход би имал смисъл само ако бяхте пасивен наблюдател на една независима система. Но това не е реалността, в която живеете. Вие не сте пасивен наблюдател. Вие сте част от това, което наблюдавате. Точно в този момент може да усещате себе си като малка и незначителна част от цялото, но можете да изберете да играете по-голяма и въздейтваща роля, ако поискате.

Дали е истина, че с голямата власт идва и голямата отговорност? Не. Отговорността ви си остава същата, независимо от властта, която имате. Можете да предадете само властта, никога отговорността. А първият начин на предадете властта е като погрешно вярвате, че не притежавате онази власт, която вече имате. 

1 коментар:

  1. Пътя на воина е към добиване на Сила.А Сила се добива само ако се следва Пътя със сърце.Силата ни трябва за да не сме закопчаниа за Матрицата и пак да живеем щасливо в този свят,създаден от нас самите.
    Главната концепция за тоталната ни зависимост от Общия сън на планетата е отразена в Книгите:Кастанеда,Виктор Санчес,Т. Марес,Руис.
    На мнение съм че днес психологията и социологията са както много други науки в криза.В стремежа си да се усъвършенствуа в манипулирането на другите и на света около нас ние нямаме усет за НАБЛЮДЕНИЕ.Ние сме станали "Етикетаджии" на всичко и всеки и се манипулираме сами във и чрез нашите манипулации.
    Имате добри мисли разсъждения.Дано имате и успех с книгата,която за жалост не съм чел.
    Аз съм моряк.Сега се устройвам на брега.Търся активно работа .Очертавам в следващите години да се занимавам с биоактивно земеделие и пермакултура.Скоро направих блог тук и в блог.бг за да продължа да се уча от другите и да търся възможности за контакти и помощ в начинанието.
    Повелавам ви успех.Ще се радвам да подържаме контакти.

    ОтговорИзтриване

Тук можете да оставите вашия коментар!